Arenele morţii

Național Arena

Analiză

A fost nevoie să moară 56 de tineri pentru ca, cei care răspund de siguranța participanților la evenimente sportive, sau artistice, să-și pună cenușă în cap, să demisioneze, și să demareze în forță controale și anchete care au scos la iveală colapsul în care se află stadioanele și sălile de sport din România. Conform datelor oferite de reprezentanții Inspectoratelor pentru Situații de Urgență (ISU) din țară 12 dintre cele 14 stadioane ale echipelor care evoluează în Liga 1 au avizele necesare de fncționare, însă toate acestea sunt la limita legalității fiind necesare îmbunătățirea condițiilor de siguranță. Șocant este faptul că cel mai mare stadion din România, Arena Națională, a găzduit de la inaugurare și până în prezent peste 100 de evenimente, între care și o finală de cupă europeană, fără să fi avut vreodată autorizație de funcționare din partea ISU București. La Cluj-Napoca situația este mult mai îmbucurătoare. Dintre cele patru edificii care găzduiesc evenimente de orice fel, Sala Sporturilor ”Horia Demian”, Cluj Arena, Sala Polivalentă și arena Dr Constantin Rădulescu, doar două au funcționat legal.

[do_widget “Easy Related Posts” ]

Cluj, polul ”siguranței” sportive

Investițiile realizate la Cluj-Napoca, în cele două stadioane și Sala Polivalentă, au transformat orașul de pe Someș capitala sportului românesc. Dacă arena Dr Constantin Rădulescu nu a avut probleme din punct de vedere al avizelor privind siguranța și integritatea participanților la evenimentele sportive, cel mai mare stadion al Clujului a intrat în legalitate abia la începutul acestei săptămâni, după o serie de controale ”la sânge” efectuate de ISU Cluj. Imperfecțiunile constatate la Cluj Arena nu au fost de neremediat, asfel că, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj și-a dat acordul și au inclus stadionul pe lista edificiilor care pot organiza evenimente sportive de amploare. Cluj-Napoca a devenit astfel, orașul care oferă cea mai mare siguranță pe stadioane suporterilor. Vestea este îmbucurătoare în condițiile în care la nivel național majoritatea edificiilor sportive funcționează ilegal, sau la limita legalității.

Cluj Arena și Sala Polivalenta/ Foto: Dan Bodea

Cluj Arena și Sala Polivalenta/ Foto: Dan Bodea

După ce ISU Bucureşti a închis temporat Arena Naţională, campioana Steaua Bucureşti a solicitat oficialilor clubului CFR Cluj să le închirieze arena Dr Constantin Răduleascu pentru a-şi disputa meciurile considerate „acasă” în inima Ardealului. Situaţia nu se va permanentiza, preşedintele vişiniilor, Iuliu Mureşan, declarând că va închiria Stelei arena din Gruia doar până la sfârşitul anului. „Nu putem noi să fim salvatorii Ligii 1. Noi de la început ne-am preocupat să avem condiţii de pregătire şi de siguranţă dintre cele mai bune, şi am făcut investiţii majore în acest sens, dar nu putem oferi la toată lumea stadionul pentru că în timp gazonul se va deteriora, iar noi nu ne dorim acest lucru”, a spus Mureşan. De altfel, oficialul CFR-ului atrăgea atenţia încă în urmă cu câţiva ani că lucrurile nu se derulează normal în fotbalul românesc. „Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă obliga în urmă cu mai mulţi ani ca toate stadioanele să fie dotate cu instalaţie de nocturnă, să aibă minimum 7.000 de scaune, dar nimeni nu a pus problema siguranţei spectatorilor şi a calităţii suprafeţelor de joc. Noi am anticipat anumite lucruri şi ne-am asigurat că nu vom avea de suferit”, a mai spus Iuliu Mureşan. După ce şi Cluj Arena a primit avizele necesare din partea ISU, Cluj-Napoca a devenit oraşul care oferă cele mai sigure condiţii suporterilor.

