Cauzele pentru care au protestat clujenii în 2016

Foto: Dan Bodea

Anul 2016 a fost un an destul de liniștit în ceea ce privește protestele care au avut loc în Cluj-Napoca. Dacă în ultimii ani, socitatea civilă din Cluj, una dintre cele mai active din țară, ne-a obișnuit cu proteste de amploare, cu sute sau chiar mii de participanți, anul acesta au fost puține ocaziile în care clujenii și-au exprimat nemulțumirea în stradă. O altă particularitate de anul acesta este faptul că protestele au devenit mai mult locale.

Piste sau pericol public?

Începând cu luna ianuarie, am avut parte de o serie de proteste ale bicicliștilor clujeni, aceștia „acuzând” în repetate rânduri – marșurile continuând pe toată durata anului – adminitrația locală de faptul că nu  oferă bicicliștilor o infrastructură adecvată, ci doar o copie timidă și neușită a ceea ce ar trebui să înseamne cu adevărat pistele speciale pentru vehiculele pe două roti.

Marșurile au continuat pe tot parcursul anului, în ultima zi de vineri a fiecărei luni, dar fără rezultate notabile.

Protest inedit. Opt ani fără reparații

Peste 150 de persoane din comuna Petreştii de Jos au protestat  la finalul lunii februarie, pe Drumul Judeţean DJ 107 L. Manifestanții   au reclamat starea dezastroasă în care se află drumul în urma traficului intens de autocamioane care au lucrat în urmă cu opt ani la Austrostrada Transilvania. Oamenii au „pescuit”, în formă de protest, cu undițe în bălțile din gropile imense existente pe drum. Unul dintre protestatari s-a întins pe un prosop, spunând că face plajă deoarece utilajele societăţii de drumuri a Consiliului Judeţean Cluj a împrăştiat nisip pe drum. Oamenii au adus   pancarte cu mesaje precum „Cimitirul 107 L”, „De la Turda la Petreşti, toţi sfinţii îi pomeneşti”, „Taxe plătim, drum asfaltat când primim?”, ”Azi protestăm, drumul să-l salvăm”, „Dacă asfalt nu primim, la Consiliul Judeţean noi venim”. Lucrările au fost demarate, drumul fiind reparat pe porțiuni.

Marș împotriva imigranților

Peste o sută de persoane au participat în luna martie la Marşul Memorial Avram Iancu organizat ca în fiecare an la Cluj de Noua Dreaptă. Participanții au cerut cu această ocazie demisia premierului Dacian Cioloş pentru că permite aducerea de imigranţi islamişti în România.

Evenimentul a avut loc în Piaţa Mihai Viteazu, unde protestatarii s-au adunat având asupra lor steaguri tricolore și pancarde, dar şi torţe pe care le-au aprins. Oamenii au scandat lozinci precum ”Trăiască duhul lui Iancu”, ”Trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, ”Unitate naţională”, ”Harghita, Covasna, pământ românesc”, ”Avram Iancu, erou naţional”.

”Suntem nevoiţi, din nou, să atragem atenţia asupra pericolelor care se abat asupra României, cum sunt separatismul maghiar, cerinţele maghiarilor de autonomie, formulate de Tokes Laszlo, dar şi invazia islamică, a migranţilor, în Europa, care ar putea ajunge şi la noi, aduşi cu forţa de UE. Noi, aici, ne putem numi apărători ai României faţă de invazia islamică şi cerem demisia premierului Dacian Cioloş pentru că permite aducerea migranţilor şi pentru nerespectarea Constituţiei unde se spune că teritoriul ţării nu poate fi colonizat cu populaţii străine”, a spus președintele organizației Noua Dreaptă Cluj, Codrin Goia.

Protestul mămicilor

Aproximativ 20 de mămici au participat la începutul lunii aprilie la o acțiune de protest ce a avut loc în centrul orașului, pe Bulevardul Eroilor (lângă Clopot). Mămicile au dorit să atragă atenția asupra efectelor negative pe care le poate avea violența fizică și verbală asupra copiilor. Protestul a  fost inițiat de ONG-ul bucureștean „Mame pentru mame”, după ce Ioana Neagu, directoarea unei grădinițe din capitală, filmată în timp ce agresa câțiva copii, a fost lăsată în libertate, nefiind considerată un pericol public de către instanța de judecată. Mămicile din Cluj au dorit să se solidarizeze cu cele din București, astfel că au ieșit în stradă împreună cu copiii lor pentru spune un „NU!” hotârât violenței îndreptate asupra copiilor mici sau mari.

Inițiatoarea protestului de la Cluj este Andreea Dubău, mamă a doi copii.  „Este un protest inclusiv față de părinții care își agresează copiii, nu numai față de cadrele didactice. Dorim să atragem un semnal de alarmă, dar și să arătăm că noi, cei din comunitate trebuie să ne implicăm mai mult în astfel de situații.  Eu cred în continuarea în pregătirea persoanelor care lucrează cu copii, în trierea lor și în investițiile în educație, atât a părinților, cât și a celor care lucrează cu copiii. Ar trebui să învățăm să respectăm copiii și să îi tratăm așa cum ne-ar plăcea și nouă să fim tratați, că până la urmă îi lovești azi, îi lovești mâine, dar la un moment dat roata se poate întoarce”, este de părere Andreea.

