Brexit: sfârşitul Uniunii Europene?
23 iunie 2016 este o dată aşteptată cu înfrigurare în Europa – este ziua în care britanicii sunt chemaţi la referendum, pentru a decide dacă mai vor sau nu ca ţara lor să fie parte a Uniunii Europene. Sondajele arată că cele două tabere, pro şi contra UE, sunt destul de apropiate ca procente. Dezbaterile au fost aprinse, iar campania care a precedat referendumul a fost intensă şi a culminat cu un eveniment tragic: cu o săptămână înainte de vot, deputata laburistă Jo Cox a fost ucisă în plină stradă, de un susţinător al taberei adverse, care doreşte ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Jo Cox avea 41 de ani, era mama a doi copii şi făcea campanie pentru rămânerea în UE; ea a fost ucisă cu britalitate, fiind împuşcată de trei ori şi înjunghiată.
Membru UE de 43 de ani
Acest incident regretabil arată încă o dată cât de mult s-au implicat o mare parte a britanicilor în această polemică. Ţara lor este unul dintre cei mai puternici membri ai Uniunii Europene.
Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord face parte din UE de 43 de ani, astfel că şi-a câştigat, prin negociere, anumite avantaje, precum posibilitatea de a refuza eliminarea controalelor la frontiere sau moneda unică europeană. Însă cetăţenii obişnuiţi au fost nemulţumiţi adeseori de unele aspecte economice sau de modul în care au fost aplicate anumite decizii la nivel comunitar, mai ales în ceea ce priveşte migraţia forţei de muncă, iar euroscepticii au început să devină tot mai populari.
Polemica nu este nouă – încă din ianuarie 2013, premierul David Cameron a avansat ideea organizării unui referendum prin care oamenii să decidă viitorul ţării lor în UE. “În 2015, vom cere poporului britanic să mandateze un guvern conservator să negocieze o nouă înţelegere cu partenerii noştri europeni. Şi după ce vom negocia acest nou acord vom organiza un referendum în care poporul britanic va avea două opţiuni simple: da sau nu. Să rămână în Uniunea Europeană în condiţiile acestui nou acord sau să plece definitiv”, spunea atunci premierul britanic. Şi s-a ţinut de cuvânt.
Statut privilegiat
După summitul european din decembrie, David Cameron a reuşit să obţină de la Bruxelles acordul ca Marea Britanie să se bucure de un statut privilegiat, chiar dacă va decide prin referendum să rămână în UE. „Statutul nostru special ne garantează că putem să stăm departe de acele părţi ale UE cu care nu suntem de acord. Aşa că nu vom adera niciodată la zona euro, nu vom participa niciodată la pachete de salvare economică, nu vom face parte niciodată din zona fără graniţe (spaţiul Schengen), nici dintr-o armată a Uniunii Europene, nici dintr-un superstat european”, a anunţat Cameron. Acesta a spus că, în aceste condiţii, speră că cetăţenii vor vota pentru rămânerea Marii Britanii în cadrul UE.
Mai exact, acest „statut special” presupune, printre altele, că Marea Britanie va putea suspenda, timp de şapte ani, ajutoarele sociale pe care le acordă imigranţilor din UE, care vor veni pe teritoriul britanic după intrarea în vigoare a mecanismului.
“Decizia va fi luată de poporul britanic. Trebuie să respectăm această decizie, oricare ar fi ea. Nu cred că ieşirea este răspunsul corect… Dacă acesta va fi răspunsul, va trebui să facem tot ce este posibil ca lucrurile să funcţioneze”, a completat premierul britanic.
Dar, totuşi, ce s-ar întâmpla în cazul în care Marea Britanie ar părăsi Uniunea Europeană? Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este de părere că UE “nu va fi în pericol de moarte”, ba chiar va “avansa, în special în ceea ce priveşte uniunea economică şi monetară’. Însă ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat privind urmările „naţionalismului care întoarce statele europene unele împotriva altora”. Potrivit acestuia, ieşirea Marii Britanii ar putea duce în cele din urmă la dezintegrarea UE. Părerea acestuia este împărtăşită şi de alţi oficiali, precum ministrul suedez de Externe Margot Wallstrom.
“Please don’t go!”
Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat speranţa că Marea Britanie va rămâne alături de blocul comunitar după referendumul de la 23 iunie; în caz contrar, a avertizat ea, britanicii vor primi o “înţelegere dură”. Cam acelaşi mesaj a venit din partea preşedintelui american, Barack Obama, care s-a dus şi într-o vizită oficială la Londra. Astfel, liderul de la Casa Albă a precizat că negocierea unui acord bilateral Marea Britanie – SUA, în cazul unui Brexit, „nu se va întâmpla prea curând”. “Marii Britanii îi este cel mai bine atunci când ajută la conducerea unei Uniuni Europene puternice”, a subliniat Barack Obama. El a adăugat, totuşi, că decizia aparţine poporului britanic şi că afirmaţiile sale nu sunt „o ameninţare” sau o tentativă de a „măslui voturi”,
Inclusiv presa europeană s-a implicat în dezbateri, publicând articole pro şi contra sau dedicând numere întregi acestei probleme. Publicaţia germană Der Spiegel a tipărit un număr special, în care îi roagă pe britanici să rămână în Uniunea Europeană. Ediţia a fost publicată în mare parte în engleză, sub titlul “Please don’t go” (“Vă rugăm să nu plecaţi”).
“Alegerea este între un moment de mândrie şi un nou viitor construit împreună”, scriu într-un editorial redactorii-şefi ai publicaţiei Der Spiegel, Klaus Brinkbaumer şi Florian Harms. „Dacă Marea Britanie este inteligentă, va realiza că nu este o putere de una singură, că va pierde multe odată cu un vot în favoarea Brexit la 23 iunie şi va câştiga puţin dintr-un scurt moment de mândrie”, explică cei doi.
LEAVE!
De cealaltă parte, tabloidul britanic The Sun a lansat o campanie pentru a susţine plecarea Marii Britanii din UE. Cotidianul a tipărit pe prima pagină, cu o săptămână înainte de referendum, titlul “BeLEAVE in Britain”. Este vorba despre un joc de cuvinte, care se citeşte „believe” (“crede” în Marea Britanie), iar termenul “leave” înseamnă „ieşire”. “Noi suntem pe punctul să luăm cea mai mare decizie a vieţii noastre.The Sun îndeamnă toată lumea să voteze pentru ieşire”, scrie cotidianul. În editorialul său, The Sun susţine că o ieşire ar permite reafirmarea suveranităţii Marii Britanii. Viitorul Marii Britanii va fi mult “mai sumbru în sânul UE”, ameninţat de expasiunea fără oprire a statului federal german.”Aceasta este ultima noastră şansă pentru a ne desprinde de maşinăria anti-democratică a Bruxelles-ului… Acum e ocazia să o facem! Trebuie să ne eliberăm de un Bruxelles dictatorial!”, scriu cei de la The Sun.
Jurnaliştii de la cotidianul britanic The Guardian par să creadă că ţara lor va părăsi Uniunea şi păstrează un ton glumeţ pe această temă. Ei au lansat un ”Ghid de supravieţuire post-Brexit”, în care subliniază printre consecinţele acestei schimbări dispariţia instalatorilor polonezi, sfârşitul vacanţelor bahice în Calais, congelarea brânzeturilor şi eliminarea nevoii de a învăţa limbi străine: ”Toaleta dumneavoastră prezintă scurgeri? Nu mai amânaţi! Expediaţi un SMS lui Władisław chiar acum, înainte ca el să se întoarcă în Poznan. Vă amintiţi ce s-a întâmplat când l-aţi chemat pe nepriceputul Ken să vă repare acea scurgere? Exact, acea pată ciudată de pe tavan continuă să crească.
Nu vă rupeţi mâinile făcând schi în Alpii Francezi! Da, în zilele de dinainte de Brexit, Cardul European pentru asigurări medicale vă permitea să beneficiaţi de servicii medicale gratuite sau la tarife reduse în alte ţări din UE. Nu mai este cazul (în caz de Brexit)”, scriu jurnaliştii de la The Guardian.
Dezavantajele în cazul ieşirii Marii Britanii din UE
În interiorul Marii Britanii, specialiştii încearcă să anticipeze ce ar aduce ieşirea ţării din spaţiul comunitar. Reprezentanţii Băncii Angliei cred că scenariul acesta va include incertitudini o lungă perioadă de timp şi va afecta probabil economia, pe termen scurt.
Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea să cauzeze o pierdere în economia ţării de peste 100 de miliarde de lire sterline şi peste 1 milion de britanici şi-ar putea pierde locul de muncă după contracţia pieţei, arată şi un studiu făcut la comanda angajaţilor Confederaţiei pentru Industria Britanică. În acelaşi timp, Londra va trebui să renegocieze acordurile comerciale cu alte ţări, care acum sunt supuse reglementărilor dintre statele membre UE.
Totodată, marile puteri economice ale lumii din cadrul G7 au avertizat la finalul lunii mai, după o reuniune în Japonia, că o eventuală ieşire a Marii Britanii va provoca un „şoc” nu doar în această ţară, dar şi în economia mondială deja slăbită.
Primele 100 de zile după un vot pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie vor aduce haos, teamă şi controlul daunelor şi, pe măsură ce situaţia se va calma, vor începe negocieri dure, potrivit unei analize Bloomberg.
“Epidemie” la nivel european
Primele efecte încep să se vadă, la nivel european – danezii cer deja să se organizeze şi în ţara lor un referendum similar (42% dintre cei chestionaţi au răspuns că vor un referendum pe tema unei ieşiri a Danemarcei din UE, în condiţiile în care, în luna februarie, procentul era de doar 37%). Iar la Bruxelles oficialii sunt îngrijoraţi că fenomenul ar putea ”deveni contagios”.
Următoarea pe listă ar putea fi Cehia: şeful executivului de la Praga, Bohuslav Sobotka, anticipează şi în ţara sa o dezbatere similară şi declară că ar putea urma un „CZEXIT”.
În acelaşi timp, politicienii din Elveţia au votat, zilele trecute, să retragă cererea de aderare la Uniunea Europeană, depusă încă din anul 1992. Votul a fost de 27 pentru şi 13 împotrivă, cu două abţineri, în favoarea retragerii respectivei cereri – deloc întâmplător, cu doar o săptămână înainte de referendumul din Marea Britanie.
După rezultatul votului din Parlament, Elveţia a înştiinţat Uniunea Europeană în mod oficial de retragerea aplicaţiei. Iar parlamentarul elveţian Thomas Minder a declarat pentru o publicaţie locală că „doar câţiva nebuni ar mai vrea acum să se alăture Uniunii Europene”.
Nemţii par să împărtăşească această opinie: aproape o treime dintre cetăţenii germani se pronunţă pentru o ieşire a ţării lor din Uniunea Europeană, în cazul în care s-ar organiza o consultare pe această temă, după cum arăta un sondaj recent.
[stextbox id=”custom”]
Sondajele arătau egalitate între cele două tabere, însă cele mai recente relevă un uşor avans al celei pro-ieşire.
- The Economist: tabăra „Leave” este creditată cu 44% din intenţiile de vot, iar tabăra „Remain”, favorabilă rămânerii Marii Britanii în UE, cu 42%.
- Sondaj YouGov pentru The Times: tabăra „Leave” conduce cu un avans de şapte puncte (46%) asupra „Remain” (39%).
- The Guardian a publicat un sondaj care arăta că susţinerea electorală favorabilă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este în creştere, atingând nivelul de 53%.
[/stextbox]
Vedetele britanice se implică în campanie
Benedict Cumberbatch, Danny Boyle, John le Carre, Vivienne Westwood şi alte personalităţi au semnat o scrisoare prin care fac apel către populaţie să păstreze Regatul în blocul comunitar. Totodată, actorii Helena Bonham Carter, Kristin Scott Thomas, Chiwetel Eijofor şi Dominic West, precum şi cântăreţii Hot Chip şi Paloma Faith au semnat şi ei scrisoarea.
Semnată de 282 de personalităţii ale lumii artelor, manifestul a fost publicat în Daily Telegraph cu aproape o lună înaintea referendumului.
„Marea Britanie este nu numai mai puternică în Europa, ci şi mai imaginativă şi mai creativă, iar succesul nostru artistic mondial ar fi serios afectat de o ieşire din UE”, declară semnatarii scrisorii.