„Noi am început procedurile pentru primirea avizelor încă din luna iunie. E normal că lumea s-a impacientat după cele petrecute la Bucureşti, dar trebuie să precizăm, ca să eliminăm orice suspiciuni, că noi nu am avut probleme sau defecţiuni de construcţie, aşa cum este cazul la Arena Naţională. Siguranţa şi evacuarea spectatorilor nu a fost niciodată pusă în pericol pe Cluj Arena, ci a fost vorba despre nişte lumini de semnalizare care între timp au fost înlocuite şi o trapă de fum care dădea la o scară interioară. La începutul săptămânii cei de la ISU au fost în control, au verificat în amănunt toate detaliile, planul de evacuare în caz de incendiu s-a ajuns la concluzia că se pot organiza meciuri pe Cluj Arena. Așa cum am spus-o de fiecare dată noi suntem deschiși oricărei colaborări și, în condițiile în care în țară nu sunt decât foarte stadioane avizate, aşteptăm și echipa naţională să joace pe Cluj Arena meciurile următoare”, a declarat Radu Rațiu, directorul societății care administrează Cluj Arena.

Polivalenta e cea mai sigură

De departe cel mai sigur edificiu din România care găzduiește evenimente sportive este Sala Polivalentă Cluj-Napoca. În acest caz ISU a dat toate evizele de funcționare încă de la inaugurare, iar ulterior administratorii Sălii Polivalente și cei ai ISU Cluj au elaborat planurile strategice de evacuare în caz de incendii. ”În cazul nostru ne putem mândri că avem cea mai sigură sală de sport, și nu numai din România. Sala Polivalentă este dotată cu instalații de ultimă generație de detectare a incediilor, iar o eventuală evacuare se poate realiza foarte ușor, într-un timp foarte scurt, datorită planului după care a fost construită sala. Cei de la ISU chiar au efectuat o simulare în parcarea subterană și s-a constatat că în cazul în care o mașină ar lua foc, aceasta nu ar afecta celelalte mașini din jur deoarece instalațiile de stingere a incendiilor se declanșează automat și într-un timp foarte scurt focul ar fi neutralizat. Mai trebuie spus că noi avem oameni care supraveghează 24 de ore din 24 sistemele de siguranţă ale sălii”, a ecplicat Ionuț Rusu, directorul interimar al societății care administrează Polivalenta.

Acesta a mai adăugat că datorită sistemelor de protecție cu care este dotată sala, mai multe evenimente au fost mutate din mai multe cluburi clujene, în Sala Polivalentă. ”Mărturisesc că m-am temut puțin după tragedia de la București că am putea fi afectați și noi, dar situația este exact opusă. Pentru că noi avem toate avizele de funcționare, mai multe evenimente artistice se vor derula şa sfârşitul acestei săptămâni în Sala Polivalentă, deşi acestea erau programate în alte cluburi din oraş”, a încheiat Rusu.

Sadionul nesimţirii naţionale

În cel mai mare stadion al României s-au investit peste 200 de milioane de euro, dublu faţă de cât se estimase iniţial, însă, tocmai Arena Naţională este în acest moment unul dintre cele mai nesigure satdioane din ţară. Practic din 6 septembrie 2011 când a fost inaugurată Arena Naţională şi până în prezent aceasta a funcţionat ilegal, neavând niciodată avizele necesare de funcţionare din partea ISU Bucureşti. În consecinţă, la data de 6 noiembrie Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a decis închiderea stadionului, şi interzicerea organizării manifestărilor publice de orice fel. Culmea nesimţirii, sau a inconştienţei, în tot acest timp Arena Naţională a găzduit 120 de evenimente, între care şi finala UEFA Europa League. Peste trei milioane de oameni au fost prezenţi în tribunele Arenei Naţionale la evenimentele găzduite în cei patru ani de funcţionare.

Desemnată să organizeze partide din faza grupelor și o optime de finală la Campionatul European din 2020, țara noastră este pe cale să piardă acest privilegiu din cauza neregulilor de la Arena Națională. În plus, la fel ca și în cazul organizării Campionatului European de Gimnastică din 2017, reprezentanții FRF nu au luat în calcul nici măcar ca variantă de rezervă orașul Cluj-Napoca, singurul din România care are în acest moment două stadioane ce pot găzdui evenimente sportive internaționale. Pe lângă lipsa avizelor din partea ISU București, trebuie amintit episodul petrecut la sfârșitul lunii septembrie când acoperișul arenei a cedat în timpul meciului dintre Steaua și Concordia Chiajan, stadionul fiind inundat din cauza ploii torențiale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu