Ce vor tinerii clujeni?

Ce vor tinerii clujeni?

Sunt tineri, dinamici, gălăgioşi şi îi mână credinţa că sunt meniţi să schimbe România. Ocupaţia lor de seară e strada. Unii vor să o schimbe în cea de politician. Mişcarea lor de protest coagulată în jurul emoţiei generate de tragedia din clubul Colectiv i-a dat fostului premier şansa unei ieşiri onorabile. Şi preşedintelui, oportunitatea de a muta cum gândea de mult să o facă.

Moartea în flăcări a atâtor oameni frumoşi şi cu poftă de viaţă a fost declicul care a declanşat acţiunea străzii. Mai departe, combinaţia dintre revendicările protestatarilor utile proiectului prezidenţial şi slăbiciunea partidelor a transformat manifestaţiile în furtuna perfectă care l-a purtat pe preşedintele  Iohannis spre scopul propus.

La aproape un an de la câştigarea alegerilor, preşedintele preia conducerea ţării. A numit premierul pe care l-a avut în minte şi, după ce a spart fosta coaliţie de guvernare, i-a asigurat acestuia o majoritate care să-i dea votul în parlament. Mai mult, spre deosebire de alegerile nechibzuite făcute la constituirea corpului de consilieri, propunerea sa de prim-ministru e dătătoare de speranţă.

Dacian Cioloş este al treilea tehnocrat care prezidează un guvern după 1989 şi la acest moment. El a fost numit pentru un mandat de un an, la fel ca predecesorii săi Teodor Stolojan şi Mugur Isărescu. În schimb, dacă mandatul celor doi viza strict performanţa economică şi pregătirea alegerilor, apariţia galeriei ca un nou actor politic îl presează pe Dacian Cioloş să iniţieze schimbări profunde care să zguduie şi să reconstruiască societatea aşa cum îi cere vocea străzii. Între altele, sobrul domn Cioloş, născut în Sălaj, şcolit în Cluj şi educat în politica europeană, va trebui să găsească răspuns şi celor care îi strigă „cine nu sare, nu vrea schimbare”.

[do_widget “Easy Related Posts” ]

Ce caută tinerii clujeni în stradă? De ce au ieșit? Ce își doresc? Ce revendicări au? Un lucru e cert: toți vor o schimbare, toți regretă ceea ce s-a întâmplat la București, toți își doresc o Românie (mai) curată. Cum definesc însă această schimbare, este o altă poveste. Mulți dintre tinerii chestionați cred că principala problemă cu care se confruntă România este corupția, își doresc conducători onești, iar țara să meargă într-o direcție mai bună. Ce înseamnă asta? Le-am cerut să menționeze trei lucruri concrete pe care le-ar face pentru ca schimbarea mult dorită să nu rămână un termen abstract. Răspunsurile le-am obținut greu. Tinerilor le place să discute în termeni abstracți, așteaptă mult de la alții și nu știu prea multe despre politică. Unii își doreau să cadă Guvernul la o zi după ce acest lucru se întâmplase deja. Alții își doresc o schimbare și atât. Dar, după multe insistențe, am obținut și câteva lucruri concrete.

„Am ieșit în stradă ca să schimbăm țara, adică nu chiar țara, sistemul politic și Guvernul. Se știe deja că politicienii pe care îi avem acum nu sunt corecți. Aș vrea să avem un sistem prin care să îi alegem. Așa cum e acum nu e bine”, spune Răzvan Pașca, un tânăr clujean.

Carina Tripon, în vârstă de 16 ani este mult mai hotărâtă. A strâns câțiva colegi în jurul său și au venit toți în piață. Își doresc o lume mai dreaptă, o Românie mai sigură: „Am venit în seara aceasta aici pentru că nu mi se pare normal să mergi într-un club să te distrezi și să nu mai ieși de acolo sau să ajungi în comă pentru că cineva a luat mită pentru a obține o autorizație. Oamenii se distrau fără să știe că de fapt acolo exista posibilitatea să moară! M-a afectat foarte tare acest lucru. E prima dată când vin la protest pentru că am școală. Acum începe weekendul, așa că îmi permite timpul. Aș fi venit și în alte seri. Sunt cu sufletul la ei. Schimbări? Vreau să fim conduși de niște oameni corecți. Știu că sunt mică și lumea spune că noi nu realizăm, dar de fapt realizăm ce se întâmplă. Vreau să se facă dreptate pentru toți”, spune Carina.