Infecțiile din spitale au scos clujenii în stradă

Aproximtiv 50 de clujeni au protestat  la începutul lunii mai față de neregulile din sistemul medical care au ieșit treptat la iveală. Scandalul dezinfectanților a izbucnit în urma unei anchete jurnalistice publicate pe site-ul tolo.ro. Ministerul Sănătății a publicat atunci, în urma venite atât din partea jurnaliștilor, cât și din parte a peste 400 de cetățeni care au trimis solicitări scrise în acest sens, lista unităţilor sanitare în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziţiei ministrului Sănătăţii prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară. Conform respectivei liste,   în 50 de spitale din 289 au fost depistate probleme. Cei prezenți la ăprotest fie au adus fie bannere, fie au purtat măști și/ sau mănuși chirurgicale inscripționate cu mesajul: „Corupția ucide”. Acțiunile de protest vizavi de acest subiect au continuat timid, iar apoi s-au stins fără prea multă „gălăgie”.

Clujenii au cerut dizolvarea Parlamentului

La sfârșitul lunii iunie, peste 200 de clujeni s-au adunat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta față de ultimele decizii luate în Parlamentul României, printre care se număra aprobarea legii pensiilor speciale pentru aleșii locali, închiderea dosarului „Diaspora” referitor la organizarea votului pentru prezidențiale și dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care și-au angajat rudele în funcții publice. Timp de două ore, clujenii au luat cuvântul, în încercarea de a găsi o soluție legală de a împiedica aplicarea legilor care i-au scos în stradă, dar și de a schimba/ dizolva Parlamentul. S-a discutat și despre alegerile locale, despre aleșii penali, dar și despre neimplicarea civică a cetățenilor. Protestatarii au avut afișe cu mesaje precum: „Educaţie, nu corupţie”, „DNA, noi suntem de partea ta”, „Nu pensii speciale, doar închisoare”, „Vrem dreptate, nu imunitate”, „Nu vrem Parlament de hoţi”. Protestele au continuta timid în perioada următoare.

Gabriel Oprea a scos din nou clujenii în stradă

Peste 200 de clujeni au protestat în luna septembrie față de votul senatorilor în cazul lui Gabriel Oprea în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină.

Aproximativ 200 de persoane, majoritatea tineri, au protestat în centrul municipiului Cluj-Napoca, în Piaţa Unirii, scandând „Toate partidele aceeaşi mizerie”, „Vrem integritate, nu imunitate” şi au pancarte cu mesajele: ”DNA nu te Oprea”, „Corupţia ucide” şi „Casa Omorului”. La un moment dat, protestatarii au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din Clubul Colectiv, după care au pornit în marș pe ruta Piața Unirii- Bulevardul Eroilor- Prefectură- Bvd 21 Decembrie-Piața Unirii. Proteste pe aceeași temă au fost organizate și în alte orașe din țară.

Protest pe strada Trifoiului

Nemulțumiți de aglomerația care se va crea pe strada Trifoiului prin construirea unui ansamblu de locuințe cu 10 etaje și peste 500 de apartamente, mai mulți clujeni au protestat  în luna septembrie  în zonă. Acțiunea a fost inițiată de Asociația pentru Protecția Urbanistică  a Clujului,   care se declară hotărâtă să meargă și  în  instanță cu acest caz, dacă legislativul local nu va aviza pozitiv plângerea prealabilă depusă în aceste zile la primărie.

La acțiunea propriu zisă au participat circa 20 de persoane, iar oamenii spun că sunt foarte îngrijorați de problemele pe care le va crea construirea noului ansamblu cu sute de locuințe pe o stradă cu doar două benzi, atât ca aglomerare a traficului, cât și a numărului insuficient de locuri de parcare, dar și de faptul că viitoarele clădiri cu 10 etaje vor umbri imobilele din zonă, în majoritate case sau blocuri cu maxim patru etaje.

Proiectul imobiliar de pe strada Trifoiului se construiește. Consiliul local a respins plângerea prealabilă depusă de APUC. Cel mai probabil APUC va acționa administrația locală în instanță. 

Proteste în subteran

În luna noiembrie, aproximativ 80 de angajați ai minei de sare Ocna Dej s-au blocat în subteran pentru a atrage atenția asupra nerespectării de către conducerea SALROM a unor promisiuni salariale, printre care creșteri ale lefurilor dar și un al 13-lea salariu. Activitatea la Salina Ocna Deja fost blocată mai multe zile, când cei 327 de angajați au refuzat să mai lucreze până nu li se vor satisface revendicările salariale. În cauză au avut loc o serie de negocieri cu conducerea companiei, minerii și-au reluat munca.

Separatoare de benzi

Aproximativ 300 de persoane din comuna clujeană Fealcu au protestat în luna noiembrie  față de amplasarea de separatoare de benzi, pe care CNADNR le-a montat pe DN1 E60, aceștia reclamând faptul că din această cauză nu mai pot ajunge la gospodăriile lor. Aceștia au condamnat decizia autoritățile prin afișarea unor bannere care conțineau mesaje precum: „Protestăm împotriva distrugerii şoselei naţionale E60 şi îngrădirea accesului la domiciile proprietarilor”, „Nu validaţi abuzurile comuniste. Nu lăsaţi Primăria Cluj să încalce hotarul Feleacului” sau „Stop afacerilor cu borduri. Nu distrugeţi şoseaua E60. Este bun naţional”.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Dela Timisesti says:

    Este patriot roman neortodox.

    ORA 12:02

Postaţi un comentariu