Blocajul din primărie duce la creșterea prețurilor apartamentelor
Încă de anul trecut piața imobiliară a început să se dezmorțească, vorbindu-se încă de atunci de sistarea perioadei de criză care a lovit din plin acest domeniu, poate mult mai vizibil decât altele. Aceste discursuri continuă în această notă și în ceea ce privește piața imobiliară din Cluj, cu toate că unii constructori consideră că aici nu va trece niciodată criza din cadrul administrație locale. Principala problemă în cazul investitorilor a rămas și anul acesta eliberarea autorizațiilor de către Primăria Cluj-Napoca. Sunt constructori care așteaptă câțiva ani să primească unda verde din partea administrației locale.
„Nu știu cum putem vorbi de cerere dacă nu există suficiente oferte. De ce cresc prețurile la Cluj? E simplu. Primăria nu emite autorizații cu anii. Proiectele sunt ținute în sertar, comunicarea cu administrația e defectuoasă. Când se eliberează totuși două, trei autorizații, constructorii respectivi sunt cei care dictează prețurile. În loc să vândă metrul pătrat cu maxim 1.100 de euro, cât ar fi normal, aceștia vând cu 1.200, 1.300 sau chiar și 1.500 de ero, pentru că, spun ei, se vând și așa. După părerea mea prețul normal pentru această perioadă se încadrează între 1.000 – 1.100 de euro pe metru pătrat”, susține un constructor care de mai bine de un an are blocate cinci proiecte imobiliare în zone precum Mărăști, Zorilor, Grigorescu, Someșeni și Centru, din cauz că nu a primit încă autorizațiile de construcție. Acesta susține că în momentul de față cel mai bine cotat cartier este Zorilor. „Oamenii se ghidează în alegerea lor și în funcție de preț. De exemplu, lângă Selgros, în Someșeni s-au construit câteva blocuri care se vând cu 950 de euro/ metru pătrat. În curând vor crește și aici prețurile, dacă nu au început deja să crească pe același considerent. Consider că prețurile vor crește și mai mult ca înainte de criză, în mare parte din cauza primăriei”, a adăugat constructorul. Acesta susține că în alte orașe lucrurile se mișcă mult mai bine, administrațiile locale fiind mult mai deschise către noi investiții. „În Oradea, Sibiu, Bistrița, lucrurile stau altfel. Am un prieten care s-a săturat de haosul din Cluj și a hotărât să investească în Oradea. Și-a cumpărat un teren și s-a dus cu proiectul la primărie. A depus dosarul conform regulilor de la Primăria Cluj-Napoca. A fost sunat a doua zi de cei de acolo, care i-au spus că dosarul lui e mult prea stufos și că nu era necesar să depună atât de multe acte”, povestește investitorul.
Un alt constructor este de părere că piața imobiliară din Cluj și-a revenit și că prețurile sunt în plină ascensiune din cauza cererii mari de apartamente. „Se caută tot mai mult apartamentele mici, care să nu depășească 65 de metri pătrați. Vânzările au crescut față de anii trecuți. Noi, constructorii sperăm să crească și mai mult. Când există cerere, cresc și prețurile în mod natural”, spune acesta.
Pe de altă parte, cei care sunt în căutarea unui apartament nu sunt deloc încântați că acum trebuie să scoată cu câteva mii de euro în plus din buzunar pentru achiziționarea unei locuințe pe care din diverse motive au tot amânat-o. Cumpărătorii au mai multe variante: pot cumpăra un apartament încă din stadiul de proiect, cum se făcea înainte de începerea crizei, un apartament direct de la constructor semifinisat/ finisat, direct de la un proprietar sau prin intermediul agențiilor imobiliare.
Agențiile imobiliare sunt ca rechinii
„Din punctul meu de vedere e complicat să îți cauți în momentul de față un apartament în Cluj, în primul rând pentru că agențiile imobiliare sunt ca rechinii, acaparează tot, greu mai ai șansa să discuți direct cu constructorul și în al doilea rând pentru că noile construcții sunt destul de ciudate. În cazul agențiilor comisioanele practicate sunt destul de mari. Nu mi se pare normal să plătesc 1, 5% din valoarea apartamentului pentru că o altă persoană a dat câteva telefoane în locul meu. Am avut parte de agenți destul de neserioși. Le-am spus exact ce așteptări am: apartament cu două camere, decomandat, exclus etajul patru sau parter, în Mărăști sau în centru, nu mai vechi de anl 2000. Ei mi-au făcut un itinerariu de vizitat apartamente, dar cred că mi-au arătat tot ce aveau ei de vânzare: garsoniere, apartamente cu trei camere, vechi, la etajul patru sau chiar la subsolul unei case. Una dintre agente a insistat să îmi arate toate apartamentele pe care le aveau de vânzare din Mănăștur și de pe strada Câmpului, unde i-am spus din start că nici nu mă gândesc să mă mut. A venit cu argumentul că am stația la 100 de metri de casă și că de ce nu îmi place, că alții și-ar dori să stea acolo. Plus alte și alte aberații. Te plimbă să își justifice banii, chiar dacă îți arată tot felul de chestii opuse față de așteptările tale.
În ceea ce privește prețul, atât apartamentele noi, cât și cele vechi s-au scumpit considerabil. Eu îmi doresc un apartament nou, direct de la constructor, dar greu mai găsești în momentul acesta ceva sub 1.000 de euro pe metru pătrat. Doar în Mănăștur sau la periferia orașului mai sunt astfel de prețuri. În rest 1.200, 1.300 sau mai mult, din ce am găsit eu. Aș vrea ceva direct de la constructor pentru că apartamentele noi sunt compartimentate cam ciudat: nu ai fereastră la bucătărie, iar bucătăria și livingul nu sunt despărțite. Dacă gătești ceva, se extinde mirosul în toată casa. Vreau să discut cu constructorul pentru a putea modifica un proiect după bunul plac. Dacă tot plătesc 50.000 de euro sau chiar mai mult pentru un apartament cu două camere, măcar să fie cum vreau eu”, a explicat o turdeancă, ce dorește să se mute în Cluj în viitorul apropiat.
Clujeanul C.P. își caută de aproximativ trei luni un apartament cu trei camere, care să aibă apoximativ 65 de metri pătrați suprafață utilă. „Până acum nu mi-a plăcut nimic din ceea ce am văzut. În momentul de față sunt doar la stadiul de vizionare. Prețurile au crescut față de anul trecut. În cartierele bune, metrul pătrat se vinde cu 1.100, 1.200 de euro, dacă e să excludem parterul și ultimul etaj, care ies din discuție în cazul meu. Sunt dispus să plătesc 1.000, 1.000 și ceva metrul pătrat. E mult mai greu să găsești ceva acum. Există supracerere pentru că tot mai mulți oameni doresc să își investească banii în ceva, iar apartamentele sunt o variantă bună pentru că pot fi date în chirie. Eu caut de trei luni, dar știu persoane care caută și de mai bine de un an și nu au găsit nimic convenabil. Cred că prețurile vor crește în continuare. E mult mai greu să găsești ceva în Cluj decât în alte orașe mari. În ceea ce privește apartamentele noi acestea sunt destul de puține, iar amplasarea acestora lasă de dorit: sunt construite în zone periferice, departe de mall-uri, de grădinițe. S-au construit unde a existat teren pentru așa ceva” a spus acesta.
Clujeanul consideră că în momentul de față, cea mai bună ofertă care există pe piață pentru cei care își caută un apartament este programul Prima Casă. „Mi s-a prezentat programul, pentru a vedea dacă mă încadrez. Avantajul este că poți să cumperi un apartament chiar dacă nu dispui de o sumă consistentă. Trebuie să ai 5% din întreaga sumă, iar banca își dă diferența. Bine, sunt mai multe condiții ce trebuie îndeplinite, dar oferta e bună. Dobânda anuală efectivă este de 4% prin program. În afara programului, dobânzile sunt mult mai mari”, a explicat acesta.
[stextbox id=”custom”]
Prima Casă
„Prima Casa” este un program guvernamental prin intermediul căruia persoanele fizice își pot cumpăra sau construi locuințe cu credite garantate de stat. Pentru 2015, Guvernul a stabilit în ianuarie că plafonul garanțiilor pentru „Prima Casă” este de 2, 5 miliarde de lei. Din 2013, garanțiile pot fi acordate doar în lei.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2015 dispune că cei care au o locuință obținută prin program pot cumpără sau construi una nouă.Totodată, locuința obținută inițial prin „Prima Casă” trebuie vândută cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe, iar creditul acordat inițial fie plătit sau refinanțat.
Actul normativ menționat prevede: „La data solicitării celui de-al doilea credit, beneficiarul Programului persoană fizică declară pe propria răspundere fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuința, respectiv cea achiziționată sau construită în cadrul Programului pe care urmează să o înstrăineze cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe care va fi achiziționată sau construită în cadrul Programului, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția o locuința, dobândită sau construită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafața utilă mai mică de 50 m2 și o a două locuința, respectiv cea achiziționată sau construită inițial în cadrul Programului, pe care o va înstrăina cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de construire a noii locuințe care va fi achiziționată în cadrul Programului”.
[/stextbox]
Majorări
În Cluj, prețul mediu solicitat de proprietari a crescut cu 17, 1% în decurs de 12 luni (de la 863 la 1.011 euro pe metru pătrat) și cu 1% în mai 2015 (de la 1.001 euro pe metru pătrat în aprilie). În ultima lună, proprietarii de apartamente vechi și-au majorat pretențiile cu 0, 8% (de la 1.056 la 1.064 de euro pe metru pătrat), în timp ce locuințele noi s-au scumpit cu 1, 1% (de la 944 la 954 de euro pe metru pătrat).