Ce spune strada despre „Reforma fiscală?”
Clujenii au ieşit din nou în stradă, atât pentru a apăra justiţia de noul pachet de legi pregătit de guvernanţi şi care a devenit o bombă cu ceas, dar şi pentru a cere măsuri fiscale coerente, după cum scrie chiar pe bannerul evenimentului care a anunţat ultimul protest care a avut loc la Cluj, duminică, 12 noiembrie. Transilvania Reporter a discutat cu câţiva clujeni pentru a vedea care este opinia acestora vizavi de reforma fiscală, cum văd ei măsurile care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, cum îi afectează acestea, dar şi ce posibile rezolvări ale situaţiei văd. Vor mai ieşi în stradă? Ar mai trebui continuate protestele? Ar trebui să iasă şi cei care nu au ieşit niciodată, pentru a-şi cere drepturile în al 12-lea ceas? Ce ar trebui să facă strada în continuare?
Speranţa? Avocatul Poporului
„Măsurile anunțate ne afectează deja: cursul euro e la un nivel record, patronatele sunt sub presiune fiindcă au de schimbat într-un termen prea scurt milioane de contracte, ca să nu mai amintesc de faptul că trecerea plătii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat ne va scădea salariul net. Prea putini patroni îşi vor permite să majoreze brutul angajaților pentru a compensa pierderea acestora. Singurii care spun că situația nu e atât de critică sunt companiile racordate tradiţional la robinetul banului public sau unii dintre patroni care n-au înțeles că scăderea impozitului pe profit e o capcană: vor plăti impozit mai puţin cu 6%, dar vor fi nevoiţi să majoreze brutul pentru a nu-şi pierde angajații. Singura rezolvare a situației e atacarea ordonanței de către Avocatul Poporului.
Dar, după cum am văzut în trecut, speranțele de reușită sunt minuscule. Din păcate, strada nu poate face mai mult în lipsa unei opoziții puternice şi unite în Parlament. Important e să amintim ca prin reducerea impozitului pe venit, marile așezări urbane care produc 70% din PIB-ul ţării vor pierde sute de milioane de euro destinaţi investițiilor locale în infrastructură medicală, de învățământ şi rutieră. Oraşe precum Clujul, Timișoara, Braşovul, Iaşiul vor fi cele mai afectate. Practic, banii plătiţi de noi către primării prin taxe şi impozite vor lua calea guvernului, iar de acolo vor intra în circuitul de finanțare politică imorală. Da, trăim timpuri dificile în care politicile unui guvern iresponsabil au aruncat prețurile în aer, riscul de ţară creşte zilnic, iar investițiile străine scad de la un semestru la altul. Asta în timp ce guvernul are zero investiții, banii fiind direcţionati către pensiile speciale şi către salariile nomenclaturii”, este de părere Daniel Mihiş.
„Am protestat împreună cu colegii mei, cerând respingerea în bloc a modificărilor legilor justiției. Pe asta a fost pus accentul la Cluj. Nu subestimăm efectele bramburelii fiscale, dar noi simțim că este foarte periculos și nu ne putem permite să ne luăm ochii de pe justiție.
Multiple foruri specializate și-au exprimat dezacordul față de aceste modificări. E vorba de DIICOT, DNA, Parchetul General, Asociația Procurorilor din România și Forumul Judecătorilor. Pe săptămâna viitoare se vrea modificată definiția infracțiunii de abuz în serviciu, după cum a anunțat Ministrul Justiției, sfidând protestele uriașe din iarna trecută și subestimând faptul că o mare parte din populație a ajuns la capătul răbdării legat de abuzurile pe care le fac. Dar miza cu adevărat mare pentru reprezentanții de seamă ai mafiei politice este proiectul de modificare a legilor justitiei, care ar da control total Ministrului Justiţiei asupra proceselor penale din România, din ceea ce am citit în mai multe analize făcute de specialiști, în expertiza și integritatea cărora am mare încredere.
Acesta pare să fie proiectul real de guvernare al condamnaților penal care „ne reprezintă” în Parlament: dacă ar reuși să treacă aceste modificări legislative, Tudorel Toader, ar deveni un fel de Mare Inchizitor, având control aproape deplin asupra deciziilor magistraților, s-ar duce pe apa sâmbetei independența procurorilor, iar procurorii-șefi nu ar mai fi numiți de președinte, ci tot de ministrul justiției, adică același omnipotent, Tudorel Toader, așa cum se arată într-o analiză făcută de cei de la Funky Citizens. Iar culmea culmilor, se pare că în vizita făcută Prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Ministrul Justiției a prezentat alt proiect de modificare a legilor justitiei, decat cel care se afla spre aprobare la CSM, conform declarțiilor președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție a României. Președintele Camerei Deputaților este urmărit penal de procurorii DNA într-un al treilea dosar și asta pare unul foarte serios, cu investigații făcute atât de DNA, cât și de Oficiul European de Luptă Antifraudă. Acum e care pe care. Se vor lupta cu cele mai josnice arme ca să distrugă DNA-ul, să îngenuncheze Justiția. Le sunt libertatea, funcțiile și super-averile în joc! Am încredere că oamenii vor înțelege că strada-i ultima redută și nu vor lăsa ca țara copiilor lor să fie furată de niște borfași”, spune Loredana Peca, de la Umbrela Anticorupţie.
Ce spun sindicatele?
Citiţi şi: Sindicaliştii BNS au protestat la Cluj împotriva transferului de contribuţii sociale la angajat
„În urma consultării secretariatelor din şcoli ni s-a comunicat că de la 1 ianuarie 2018, dacă se va acorda creşterea de 23%, reţinerile făcute de angajator vor fi de 22,5 %. Prin urmare, salariile nu vor scădea, va fi o creştere nesemnificativă de 0,5 %, mai precis între 2-5 lei. Problema noastră cea mai mare este pe legea 153, care produce foarte multe anomalii la momentul acesta, pentru ca nu s-au emis norme metodologice de aplicare a acestei legi, iar acum avem încadrări diferite pe aceleaşi funcţii didactice sau mai rău: un debutant are un salariu mai mare decât un profesor cu vechime de 10-14 ani sau la o şcoală trei cadre didactice cu aceeaşi vechime şi grade didactice încadrate diferit. În Legea 153 nu se ţine cont de coeficientii de ierarhizare corespunzător gradului şi vechimii în muncă pentru fiecare salariat! Aceste nemulţumiri le-am transmis tuturor factorilor de decizie, dar nu am primit încă niciun răspuns”, spune Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean.
Transferul de contribuții sociale nu este în avantajul lucrătorilor
Poziţia Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA” vizavi de reforma fiscală este fermă. Aceasta şi-a îndemnat membrii să participe la acţiunile de protest şi a lansat o scrisoare deschis adresată membrilor PSD.
„Cunoaștem cu toții că în România avem creștere economică, consistentă și constantă în ultimii ani. Această creștere se bazează în mare măsură pe multă muncă, plătită prost, pe sudoarea a milioane de lucrători, pe sute, mii, de ore suplimentare neplătite și sacrificii individuale de neimaginat. Noi, lucrătorii, nu beneficiem de fructul muncii noastre, care, așa cum o arată toate datele statistice, îngroașă profiturile companiilor. Această creștere nu se întoarce către cetățeni, nici prin creșterea veniturilor, nici prin îmbunătățirea calității serviciilor publice și lărgirea accesului la ele, așa cum ar fi normal să se întâmple.
Ceea ce este mai grav, este că politicile propuse acum de acest sunt în opoziție cu obiectivul de a crea bunăstare și un trai decent pentru cetățeni. Cetățenii au votat în alegeri un program care le promitea creșterea bunăstării generale, prin micșorarea taxelor și numărului acestora la cetățeni, prin investiții și creșterea calității serviciilor publice, astfel încât să existe o mai bună repartizare a creșterii economice între capital și lucrători.
Astăzi, programul prevede creșterea taxelor pentru lucrători și deresponsabilizarea totală a capitalului, care va fi singurul beneficiar al așa-ziselor reduceri fiscale:
– Reducerile de taxe promise lucrătorilor (scăderea impozitului de la 16% la 10% și contribuțiile cu 4,25%), realizate simultan cu transferul contribuțiilor, vor fi înghițite integral de capital, prin creșterea profiturilor.
– Și pe termen scurt, și pe termen lung, lucrătorul va fi prejudiciat. În momentul în care toate taxele sunt trecute în brutul lucrătorului, orice mărire ulterioară de salariu se va regăsi într-un procent mai mic în netul lucrătorului. Spre exemplu, pentru fiecare creștere cu 100 de lei a salariului brut, lucrătorul vede acum 70 de lei, iar după transfer, 58 lei.
– Lucrătorii își vor suporta singuri concediile medicale, riscul de accidente, condițiile de muncă proaste organizate de către capital și nu își vor putea recupera salariile în cazuri de insolvență a unităților unde muncesc;
– Se adoptă creșteri salariale la bugetari care în fapt sunt anulate de aceste creșteri de taxe;
Pentru capital s-a renunțat la impozitarea pe cifra de afaceri, inclusă tot în programul actual, deci se poate, dacă se dorește, și pentru oameni.
Toate acestea se întâmplă pe fondul unei lipse de dialog real cu partenerii sociali, și mai ales datorită unor orgolii exacerbate ale unor aleși, care nu sunt capabili să își recunoască lipsurile, și care doresc să meargă până în pânzele albe, indiferent de consecințe.
Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” cere membrilor PSD (mulți dintre aceștia fiind și membri de sindicat) să se ridice ferm și să spuna NU acestei acțiuni care va sărăci pe termen lung cetățenii României”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Bogdan Iuliu Hossu, Preşedinte CNS „Cartel ALFA”.