Aurelia Cristea, candidatul „fără fumuri”

Aurelia Cristea

Se cunoaşte data alegerilor locale. Vor avea loc în 5 iunie, cu menţiunea că nu se ştie în câte tururi de scrutin se vor alege primarii. PNL forţează în contenciosul administrativ o decizie de ultim moment pentru modificarea formei de organizare a alegerilor într-un singur tur.

Alegerile într-un tur au fost şi opţiunea PNL acum un an, când s-a dat legea electorală. De curând, PNL s-a răzgândit şi cere două tururi invocând interesul primenirii clasei politice. Cuvinte care maschează  un pur şi cinic oportunism electoral. Simulările electorale arată că liberalii câştigă mai puţine primării în alegeri cu un singur tur şi că sunt vulnerabili îndeosebi la Bucureşti unde au anunţat un candidat controversat.

Avantajele aduse societăţii de alegeri desfăşurate într-un tur sau în două sunt de discutat. Ambele sisteme vin cu plusuri şi minusuri. Poate că le-ar fi mai bine bucureştenilor ca liberalii să câştige într-un singur tur cu un candidat puternic şi neafiliat politic decât să încerce alegerea în două tururi, prin vot anti PSD, a unui politruc ale cărui calităţi sunt puse la îndoială chiar şi de comentatorii de partid. Ceea ce este, în schimb, cu siguranţă în folosul salubrizării vieţii politice este ca partidele să-şi respecte votul şi înţelegerile, să nu-şi abandoneze valorile pentru calcule de moment.

Prin recuperarea PDL în interiorul noului partid liberal, politica românească pare că a rămas sluţită de moştenirea Băsescu care a privilegiat necinstea şi pragmatismul. La Cluj, democrat-liberalii regrupaţi ca liberali sunt pe cale să recâştige puterea întreagă. Într-un tur sau în două, actualul primar Emil Boc nu are contracandidat, chiar dacă procesul electoral se anunţă antrenant prin apariţia dinamicului candidat  nonpartinic Liviu Alexa. O şansă bună de a-şi recupera fotoliul pierdut acum patru ani o are şi candidatul liberal (fost democrat-liberal) la preşedinţia Consiliului Judeţean.

Emil Boc este un reper al epocii Băsescu însă a ieşit în ultima vreme din logica zarvei pe care a cultivat-o fostul preşedinte. Din perioada când orice asociere cu regimul  Băsescu aducea prejudicii electorale, el a adoptat strategia muţeniei de care nu s-a dezis nici în ultimele zile. El a refuzat să răspundă întrebărilor Transilvania Reporter care chestionau intenţiile sale de campanie şi viziunea  privind dezvoltarea oraşului. Dacă Emil Boc, candidatul favorit, a preferat să-şi ascundă ideile, în interiorul ziarului le puteţi citi pe cele ale principalilor săi competitori. (Redacția)

[do_widget “Easy Related Posts” ]

Principalul contracandidat al primarului în exercițiu se anunță, cel puțin în teorie, omul propus de Partidul Social Democrat. Aurelia Cristea este în prezent deputat și a îndeplinit și funcția de Ministru pentru Dialog Social în Guvernul lui Victor Ponta, însă notorietatea i-a crescut foarte mult mulțumită legii împotriva fumatului în spațiile publice închise, o inițiativă care va fi aplicată începând cu 16 martie, după ce a fost promulgată de Președintele României.

„În încercarea de a câștiga încrederea clujenilor, mizez pe toată experiența mea profesională și pe conduita pe care am avut-o și în calitate de deminitar. Mizez foarte mult pe un proiect ambițios: vreau să fac din administrația clujeană un model de bune practici la nivel național. Am făcut asta atunci când am lucrat la legea împotriva fumatului în spații publice, care este un model de bune practici în ceea ce privește dezbaterea și susținerea ei, fiind considerată și de către Ambasadorul SUA drept un model de democrație participativă. Voi încerca să prezint același lucru electoratului clujean. Mă bazez inclusiv pe apropierea administrației de cetățeni și pe crearea unei alte culturi, o cultură care presupune ca administrația să faciliteze activitatea celor care vor să aducă sustenabilitate economică, socială sau culturală”, spune candidatul PSD.

Dincolo însă de notorietate și capitalul de imagine pe care legea împotriva fumatului în spațiile publice închise i le-au adus candidatului PSD, există și reversul medaliei. Potrivit unui studiu IRES, 76% dintre românii chestionați sunt de părere că inițiativa legislativă este o idee bună și sunt de acord cu aplicarea ei. În cabina de vot însă, lucrurile ar putea sta altfel.

„Eu vreau să fiu primarul tuturor clujenilor și ei să se regăsească în toate acțiunile pe care primarul și Primăria le vor desfășura. Cred că am toate șansele să câștig. Electoratul va decide care e diferența între acest model care și-a atins deja limitele și ceva nou, propus de mine, care presupune dialog și performanță. Iau în calcul ideea că sunt persoane care nu acceptă această lege. Este o chestiune care ține de o adicție și de libertatea cuiva de a fuma. Legea nu îngrădește nicio libertate, dar o îngrădim acolo unde îi poate afecta și pe ceilalți. Atât. Este legea cu cea mai mare acceptare în spațiul public și în rândul cetățenilor. Am plecat de la o nevoie a societății, mi-am asumat asta cu mult curaj și am construit încredere în jurul acestui demers legislativ, astfel încât să avem succes. Așa vom proceda și în cazul administrației locale. Orice proiect care ține de dezvoltarea comunității sau care poate aduce beneficii în viața de zi cu zi trebuie dezbătut cu oamenii. Transparența administrativă este un element esențial în conduita și în comportamentul meu”, spune Aurelia Cristea.

Clujul este în continuare în cursa pentru câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii, iar candidatul PSD este hotărât să contribuie pentru ca orașul să câștige acest titlu.

„Când eram consilier județean și în calitatea mea de parlamentar am fost destul de apropiată de acest proiect. Am discutat mult cu fostul președinte al asociației și m-am întâlnit cu grupurile de lucru din asociație pentru a vedea cum putem să ne canalizăm mai bine eforturile în vederea susținerii proiectului. Ca primar însă, trebuie rezolvat tot ce ține de renovarea clădirilor istorice și a fațadelor din centrul Clujului, dar nici măcar nu avem prevăzute în buget aceste lucruri și în felul acesta nu am putea avea o primire elegantă pentru un asemenea titlu. Și nu este vorba doar de titlu. Clujul a crescut foarte mult, este un oraș atractiv din  punctul de vedere al efervescenței antreprenoriale și culturale care există la nivel privat și administrația trebuie să creeze condițiile necesare”, ete de părere Aurelia Cristea.

Traficul este și el pe agenda candiatului Aurelia Cristea. Zilnic, străzile Clujului sunt blocate de șoferi nervoși, blocați la rândul lor din cauza lucrărilor interminabile, a străzilor prea înguste sau a locurilor de parcare prea puține.

„Traficul este o problemă. Este necesar un management al traficului inteligent și un sistem de parcări pe sisteme modulare, ușoare, metalice trebuia gândit atunci când Clujul a explodat din pucnt de vedere imobiliar. Dar nu a fost nicio viziune. Este necesară o planificare serioasă a modului în care se dezvoltă Clujul și să anticipăm nevoia aceasta de dezvoltare a antreprenorilor. Trebuie să venim chiar în întâmpinarea lor și să evităm blocajele de orice fel. Proiectele esențiale pentru Cluj sunt acum abandonate sau nefuncționale”, atrage atenția Aurelia Cristea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu