Clădiri istorice de reparat – din belșug, dar secetă de muncitori
Una dintre cele doar câteva clădiri cu statut de monument istoric care au avut parte de o cosmetizare după declanșarea faimosului proces de „refațadizare” este imobilul cu trei etaje de pe Bulevardul Eroilor, de la numărul 42. Aici, la inițiativa proprietarilor, firma lui Ștefan Ghibu a fost contractată pentru a demara lucrările de reparare a fațadei, care stătea să cadă în orice moment. Lucrările au durat o lună, iar acum, Ștefan Ghibu se arată mulțumit de rezultat, el explicând că astfel de lucrări complexe, la clădiri monument-istoric reprezintă sarea și piperul unei meserii în care, altfel, ziua de lucru presupune să montezi polistiren pe blocuri și să te ocupi de finisaje moderne.
Clădirea în stil art nouveau, astăzi albastră, de pe Bulevardul Eroilor a primit o nouă viață la sfârșitul anului trecut. Chiar dacă proprietarii s-au înțeles mai greu și destul de târziu, în septembrie 2016 firma Edil CSS a lui Ștefan Ghibu a început munca la imobil. „Proprietarii au avut inițiativa, au decis să facă lucrarea, ne-au contactat pe noi și totul a fost ok. Am făcut ofertă și ne-am apucat de treabă. S-a refăcut tencuiala care a căzut, repararea tuturor elementelor și revopsirea. Ei au cerut lucrările pe care le-au considerat necesare și ei au decis ce vor să facă. Ei au decis ca peretele lateral să nu fie făcut, acolo deasupra acoperișului. Din moment ce plătesc proprietarii, știți cum e cu banii și asta au ales ei”, spune el.
Ștefan Ghibu explică faptul că nu sunt necesare acreditări speciale pentru a contracta astfel de lucrări și că imediat după ce a finalizat această lucrare se pregătește să înceapă altele de același timp, tot în zona centrală. „Am lucrat la această clădire albastră, acum de exemplu avem o clădire lângă Banca Transilvania, tot pe strada Eroilor, începem o lucrare pe cealaltă parte în zona băncii BCR, unde mergem după ce montăm schela. Am început în toamna anului trecut cu lucrările pe Eroilor, prin septembrie”, spune el.
Ștefan Ghibu a intrat în branșă în anul 2012 și are în prezent șase angajați. De multe ori trebuie să lucreze și el, pentru că mâna de lucru este aproape imposibil de găsit. Pentru lucrările la astfel de imobile, Ștefan Ghibu are doi oameni specializați. „Este mult mai complicat. Nu e aceeași procedură și diferă mult materialele pe care le folosim. Mâna de lucru trebuie să lucreze altfel și procedura este altfel. Nu doar punem polistiren pe perete și vopsim. Avem doi oameni specializați pe chestia asta. Sunt doar doi din păcate pentru că este criză de forță de muncă pe domeniul acesta. Indiferent pe cine întrebați, același lucru vă va spune: că nu găsesc oameni. Avem o lucrare la Turda și aducem oameni din Bonțida, din cealaltă parte de județ. Lucrăm doar pe Cluj pentru că nu avem oameni”, spune constructorul.
El spune că a intrat în branșă și că a fost atras de realizarea de astfel de lucrări tocmai pentru că reprezintă o provocare pentru orice meseriaș, iar rezultatul este de fiecare dată satisfăcător. „În primul rând este de lucru pe nișa asta. Este o provocare și pentru noi, ca meseriași, ca să vedem ce putem face. Este mai diferit decât ce faci în general și este și satisfacția pe care o ai când termini când o lucrare la care nu doar ai zugrăvit”, mai spune meseriașul.
[stextbox id=”custom”]Clădirea de pe Eroilor 42 a fost construită la începutul anilor 1910, fiind o clădire cu trei etaje realizată în stilul art nouveau. În fapt, clădirea reprezintă o îmbinare a mai multor stiluri arhitecturale, astfel că cele patru sculpturi de la etajul unu al fațadei sunt realizate în stilul French Art Nouveau. Imobilul are trei balcoane, la fiecare etaj, fără că acestea să aibă o simetrie anume.[/stextbox]
Citiți și: Supra impozitarea cu 500%, atacată în instanţă de clujeni