“Bătaie” pe banii primăriei! ONG-urile au cerut finanţări de 12 milioane. Sunt disponibile doar două milioane de lei
Banii alocaţi de la bugetul local pentru proiectele de tineret şi culturale derulate de asociaţiile şi fundaţiile din oraş sunt pe an ce trece tot mai atractivi. ONG-urile au cerut finanţări de şase ori mai mari decât fondurile disponibile.
După ce în urmă cu numai două luni au aprobat finanţarea a 118 proiecte de acest gen cu suma de 7, 9 milioane de lei, consilierii locali vor adopta în şedinţa de joi alocarea altor sume importante pentru proiecte similare depuse în etapa a doua de finanţări nerambursabile. De aceasta dată este vorba despre un total de 2.209.000 lei, care se vor împărţi între 78 de proiecte, la trei secţiuni distincte.
Astfel, o puzderie de proiecte de tineret, culturale, artistice, educaţionale de interes regional sau local vor fi finanţate de la bugetul local, suma locată în acest sens fiind de 1.307.000 lei. În perioada 9 aprilie – 8 mai la registratura primăriei au fost depuse 177 de proiecte în valoare totală de 12.017.124 lei. Comisia a decis în urma analizei documentaţiei depuse că 150 îndeplinesc criteriile de finanţare.
Pentru selectarea proiectelor care vor beneficia în cele din urmă de finanţare, comisia din care face parte viceprimarul Anna Horvath şi consilierii Ligia Bocşe, Ioan Pop şi Ioan Bîldea, a avut în vedere „proiectele cu impact major asupra comunităţii, proiectele care au continuitate pe plan local şi regional, proiectele care contribuie la îmbunătăţirea imaginii municipiului Cluj-Napoca pe plan naţional şi internaţional, proiectele ce propun implicarea tinerilor într-un proces democratic de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi a bugetului public ( bugetare participativă de tineret).
Nu mai puţin de 19 obiective ce pot fi atinse de proiectele selectate au fost luate în considerare de comisie, potrivit referatului de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre. Între aceste obiective se numără: bugetare participativă de tineret în Cluj 2015, sprijinirea tinerelor talente, organizarea unor evenimente culturale inovatoare, inedite în spaţii alternative, păstrarea şi promovarea patrimoniului şi tradiţiei culturale, menţinerea caracterului multicultural al municipiului Cluj-Napoca, dezvoltarea Clujului ca pol al industriilor creative.
Dintre proiectele depuse pe această axă de finanţare 39 au fost alese. Cei mai mulţi bani, 500.000 de lei revin proiectelor înscrise în bugetul participativ de tineret, Com‘on Cluj-Napoca. Apoi 125.000 de lei va primi Asociaţia IvenTeam pentru organizarea Dreamhack Master Cluj-Napoca. Finanţări mai consistente sunt propuse şi pentru prezenţa Companiei de Balet Transilvania în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului (60.000 de lei), Festivalul Copiilor (50.000 de lei), Caravana Capitalei de Tineret (30.000 de lei), Cluj Blues Fest 2015 (30.000 de lei), Someş Delivery (50.000 de lei) şi Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy (60.000 de lei).
Separat, tot de la bugetul local se va suporta şi organizarea evenimentului Cluj Never Sleeps între 19 şi 21 iunie, aici fiind vorba despre 355.000 de lei care se împart între 13 proiecte ale unor asociaţii şi fundaţii. Cea mai mare finanţare a obţinut-o în acest caz a cincea ediţie a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj organizate de Asociaţia Conexio, bugetul fiind de 90.000 de lei. Câte 80.000 de lei vor fi alocaţi de asemenea pentru programele Operei Maghiare din 2015 şi pentru Cluj Design Week.
Alţi 547.000 de lei sunt alocaţi pentru proiectele derulate de ONG-uri în colaborare cu instituţii de cultură sau învăţământ din oraş. Potrivit propunerilor comisiei, 26 de asemenea proiecte vor fi finanţate. Între acestea, 80.000 de lei va primi Asociaţia Culturală Pro Transilvania pentru evenimentul „Opera pentru Cetate – spectacolul Carmen”. Câte 60.000 de lei vor reveni Uniunii Scriitorilor din România pentru „Scriitorul în cetate”, Asociaţiei Culturale Pro Transilvania pentru „Opera 4 Youth”şi Asociaţiei Culturale Cetatea Albă- filiala Cluj-Napoca pentru Transilvania Jazz Festival 2015, ediţia a IX-a.