Bazinul olimpic, un proiect mereu amânat, acum abandonat
Cel mai grandios proiect ratat de Primăria Cluj-Napoca este construirea unei baze sportive și de agrement în cartierul Gheorgheni, pe amplasamentul fostului cartodrom. Suprafața generoasă, de 93.000 de metri pătrați a aprins imaginația edililor încă din 2007. La acea vreme, Compania Naţională de Investiţii (CNI) a cerut municipalităţii să extindă suprafaţa de teren prevăzută pentru construirea unui bazin olimpic de polo. Ani de zile CNI nu a făcut niciun demers pentru demararea proiectului, care în timp a luat alte forme, la rândul lor abandonate.
Cel mai mare bazin abandonat
Pentru realizarea de către CNI a unui bazin de înot destinat competiţiilor de polo, Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziţia CNI, în 2009, o suprafaţă de circa 12.000 de metri pătraţi de teren, situat la capătul liniei de troleibuz numărul 3, lângă cartodromul din cartierul Gheorgheni, însă, CNI a solicitat extinderea suprafeţei, promițând că în 2010 va demara lucrările de construcție. La cinci ani distanță, după repetate amânări, Primăria Cluj-Napoca a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că în cartierul Gheorgheni construcţia complexului de nataţie nu se va mai realiza, deoarece Compania Naţională de Investiţii nu are bani alocaţi pentru acest obiectiv. Astfel, consilierii locali au decis să renunţe la acest proiect.
”În 2011 Primăria Cluj-Napoca a transmis către CNI documentele finale referitoare la acest proiect, urmare a modificării limitelor de proprietate ale terenului. Modificarea limitelor a fost efectuată la solicitarea CNI, motivată de faptul că formna iniţială a terenului nu permitea realizarea bazinului de înot. Având în vedere perioada mare de timp care s-a scurs de la data iniţierii acestui obiectiv şi până în prezent, am solicitat în nenumărate rânduri Companiei Naţionale de Investiţii o informare asupra stadiului execuţiei proiectului pe amplasamentul respectiv. Ca urmare a unei ultime solicitări făcute în iunie 2013, CNI ne-a comunicat că programul <bazine de înot> nu are alocaţii bugetare pentru anul 2013”, se arată în motivarea Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. ”Atâta timp cât nu va exista un interes politic nu se va construi nimic pentru sport, nici în Cluj-Napoca, nici în altă parte. Personal nu cred că cineva ar fi interesat să investească în infrastructură doar de dragul sportului. Abandonarea acestui proiect era un lucru la care sincer ne așteptam, având în vedere că aproape 10 ani lucrurile nu s-au mișcat”, a reacționat directorul Direcției Județene pentru Tineret și Sport Cluj, Răzvan Sotiriu.
Varianta clutural-sportivă
Cum proiectul construcției bazinului olimpic de înot devenea tot mai incert, municipalitatea anunțase la începutul lunii februarie că intenționează să organizeze o licitaţie pentru construirea unui parc care să cuprindă terenuri de minifotbal, tenis de câmp, piste de alergare, de role şi de biciclete, ba chiar şi un parc de aventură, pe amplasamentul alocat inițial bazinului olimpic. În complexul cultural şi sportiv ar urma să afie construită deasemenea o sală polivalentă, dar și un amfiteatru în aer liber. Proiectul tehnic a fost deja întocmit de societatea Civitas Proiectare şi chiar s-a obţinut autorizaţia de construire. Conform reprezentanților societății amintite, deja se lucrează la caietul de sarcini pentru licitație, iar dacă nu vor apărea contestaţii, lucrările ar urma să înceapă în maximum șase luni.
Valoarea complexului se ridică la aproximativ 6 milioane de euro, iar banii ar trebuii să vină de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, asta după ce la începutul acestui an, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, şi cel al Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, au anunţat că susţin financiar acest proiect. Și acest proiect are șanse mari să stagneze ani buni, deoarece o bucată de teren, chiar din mijlocul cartodromului, este revendicată. Administratorul Clubului Sportiv şi al şcoalii de karting Gokart Motor Sport, care își desfășoară activitatea în cartodrom, Mihai Cornea, a explicat de ce este aproape imposibil ca acest complex să se materializeze. ”Primăria nu are acte pe teren, iar o bucată din cartodrom chiar este revendicată. Pe urmă există și o prevedere legală conform căreia nu se poate schimba destinația unui teren de sport, decât dacă se face altul în schimb cu aceași destinație, ori municipalitatea vrea să construiască bazine de polo, sau piste de alergare cred că s-ar încălca legea”, a spus Mihai Cornea. Cartodromul din cartierul Gheorgheni este unul dintre puținele din Transilvania. Din acest motiv la Cluj-Napoca vin să se antreneze și sportivi pasionați de karting din județele învecinate Clujului.