Cinematograf mobil în zonele defavorizate din România, propunerea clujeanului Alexandru Tudor

Foto: www.crestemidei.ro

Un cinematograf mobil care să ajungă în comunităţile defavorizate ale României este propunerea unui tânăr din Cluj care prin platforma de crowdfunding Creştem Idei îşi doreşte ca proiectul său, Cinemobilul, să fie implementat în cât mai multe localităţi din ţară.

Alexandru Tudor a absolvit UMF la specializarea Tehnică dentară în urmă cu patru ani, a practicat meseria un an, după care s-a reprofilat şi în prezent lucrează ca alpinist utilitar la o firmă din Cluj.  Atunci când timpul îi permite Alexandru Tudor face şi voluntariat pentru Crucea Roşie Cluj, luând parte la campanii umanitare. În 2012 a fost plecat în SUA şi la întoarcere în ţară, imediat după o lună, a plecat în Africa în cadrul unei campanii de informare a populaţiei din anumite comunităţi sărace. Proiectul “Roots of Education 4 Sustainable Development”, desfăşurat în Togo, l-a stimulat pe Alexandru să pornească un proiect de informare şi aici în România. “Experienţa din Africa m-a ajutat să îi văd pe oameni egali, indiferent de statutul lor social. Acest lucru nu l-am învăţat aici în România”, a declarat tânărul aventurier pentru Transilvania Reporter.

Foto: arhiva personală

Foto: arhiva personală

Astfel, ideea lui Alexandru Tudor este de a-şi echipa dubiţa achiziţionată din resurse proprii,   cu cele necesare proiectării filmelor şi materialelor video (videoproiector, sistem audio, panou pentru afişaj, generator de curent). “Eu sunt Alex şi am demarat acest proiect din dorinţa de a ajunge cât mai aproape de comunităţile defavorizate ale României şi de a le oferi şansă de a viziona filme, desene animate, documentare, spectacole. Îmi propun că în acest mod să aduc bucurie atât copiilor, cât şi adulţilor, şi să contribui la informarea şi educarea celor cu mai puţine resurse la îndemână cu privire la diverse aspecte actuale”, transmite tânărul în materialul său de prezentare pe site-ul www.crestemidei.ro.

Printre localităţile în care va poposi Cinemobilul sunt: Nemşa (judeţul Sibiu) – cu una din cele mai mari comunităţi de etnie rromă din ţara noastră, Necşeşti (judeţul Teleorman) – cea mai săracă localitate din România, Comuna Răsuceni (judeţul Giurgiu), Ponorâta (judeţul Maramureş) – unde locuiesc circa 450 de rromi, Comunitatea Pata (judeţul  Cluj), Penitenciarul Gherla (judeţul Cluj) – locaţie stabilită în parteneriat cu Scena Urbană, proiect al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania. “Voi avea un traseu foarte lung şi mă pot opri oricând într-un sat. Sunt vizate însă acele sate cu puţine posibilităţi, dezavantajate social.

Pe viitor, Alexandru are în vedere şi colaborarea cu diverse organizaţii care activează în domeniul social în zone rurale / urbane defavorizate din întreaga ţară. Pentru început, filmele proiectate vor fi preluate din diverse surse ce nu presupun drepturi de difuzare. “M-am gândit să proiectez filme în genul celor cu Charlie Chaplin, pe care toată lumea le înţelege, dar mă gândesc şi la filme documentare. Din fericire voi avea un parteneriat cu TIFF şi sper şi cu alte festivaluri de film şi intenţionez să fac un festival mobil”, a precizat Alexandru. Proiecţiile vor fi urmate de discuţii şi dezbateri astfel încât cei prezenţi să beneficieze la maxim de acest proiect. Site-ul proiectului (www.cinemobilul.ro) va fi actualizat în mod constant şi va conţine imagini, articole şi impresii, în legătură cu oamenii şi comunităţile vizitate.

Stadiul proiectului

Până în prezent, prin resurse proprii, Alex a reuşit să achizitioneze dubiţa şi să realizeze pagina web a proiectului. Sumele strânse prin această campanie de crowdfunding vor fi utilizate pentru echiparea Cinemobilului, echipamente pentru care e nevoie de minim 4.000 RON. Sumele adunate în plus vor fi utilizate pentru combustibil şi întreţinerea Cinemobilului. Donaţiile pot fi oferite până în 20 februarie.

Pentru a reduce costurile şi pentru a fi cât mai aproape de comunitatea vizitată, iniţiatorul proiectului îşi propune să locuiască în dubiţă pe perioada implementării lui. Prima proiecţie a Cinemobilului este programată pentru luna aprilie 2015. În funcţie de suma pe care o donează , susţinătorii lui Alexandru Tudor vor primi recompense constând fie în invitaţii la proiecţiile filmelor din Cinemobil, fie fotografii personalizate, magneţi sau weekend-uri, în teren, cu Cinemobilul.

În perioada următoare Alexandru are în plan înfiinţarea unei asociaţii care să-i uşureze accesul la fonduri culturale. De asemenea, cine doreşte să se implice în actualul proiect al lui Alexandru, sau în proiectele viitoare, o poate face contactându-l pe Alexandru pe pagina oficială de facebook a proiectului Cinemobilul.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. lutic says:

    sa-ti ajute Dumnezeu Tudore si te asteptam si in Moldova.

Postaţi un comentariu