Ana este profesor de germană la un institut din Cluj. Are 24 de ani și își dorește ca legile să fie respectate. „Vreau să nu se mai încalce legile, să se respecte cele care sunt în vigoare și vreau oameni onești la conducere. Având în vedere evenimentul pentru care ne aflăm aici aș vrea ca toate cluburile să fie verificate, să fie în conformitate cu normele legale… Faptul că s-au închis câteva cluburi nu înseamnă că s-a rezolvat ceva. Trebuie să ne simțim în siguranță. Revendicări? Ăăă.. Salariile profesorilor să crească, eu sunt profesor și știu ce înseamnă. Sistemul educațional e cam haotic. Mi-aș dori ca metodele de predare să fie înnoite”, spune aceasta.

Cristian are 25 de ani. A venit în piață, dar și-a ascuns chipul după o mască Anonymus. De ce? Nici el nu știe. I-a plăcut masca. A achiziționat-o înainte cu o zi de primul protest la care a participat. Nu are nicio legătură cu gruparea Anonymus, nu știe care sunt revendicările acestora: „Am ieșit în stradă pentru ceea ce se iese de obicei. Lumea vrea o schimbare. Principala revendicare este înlăturarea corupției. Ce aș face dacă aș fi la putere? Aș da mai multă putere DNA-ului. Aș impozita BOR-ul, aș investiga toate afacerile bisericii și le-aș impozita pe toate. Să contribuie și ele. Banii respectivi vin de la noi, din donații, din cerințele preoților, pentru că majoritatea cer bani pentru orice. A treia revendicare nu aș știi să ți-o spun… Bine, aș ține oamenii în țară, nu cu forța, bineînțeles. Aș crea locuri de muncă. Personal mă deranjează cel mai tare corupția pe care o vedem peste tot. Dacă vrei să obții o autorizație de construcție, trebuie să dai șpagă, la fel ca în spitale, dacă mergi la o operație, toți se așteaptă să le bagi ceva în buzunar. Și ei sunt de vină, dar și noi, că încurajăm. Dar, dacă merg la doctor, iar acela pare mai mult interesat de bani, nu mă risc să nu îi dau șpagă, pentru că altfel știu că face treabă de mântuială. Cred că numai o revoluție poate schimba asta”, spune „anonimul”. „Pe cine să punem în loc?” Întrebarea l-a cam încurcat: „Chiar nu am un răspuns pentru asta. Oricine ar veni în loc, tot așa ar fi. Nu văd nicio schimbare dacă se schimbă câteva fețe în politică. O idee ar fi să ne întoarcem la monarhie. Nu văd atâta corupție și atâta dispută în țările unde este monarhie. Avem atâtea partide politice încât e și greu să le numărăm” spune acesta.

„Nu cred că se poate schimba nimic în societatea noastră dacă schimbăm doar acoperișul, trebuie să începem să lucrăm la fundație dacă vrem ca lucrurile să se schimbe cu adevărat. Cei din vârf, prind valul. Ce vor cei din stardă? Vor spitale în loc de catedrale? Vor mai puțini parlamentari? Ok, asta ne vor promite. Și chiar dacă ar face acele 2, 3, 10 lucruri pe care le vrea strada, lucrurile nu se vor schimba dacă nu ne schimbăm noi. Cei care cer schimbarea în stradă sunt de multe ori cei care aruncă ambalajele pe jos în timpul protestului, care fumează  în timp ce cer natură și nu cianură, care uită să închidă apă când se spală pe dinți și așa mai departe. Degeaba acoperișul e frumos, dacă fundația stă să cadă. Avem nevoie de partide politice, o societate ca a noastră nu poate funcționa altfel”, este de părere Sorin Ionescu, 29 ani.

La protest au participat și elevi de 12, 13 ani. Pentru ce sunteți aici? „Nu știu. Vreau o țară mai bună. Nu știu. Nu am idei.Vă rog nu ne mai întrebați. Avem 12 și 13 ani”, au spus două fete.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu