Săritura spre glorie a lui Bamse: de la „U” Cluj la o legendă a voleiului european

Bogdan Tăănase (foto, în tricou gri) a antrenat Universitatea Cluj ceva mai bine de doi ani, acum e secundul lui Stelian Tănase la un club legendar al voleiului european, VFB Friedrichshafen / Foto Dan Boda

Bronzul olimpic cucerit în 1980 la Moscova, sau celelalte medalii mondiale din palmaresul echipei naţionale de volei a României par poveşti de adormit nepoţii.

Şi, totuşi, sportul la fileu ne oferă, e drept foarte rar, motive de satisfacţie. Bogdan Tănase, până de curând antrenor al echipei masculine Universitatea Cluj, este cel mai recent produs de export în elita continentală a voleiului. Pentru cel puţin un an de zile, Bamse, cum îi spun prietenii, va fi secundul lui Stelian Moculescu, la una dintre cele mai titrate echipe din această disciplină sportivă, VFB Friedrichshafen.

Şansa pe care o ai o dată în viaţă

Pe unde a antrenat, Bogdan Tănase s-a lovit mereu de probleme. Lipsa banilor şi a dezinteresului aproape general pentru volei nu l-au dezarmat însă, pe tânărul antrenor clujean. A scrâşnit din dinţi, şi-a dus mai departe visul şi, cel mai important aspect, nu a renunţat niciodată să creadă că are un cuvânt de spus în sportul pe care l-a practicat încă de la vârsta de 10 ani.

De antrenorat s-a apucat în 2009 la Chimszed, fosta echipă a UMF Cluj, având dublă sarcină, de tehnician şi jucător. În acelaşi an a fost numit secund al lui Dănuţ Ciontoş la Universitatea Cluj, iar din decembrie 2010 a preluat frâiele echipei universitare, pentru care a şi jucat între 2005 şi 2007. Mai puţin de doi ani i-au fost suficienţi lui Bamse să facă pasul spre una dintre cele mai mari echipe de volei din Europa.

“Să ajungi la Friedrichshafen este tot ce îşi poate dori un antrenor, este şansa pe care o ai poate o dată în viaţă. Este cel mai mare pas din cariera mea. Este mai mult decât pot visa. Eu cu domnul Moculescu mă ştiu de la naţională, am aflat că a rămas fără secund şi m-am dus să dau teste acolo. Am fost acceptat şi gata, ne punem pe treabă”, explică în câteva cuvinte Bogdan Tănase.

De la “studenţie”, la “boierie”

VFB Friedrichshafen este un club organizat după toate rigorile germane, iar contactul cu această lume l-au năucit pe Tănase.

“Pfffffff, nici nu ştiu cu ce să încep. La Friedrichshafen totul începe de la copii, aşa cum ar fi normal în orice sport. Există un centru zonal de excelenţă unde vin sute de copii care vor să facă volei. Cei mici beneficiază de condiţii pe care aici, în România, nu ştiu dacă le are cineva. Practic nu faci altceva decât şcoală şi volei, e ca-n armată. Sigur, copiii nu sunt privaţi de libertate, sunt o mulţime de activităţi extraşcolare şi extrasportive, dar e incredibil cât de bine sun organizaţi. Echipa mare are propria-i sală, în care doar ei se antrenează şi joacă, sponsorii echipei au grijă ca jucătorilor şi staff-ului tehnic să nu le lipsească nimic. Totul e foarte bine pus la punct, dar ca să rezişti trebuie să faci şi treabă, altfel ai trecut şi tu pe acolo, ai văzut cum e, te întorci acasă cu coada-ntre picioare”, povesteşte Bamse.

Conştient că nu are timp de pierdut şi că nimeni nu va avea răbdare cu el, Bogdan Tănase s-a apucat să înveţe limba germană şi speră ca anul viitor, când îi va expira contractul, să-i fie prelungit. “Primul pas spre succes este să comunici, să înţelegi şi să te faci înţeles, aşa că acum mai învăţ o limbă străină”, se amuză Tănase.

Mentorul Moculescu

Omul de care se leagă cele mai importante performanţe ale nemţilor de la Friedrichshafen este Stelian Moculescu. Antrenorul român “fugit” din ţară la începutul anilor 70 are un palmares ameţitor pentru orice amator de statistici. A cucerit titlul naţional de 18 ori şi tot de atâtea ori a ridicat deasupra capului Cupa Germaniei, ţara sa adoptivă.

Alte trei campionate şi două cupe ale Austriei strălucesc în vitrina sa cu trofee, dar de departe cel mai important este cel cucerit în 1997, chiar cu Friedrichshafen, Liga Campionilor. De asemenea, în două rânduri, între 1987-1990 şi 1999-2008, Stelian Moculescu a fost selecţionerul echipei naţionale a Germaniei. Născut la Braşov în 1950, antrenorul român este considerat unul dintre cei mi mari tehnicieni din istoria acestui sport şi cu siguranţă o legendă vie a voleiului mondial.

VFB Friedrichshafen, un club de legendă

Gruparea germană unde Bogdan Tănase va “fura” meserie de la cel mai bun antrenor din istoria clubului, Stelian Moculescu, este unul dintre cele mai importante nu doar din Germania, ci şi de pe Bătrânul Continent. În palmaresul alb-albaştrilor stau la loc de cinste nu mai puţin de 11 titluri de campioană şi tot 11 cupe ale Germaniei, plus trofeul Ligii Campionilor cucerit în 1997.

Sala în care îşi dispută meciurile se numeşte ZF Arena şi este mereu plină ochi la meciurile de pe teren propriu. Suporterii sunt atât de obişnuiţi ca favoriţii lor să câştige trofeu după trofeu încât, ratarea titlului în sezonul precedent a fost văzut ca un dezastru. “Când ai în lot opt jucători străini, toţi de echipă naţională, plus jucătorii germani, mulţi crescuţi de Friedrichshafen, nu îţi permiţi să dezamăgeşti. Suporterii îşi doresc trofee, cât mai multe trofee, se supără când ratezi, dar tot ei înţeleg că în sport se mai întâmplă să şi pierzi”, spune Tănase.

Cu cei doi români pe banca tehnică VFB Friedrichshafen a debutat perfect în noua ediţie de campionat şi s-a impus categoric, cu scorul de 3-0 la seturi, în faţa formaţiei Volley Club Dresda.

Distribuie:

Postaţi un comentariu