Camionul de Crăciun şi omul bun
La fel cum industria de consum se înstăpâneşte peste sărbătoarea Crăciunului şi actele de caritate de sfârşit de an se profesionalizează în România. Iar în mai proaspătul evidenţiat domeniu al carităţii, nu întâmplător, la Cluj, în avangardă se află cea mai prosperă industrie a oraşului, cea de IT.
Firmele din industria IT sunt printre cei mai generoşi contributori ai organizaţiilor şi fundaţiilor de caritate clujene, spun reprezentanţii acestora. Donaţiile firmelor de înaltă tehnologie, chiar dacă sunt consistente, sunt mai rar mediatizate pentru că cel mai adesea ele cer confidenţialitate. Tinereţea, bunăstarea şi o abordare pozitivă a vieţii încurajează comportamentul altruist al managerilor şi lucrătorilor din IT şi fac din ei, în general, actori sociali mai implicaţi.
IT-ul nu are desigur monopol pe altruism. Atmosfera de sărbătoare a Crăciunului, spun sociologii, contribuie la amplificarea comportamentului caritabil şi, cel puţin la Cluj, acest lucru se vede. Cu fiecare an, oraşul se deschide tot mai mult şi inventiv spre nevoile celor defavorizaţi. În acest număr, Transilvania Reporter face o incursiune în lumea relativ nouă a carităţii, inventariind acţiunile de binefacere din preajma sărbătorilor. Acţiuni care îi aduc câteva clipe în luminile rampei pe cei care nu au parte de aşa ceva decât arareori şi care, potrivit specialiştilor, sunt benefice nu doar celor care primesc, ci şi celor care dăruiesc. Dăruind, avem sentimentul că suntem mai buni, devenind astfel mai buni, spune sociologul Dan Chiribucă.
[do_widget “Easy Related Posts” ]
În fiecare an de doisprezece ani încoace, Asociaţia Tăsuleasa Social, duce cadouri de Crăciun copiilor din familiile nevoiaşe din Transilvania. Remarcabil este faptul că această acţiune durează şi se dezvoltă an de an. „Mergem, în final, în168 de localităţi. Avem 17 camioane. Se merge în Suceava, Mureş, Cluj şi în Bistriţa-Năsăud, cel mai mult. Distribuim cadouri la 20.400 de copii. Mai avem daruri şi pentru persoane cu nevoi speciale pe care le vom distribui zilele următoare cu fundaţii cum ar fi Inocenţi. Au venit foarte mulţi voluntari români, nici măcar nu i-am putut lua pe toţi cei care ar fi vrut să participe. Avem 62 de voluntari din Germania, au venit şi din Olanda. Sunt din toată ţara. Această acţiune e foarte iubită, se împarte toată ziua bucurie dintr-un capăt în altul într-o rază de 400 de km. E o acţiune foarte frumoasă”, spunea anul trecut, în presa locală, Alin Uhlmann Uşeriu – preşedintele Asociaţia Tăşuleasa Social. Cadourile vin prin intermediul organizaţiei Cavalerii Ioaniţi din Germania, câte 10-15 camioane în fiecare an.
Voluntarii împart zile în şir cadourile, renunţând la vacanţa lor. Pentru mulţi dintre ei, singurele zile libere din an, destinate familiilor proprii. Mircea Miclea, fost ministru al educaţiei , profesor de psihologie, participă regulat la acţiunea asociaţiei de împărţire a darurilor şi a constat că, de la an la an, a crescut dorinţa copiilor de a fi mai implicaţi şi mai buni. „Mergem cu acelaşi mesaj, spune el, că noi oferim nişte cadouri, dar aşteptăm, fără să forţăm pe nimeni, ca în schimbul acestor cadouri, să dobândească un pic de responsabilitate De la un an la altul, eu observ că sunt tot mai mulţi elevi de liceu sau şcoală gimnazială care sunt tot mai interesaţi de voluntariat in acţiunile de împădurire ale Taşuleasa Social.
Anul acesta sunt peste 20.000 de beneficiari ai acestor cadouri, ceea ce înseamnă că a crescut, de la un an la altul, numărul celor care primesc aceste cadouri. Eu cred că lucrurile vor merge spre bine. Noi prezentăm aceste pachete ca pe nişte daruri, nu sunt ajutoare. Vedeţi, în Germania, după război, a început Planul Marshall. Familiile germane primeau în fiecare an câte un cadou. A ţinut acest plan până în momentul în care familiile germane care primeau aceste cadouri de la americani au decis că nu mai au nevoie de ele şi că le pot da mai departe. Probabil că şi noi ne vom opri să dăm aceste cadouri când beneficiarii pe care noi îi vizăm vor considera că nu mai au nevoie de ele şi că pot să le dea altora care sunt mai necăjiţi”.
Despre ei, cei de la Tăşuleasa Social spun pe scurt: “Am intervenit în cinci dintre inundaţiile mari din Romania, am vaccinat 650 de copii împotriva hepatitei, am participat la renovarea a 10 şcoli rurale şi mai multor grădiniţe. Dupa inundatii, ne-am concentrat pe comunitatile locale şi i-am ajutat să conştientizeze care sunt cauzele acestei probleme: defrişările abuzive şi necontrolate. Apoi, împreună cu voluntarii noştri, am derulat mai multe proiecte de împăduriri şi de educaţie ecologica în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava. Rezultatele uneia dintre campaniile noastre, Verde 003, au însemnat, măsurate în cifre, 70 de tone de gunoi, 2.200 de voluntari, 450 de kilometri de maluri de apă curăţate.”