Buget record pentru Cluj-Napoca. O cincime din veniturile proprii sunt din fonduri europene

Primăria Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică proiectul de buget pe 2020. Bugetul general al municipiului este în valoare de 353.237.996 euro, mai mare cu 7,39% în 2020 față de anul 2019. În lei, este vorba de 1.688.301.000 de lei, din care puțin peste un miliard de lei este dedicat funcționării, iar restul, aproximativ 675 de milioane de lei, este alocat dezvoltării.

De unde vin

Cea mai mare parte a veniturilor municipiului vor veni din venituri proprii (1,3 miliarde), la care se adaugă alocările guvernamentale pentru școlile și spitalele aflata în administrarea primăriei (269 de milioane de lei) și un excedent bugetar din anii precedenți de 202 milioane de lei. Din toate acestea se scad 107 milioane, transferuri între bugete.

Din veniturile proprii, în valoare de 1,3 miliarde de lei, cea mai importantă sursă sunt impozitele pe venit, profit și câștiguri de capital de la persoane fizice, însumând 613 milioane de lei, apoi urmează sumele primite de la Uniunea Europeană, în valoare de 283 de milioane de lei, mai mult decât impozitele și taxele pe proprietate, care reprezintă a treia sursă de venit, în valoare de 117,5 milioane de lei.

Astfel, suma care provine de la Uniunea Europeană reprezintă 21,4% din veniturile proprii ale Clujului, adică tot al cincilea leu din ce se strânge la vistieria locală, dacă lăsăm deoparte alocările guvernamentale și banii rămași de anii trecuți. Totodată, fondurile europene reprezintă mai mult de o treime din bugetul de dezvoltare, în valoare de 675 de milioane de lei. Grosul fondurilor europene provine de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 281,1 milioane de lei.

Bugetul Clujului a atins prima dată un miliard de lei în anul 2014, după care a scăzut ușor în 2016, dar a revenit pe creștere în 2017. În 2018 a înregistrat o scădere importantă, din cauza modificărilor fiscale introduse de guvernul PSD. la alocarea cotelor defalcate din impozitul pe venit. În 2019 bugetul a revenit pe creștere, care continuă și în 2020. Mai jos, un infografic cu cifrele bugetului general al municipiului Cluj-Napoca:

Pe ce se duc

Cele mai importante proiecte ale municipalității în 2020, așa cum reies din scrisoarea informare a primarului Emil Boc, sunt:

Mobilitate: Introducerea în circulație a 12 noi tramvaie, din totalul de 24 contractate pe fonduri europene. Finalizarea a patru parkinguri de cartier și finalizarea achizițiilor publice de proiectare și execuție pentru alte două. Finalizarea documentațiilor tehnice și de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou și tren metropolitan.

Regenerare urbană: Finalizarea modernizării zonei centrale Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Pușcariu și a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu.Demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieței Lucian Blaga și a Bulevardului 21 Decembrie 1989. Finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor. Finalizarea achiziției publice pentru modernizarea zonei Mihail Kogălniceanu.

Zone Verzi. Finalizarea amenajării unui parc (Între Lacuri) și începerea lucrărilor la altul (Tineretului). Realizarea unui concurs de soluții pentru două noi parcuri (Est și Bună Ziua). Începerea lucrărilor la reabilitarea a altor trei, deja existente (Feroviarilor, 14 Iulie, Ștefan cel Mare). Realizarea achiziției publice pentru reabilitarea malurilor Someşului și a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor și a Bazei sportive și de agrement „La Terenuri” Mănăștur.

Digitalizare. Extinderea numărului de proceduri și aplicații digitale pentru cetățeni, în relație cu primăria. Dezvoltarea serviciilor oferite de funcționarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achiziție de date în timp real și a unei aplicații pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală.

Protecție socială. Continuarea programelor sociale precum ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilități). Continuarea programului de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă și darea în folosință a 12 noi locuințe sociale. Menținerea tuturor facilităților la transportul public pentru elevi, studenți, pensionari etc.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu