216 ore de muncă în folosul comunității pentru inițiatorul experimentului „Autoservire din gospodărie pentru oameni cinstiți”
Brașoveanul Erwin Albu este inițiatorului unui experiement inedit, „Autoservire din gospodărie” care promovează, dincolo de produsele naturale cultivate în grădina țăranului român, oamenii cinstiți. Bărbatul a instalat în fața curții sale din municipiul Codlea o măsuță unde sunt expuse fructe, legume, flori, miere sau diferite tipuri de dulcețuri, invitându-i pe trecători să se servească cu ceea ce doresc. Trecătorilor li se pune la dispoziție și o bicicletă cu care să își transporte produsele acasă. Autoservirea a ajuns celebră pe plan național, atât datorită ideii promovate, cât și din cauza autorităților locale, care au decis să îl sancționeze imediat pe inițiatorul experimentului, pe motiv că nu plătește nicio taxă adminitrației, deși desfășoară activități pe spațiul public. Inițiativa funcționează după câteva reguli simple, care pot fi sau nu respectate: „Alege produsele, calculează valoarea, donează în cutia poștală, împrumută bicicleta”. Erwin a primit o somație din partea administrației locale, dar a refuzat să plătească taxele impuse de municipalitate, cerând să desfășoare muncă în folosul comunității pentru a-și plăti „dările” către stat.
Aflați în cele ce urmează povestea experimentului, cât de cinstiți sunt românii, dar și cât de absurde sunt autoritățile române.
Reporter: Când v-a venit idea să realizați experimentului „Autoservire din gospodărie”și de unde v-ați inspirat? V-ați autoservit, la rândul dumneavoastră, din cadrul unei gospodării înainte de a porni experimental în România?
Erwin Albu: De mai mulți ani cunosc activitatea aceasta de prin Europa de Vest și întotdeauna am admirat soluția lor extrem de simplă. Anul acesta, prin preumblările mele pe bicicletă prin Germania, am și filmat un mic clip cu un punct de vânzare „pe încredere” , de unde m-am și autoservit.
Mă preocupă soarta țăranilor și a micilor gospodării și sunt oripilat de gândul că acestea ar putea dispărea. Astfel sunt fascinat și de soluțiile prin care acestea ar putea supraviețui, în avantajul comunităților locale și al sănătății oamenilor. Fiind în plin război al ANAF-ului cu tot ce mai înseamnă mic producător în România, care caută evaziunea acolo unde nu are nevoie de vreun curaj instituțional, nu am putut să nu compar cu câtă relaxare văd autoritățile germane această activitate de subzistență, adică de procurare/completare a celor necesare traiului zilnic.
Reporter: Cum au reacționat oamenii în prima zi? Dar în zilele următoare?
E. A: Am fost copleșit de reacția oamenilor! Mult peste cele mai mari și mai bune așteptări ale mele! De la cei care au trecut să vadă despre ce e vorba, la cei din mediul online sau la presă, a existat parcă o explozie de interes și susținere a demersului meu. Ca să nu mai amintesc despre donațiile din cutia poștală. Oamenii sunt cinstiți, în marea lor majoritate, bunătatea este acolo, în orișicine, dar de fiecare dată există niște inși care ne zdruncină această încredere în binele omenirii. Și culmea, indivizii aceștia, deși sunt într-un număr redus, cum dovedește și experimentul meu, domină câmpul vizual, iar oamenii buni și România „bună” parcă e eclipsată.
Reporter: Cu ce anume îi serviți pe cetățenii municipiului Codlea?
Edwin Albu: La poartă am expus ceea ce obțin din munca mea țărănească, surplusul din gospodărie. Practic grădinăritul ca hobby, ca activitate secundară. Am flori, legume, fructe, dulcețuri și miere de la un vecin apicultor. Desigur că toate acestea pot fi găsite foarte comod la orice supermarket, dar aici e vorba despre altceva. Oamenii se trezesc și înțeleg din ce în ce mai bine de ce avem nevoie de produse locale, de economie locală, de hrană sănătoasă.
Reporter: Vă așteptați să primiți o somație din partea Primăriei, prin care să vi se ceară să plătiți de urgență taxele, întrucât desfășurați o activitate pe spațiul public și să obțineți atestatul de producător? Era și acesta un punct, o parte din experiment și anume, reacție autorităților vizavi de acțiunea dumneavoastră?
E.A: Mă așteptam ca autoritățile să nu priceapă experimentul de la Codlea, pentru că iese din paradigma acestora, dar nu mă așteptam să caute nod în papură. Pentru că asta au făcut și demonstrează că autoritățile nu sprijină inițiativele alternative. Nici după trei săptămâni, de exemplu, nu au venit să constate ce sau dacă sau cât spațiu public ocup, deși i-am invitat să îmi trimită impunerea de plată. Ca să nu mai produc gâlceavă, am tras oricum toată marfa la limita fațadei, în dreptul porții, care am noroc să fie mai amplasată mai în spate decât fațada casei.
Mă tot întreb cui deservește o primărie, dacă se dovedește că nu comunității? Vorba unui ziarist din Brașov, acum trebuie să ne așteptăm că vor introduce o taxă pe publicitatea adusă orașului nostru de cinstea oamenilor care s-au autoservit. Apoi furia și rapiditatea cu care s-au sesizat oficial că „e ceva în neregulă”, mă duce cu gândul cât de nepregătiți sunt funcționarii publici și că trăiesc în lumea lor birocratică. În primul rând, eu nu fac un act de comerț. Cei care vin, lasă doar dacă vor bani în cutia poștală, ca o donație.
În al doilea rând, voi dovedi că nu am nevoie de un atestat de producător și în eventualitatea în care voi deschide un punct de vânzare propriu-zis din gospodărie, pentru care există deja alte reglementări europene transpuse în legislația națională, parcă neștiute sau ascunse de autoritățile locale.
Așadar da, experimentul s-a dorit a fi nu doar o inițiativă de a demonstra cinstea românilor, ci și de a invita autoritățile să susțină soluțiile de supraviețuire a micilor gospodării, într-o țară cu venituri de mizerie. Mi-aș fi dorit ca decidenții să se autosesizeze despre cum să promoveze munca țăranului, economia de subzistență, nu cum s-o jupoaie. Încă mai am puterea să visez la astfel de autorități, dar deocamdată e doar un vis…
Din surplusul din gospodărie, din munca mea țărănească, am expus la poartă niște produse agricole, flori, legume, fructe și altele derivate, și am invitat oamenii să se autoservească cu toată încrederea și bunăcredința, iar dacă aceștia consideră, pot lăsa o mică donație în cutia poștală. Am numit acest experiment de un real succes până în prezent : ”Autoservirea din gospodărie pentru oameni cinstiți”. Peste tot în Europa civilizată se practică această activitate de subzistență, dar în România autoritățile știu să înnăbușească orice inițiativă care nu trece printr-un filtru ultrabirocratic. Poporul român este hulit a fi un popor necinstit, iar tocmai această acțiune scoate în evidență ceea ce autoritățile încearcă să blocheze: solidaritatea și cinstea populară și soluțiile alternative cetățenești.Referitor la ocuparea domeniului public pentru care mă somați să efectuez în regim de urgență demersuri privind achitarea taxelor, pentru că am expus niște produse țărănești la poartă, vă rog și eu respectuos să trimiteți inspectorii primăriei, pentru a-și justifica și aceștia existența, să constate și să calculeze ”de urgență” impunerile de plată.Referitor la invitația de a obține certificatul de producător agricol, vă atrag atenția că vă depășiți competențele de unitate administrativ-teritorială,
– impuneți obținerea unui certificat de producător agricol, însă omiteți cu rea-credință sau din neștiință gravă că există și alte forme de organizare prin care micii întreprinzători pot activa. Printre acestea, menționez activitatea de desfacere directă din gospodărie, reglementată la nivel european, dar nepromovată și chiar vitregită de către autorități, tocmai pentru a îngreuna orice inițiativă care să înlesnească supraviețuirea țăranului și a micului producător român.
– vă aduc aminte, că acum aproximativ o lună am purtat o convorbire telefonică concludentă cu unul din cosemnatarii somației dvs., consilier în cadrul Primăriei Codlea, prin care acesta îmi explica, conform legii, că obținerea certificatului de producător agricol se poate face doar în legătură directă cu producția agricolă aferentă unui teren aflat în circuit agricol, nicidecum pentru niște ceapă sau niște flori cultivate în propria curte, casă sau balcon. Așadar ce încercați să îmi impuneți acum?
Cu mare mâhnire,
Erwin Albu,
Cetățean păsător și țăran urban.
[/stextbox]
Reporter: Răspunsul oferit de dumneavoastră primăriei a fost unul bine argumentat, un răspuns care v-a adus o mulțime de susținători din țară și chiar din afara țării. V-ați așteptat ca oamenii să reacționeze atât de bine și să vă susțină în număr atât de mare?
E.A: Oamenii au înțeles cum stă treaba. Autoritățile nu prea. Și ceva trebuie să se schimbe rapid în privința aceasta și sunt pregătit să ducem lupta mai departe. Repet, am fost copleșit de valul de susținere și înțelegere. Nu putem uita cum se năpustesc oficialitățile pe bătrânicile care adună și vând urzici ca să supraviețuiască de azi pe mâine. Nu vrem să trăim într-o astfel de țară. Iar dacă legile sunt proaste și îi protejează doar pe cei mari și puternici, atunci să le schimbăm, nu să ne ascundem după ele!
Reporter: Ați mai primit vreun răspuns din partea primăriei? V-a contactat cineva personal dintre angajații primăriei?
E.A: Nu am fost contactat de nimeni din primărie, în afară de angajatul care doar mi-a înmânat somația când m-a văzut pe stradă. În schimb, la întrebările unei televiziuni, au răspuns că urmează să mă amendeze cu 22.000 de lei. Am solicitat tot eu, din curiozitate, o situație a ocupării domeniului public din muncipiul Codlea. Răspunsul halucinant pe care nu aveau cum să-l ocolească a fost că sunt singurul somat în această privință anul acesta de Primăria Codlea, într-un municipiu cu peste 20.000 de locuitori, cu foarte puține persoane juridice sau fizice care plătesc pentru ocuparea spațiului public raportat la numărul populației sau al agenților economici. Nici nu mai vreau să calific acțiunea primăriei. Sunt doar mâhnit. Oricine o ia la pas prin orășelul nostru de munte, poate să constate cu ochiul liber câte activități comerciale propriu-zise sau șantiere de construcții se desfășoară fără probleme pe spațiul public…
Reporter: Ați menționat la un moment dat că adevărata cauză a experimentului „Autoservire din gospodărie” este salvarea gospodăriei țărănești, promovarea economiei locale sustenabile și redarea încrederii în forțele noastre proprii ca popor condus de 25 de ani de niște netrebnici”, dar și faptul că țăranii pot hrăni întreaga populație a țării, conform spuselor unei persoane pe care o admirați, Willy Schuster. De ce credeți că sunt marginalizați și ce am putea noi, ca cetățeni de rând, să facem pentru ca aceste inițiative să treacă pragul birocrației și să poată fi implementate cu succes?
E.A: Avem foarte multe lucruri și tradiții autentice, pe care străinii le apreciază mai mult decât o facem noi. Poate mai ales pentru că la ei aceste tradiții funcționale au dispărut și și-au dat seama ce-au pierdut. Consumerismul ne-a acaparat și pe noi ca țară. Rafturile supermarketurilor ne îmbie cu de toate. Ni s-a băgat în cap că nu mai avem nevoie de țărani, că nu mai avem nevoie de propria grădină, că trebuie doar să ne umplem coșul cu ce e pe rafturi. La Willy Schuster acasă la Moșna în județul Sibiu, am experimentat o gospodărie țărănească funcțională, dar și dorința țăranului Willy de a împărtăși experiența și de a lupta pentru cauza nobilă a Țăranului Român. Ce putem face să nu dispară această „avuție națională” nevalorificată? Să ne găsim fiecare câte un țăran, să îi comandăm produse bune, să îi plătim un preț bun pentru ele și să evităm să ne tăiem singuri craca de sub picioare alegând confortul de moment al împinsului căruciorului prin supermarketuri. Să ne creăm alternative. Trebuie să sprijinim rețelele scurte de distribuție și să alegem să consumăm cât mai mult din regiunile noastre. Trebuie să fim mai deștepți, pentru că avem tot ce ne trebuie la îndemână.
Reporter: Veți continua acest experiment? Veți plăti taxele impuse de autorități?
E.A: Experimentul va continua. Sper chiar să fie multiplicat. Iar autoritățile sper să accepte realitatea și să lase micii gospodari „să respire”, să încurajeze populația să își mai planteze o ceapă în grădină și să lase bătrânica cu urzici din colțul străzii să supraviețuiască. Dacă vorbim strict despre plata taxelor respective către Primăria Codlea, atunci să știți că la felul în care știu că se cheltuiește banul public în localitatea noastră nu voi plăti acele taxe, dar sunt dispus, așa cum fac deja în cuantumul altor dări, să fac muncă în folosul comunității. Până în acest moment, instanțele de judecată au stabilit o conversie a unui cuantum de debite personale de 8.400 de lei în 216 ore de muncă. Legea nu impune o limită de timp pentru efectuarea orelor stabilite de instanța (și mie mi se pare un lucru ciudat, dar asta este). La finalul experienței acesteia voi putea propune legiutorilor multe îmbunătățiri la această lege, deoarece primăriile chiar nu se folosesc de această resursă de forță de muncă așa cum ar trebui sau ar putea.
Reporter: Dumneavoastră, prin acest experiment, ați ridicat încă o problemă seriosă. Ni s-a dus faima în lume, drept un popor necinstit. Cât de cinstiți au fost oamenii în cadrul experimentului? Au donat sau doar s-au servit?)
E. A: Românii au dovedit că sunt mai cinstiți decât faima lor negativă. Și au venit oameni din toate părțile țării, nu doar din zonă. Cele câteva exemple negative au fost clar puse în umbră de marea majoritate a „clienților cinstiți”. În primele două săptămâni, beneficiind și de o mediatizare foarte mare, în cutia poștală s-au adunat 3.000 de lei. Este copleșitor și sunt deosebit de încântat de rezultatul experimentului.
Reporter: Am văzut că le împrumutați și bicicleta celor care doresc să transporte produsele din grădina dumneavoastră, acasă. A fost folosită? Nu vă e frică să nu o fure cineva?
E.A: Da, bicicleta a fost folosită, deși mai rar decât îmi doream. Dar nu mi-e frică de furtul ei. Știu că pare naivitate sau visare, dar ce e rău în asta? Cred încă în binele din oameni și cred că ne trebuie și câte o șansă să demonstrăm că el există. Până acum asta s-a dovedit prin acest experiment.
Reporter: Cu ce vă ocupați în viața de zi cu zi? Cât timp petreceți în grădină?
E.A: Împreună cu oameni de bine am fondat asociația „Transylvanian Community Solutions” („Soluții Comunitare Transilvănene”) și activez în conducerea acestei organizații, încercând să dezvoltăm proiecte și soluții pentru comunități locale și să milităm pentru cauze cum ar fi cea a Țăranului Român. Țăranul Willy Schuster este președintele executiv al organizației, iar președintele de onoare este Excelența Sa Stuart Meikle, consul al Marii Britanii în România până în anul 2013 și cofondator al asociației. Sunt implicat și în diverse alte activități civice și de protejare a mediului. Am avut mai multă vreme câteva afaceri, dar le-am închis și am ales o viață mai liberă. Grădina mea este dimensionată să nu mă depășească prin volumul de muncă necesar. Astfel nu e nevoie să petrec mai mult de o oră zilnic în grădină. Iar când sunt plecat, am marele avantaj că mă ajută câțiva voluntari, printre care și tatăl meu. Grădinăritul este o plăcere la îndemâna oricui și efortul este minimal dacă te organizezi bine și nu îți propui mai mult decât poți duce. Eu m-aș bucura ca oricare cetățean să îndrăznească să planteze câte ceva, orice. Chiar și un ghiveci cu roșii pe balcon.
Reporter: Cum vă descrieți în câteva cuvinte?
E.A: Cetățean păsător, haiduc contemporan și țăran urban.
Reporter: Ce credeți că îi lipsește României pentru a fi o țară cu adevărat civilizată?
E.A: României nu îi lipsește absolut nimic pentru a fi o țară civilizată. Chiar are de toate. Trebuie doar folosite aceste atuuri și să nu ne mai lăsăm copleșiți de „nu se poate”.
Bravo Erwin, bravo Willy si felicitari celorlalti oameni ca ei! Se poate, hai Romania!
Ati vazut ce se intampla daca ne jucam cu focul…
Traim in Romania si suntem sub dictatura fiscala, a natarailor de primari.
Felicitari pentru initiativa, ar trebui multiplicata.
Santem o tara sub ocupatie straina, si atat . Ni se dau doar drepturile de a cumpara din supermarket ,de a muri inainte de pensionare, si de a vota “raul cel mai mic “. TURMA DE OI , la jupuire, asta santem.
O vorba din batrani spune ca ” oaia se tunde , nu se jupoaie ” .
Felicitari, Erwin!Iti multumim pentru exemplul oferit!
Mergi mai departe. Fara grija. O data si o data vor veni in fruntea comunitatilor si oameni integri si dezvoltati mental.
Niciodata…Este in natura romanului sa fie hot, betiv, lenes, profitor,etc…etc..Baiatul asta este o exceptie!!!
probabil vorbsti de tine si cerzi ca toti sunt la fel. In plus nu ai inteles nimic din articol. Tu faci parte din minoritatea necinstita si lenesa si nu poti accepta mental ca se poate si altfel. Trezeste-te si nu te mai uita pre mult la ProTV, Kanal D si RTV,
Mama ei de Romanie si de primari comunisti!
Va mai dura multa vreme pana cand vor “crapa” toti bosorogii de la putere.Panan atunci, trebuie sa ne mai luptam cu ei.
Voicule, vei fi surprins cat de multi sefi tineri sunt de-un cretinism si-o necinste pe langa care aia batranii par elvetieni.
felicitari, chiar iti promit solemn ca o sa-ti urmez exemplul, jur ca nu o sa mai achit nici o taxa in aceasta tara pana cand lucrurile nu se vor face pentru cetatean…solutia ta este geniala si te felicit din suflet. ma mandresc cu asa romani si sper sa existe cat mai multi si sa recastigam respectul pe care il meritam
Domnule Erwin aveti toata stima si respectul meu pentru initiativa dumneavoastra. In ceea ce priveste somatia de la Primaria orasului, imi lasa un gust amar si dovedeste ca cei care ajung sa lucreze in institutii de stat sunt nistre cretini, angajati pe spaga, fara pregatire de specialitate si chiar fara nici un fel de pregatire care sa-i legitimeze ocuparea acelui loc de munca dar ce ma doare cel mai tare este aceasta lipsa de umanitate, de intelegere si ceea ce este cel mai grav, rautatea acestor persoane care ajung sa lucreze in aceste institutii.
Greierele şi furnica – două versiuni
*VERSIUNEA AMERICANA*
Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.
Greierele tremurând de frig nu are nici hrană nici adăpost şi moare îngheţat.
SFÂRŞIT
*VERSIUNEA ROMANEASCA*
Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine…
Greierele tremurând de frig organizează o conferinţă de presă şi întreabă de ce furnica are dreptul să stea la căldură şi să mănânce bine în timp ce alţii, mai puţin norocoşi decât ea, suferă de frig şi foame.
Televiziunea realizează emisiuni în direct care arată greierele tremurând de frig şi difuzează extrase video cu furnica stând frumos la căldură într-o casă confortabilă, cu o masă plină de provizii.
Românii sunt şocaţi de faptul că, într-o ţară atât de bogată, bietul greiere e lăsat să sufere în timp ce alţii trăiesc în huzur.
Ziariştii fac interviuri în care întreabă de ce furnica s-a îmbogăţit pe spinarea greierului şi interpelează guvernul pentru a mări impozitele furnicii, astfel încât aceasta să plătească “cât se cuvine”.
Se organizează manifestaţii în faţa casei furnicii.
Funcţionarii publici decid să facă grevă de solidaritate 59 de minute pe zi pe o perioadă nelimitată.
Un filosof la modă scrie o carte care demonstrează legăturile furnicii cu torţionarii de la Auschwitz .
Ca răspuns la sondaje, guvernul emite o lege privind egalitatea economică şi o lege (aplicată retroactiv asupra perioadei de vară) anti-discriminare.
Impozitele furnicii sunt mărite şi furnica primeşte o amendă pentru că nu l-a angajat pe greiere ca asistent.
Casa furnicii este confiscată de autorităţi pentru că furnica nu are destui bani ca să-şi plătească şi amenda şi impozitele.
Furnica pleacă din România şi se instalează în SUA unde contribuie la bogăţia economică.
Televiziunea face un reportaj despre greiere care de acum s-a îngrăşat.
Acesta este pe cale să termine proviziile furnicii, chiar dacă primăvara e încă departe. În casa furnicii se ţin în mod regulat întruniri ale artiştilor şi scriitorilor de stânga.
Cântăreţul Ickxsulescu compune cântecul “Furnică, opreşte-te!”
Fosta casă a furnicii, devenită locuinţă socială pentru greiere, se deteriorează pentru că acesta nu face nimic pentru a o întreţine.
Guvernului îi este reproşată lipsa mijloacelor.
Este înfiinţată o comisie de anchetă ce va costa 50 milioane de euro.
Greierele moare de supradoză cu etnobotanice.
Ziarele şi televiziunile comentează eşecul guvernului de a redresa cum trebuie problema inechităţii sociale.
Casa este invadată de o bandă de gândaci tuciurii, emigranţi.
Gândacii organizează cămatăria, prostitutia, taxele de protectie, traficul de droguri şi terorizează comunitatea.
Guvernul se felicită pentru diversitatea multiculturală a României.
am mai comentat despre aberatiile “sistemului” (romania fantastica)
nu vreau decat sa subliniez ca actul emis de primarie si semnat de 5 persoane (una si una) il someaza pe cetatean sa plateasca taxa de ocupare a domeniului public facand referire la o hotarare neemisa inca HCL 136 din 15 DECEMBRIE 2015 (oare ce va prevedea aceasta hotarare?)
INCA O DOVADA CA ANAF… ANTIFRAUDA … NU DOARME !!! FITI VIGILENTI IN CONTINUARE!!! ALTFEL , TOT FELUL DE “EVAZIONESTI” O SA VA DEA DE FURCA !VOI (ANAF) REPREZENTATI LEGEA, BA MAI RAU, SUNTETI “LEGEA INSASI “… RAMANETI INFLEXIBILI , INCORUPTIBILI SI … INCOMPETENTI !!! NE MANDRIM CU VOI !! FARA VOI NE-AR FI MAI GREU SA INTELEGEM CAT DE MULT CONTEAZA INITIATIVA ACESTUI OM DEOSEBIT ! NE SUNTETI NECESARI !!
felicitari pentru frumoasa initiativa,in spatele acestui mod de a comercializa produsele bio,vad ca este si multa munca,la care nu cred ca autoritatile s-au gandit.Oricum ca tarisoara noastra sa mearga struna ar trebui mai multi haiduci,tarani urbani,etc.De oamnei cinstiti sunt sigura ca nu ducem lipsa,cu respect si admiratie Aurora Lucia.
Sinteti un exemplu bun si de admirat. Sper ca mai traiesc momentul disparitei urmelor comuniste din administratia publica nu numai la Codlea pentru ca este lafel peste tot in tara.
felicitari domnule albu .
Bravo! Ma bucur sa vad prima initiativa de felul asta in Romania.
Eu traiesc langa Munich de cativa ani si m-am obisnuit cu oamenii cintisti care vand ziare sau alte lucruri. Pacat insa ca cei “de la putere” sunt inchisi la minte. Din bugetul primariei ar trebui sa-si dea singuri vacante ca sa invete cultura si lucrurle bune ale altor locuri. Poate ca putem chiar noi sa organizam asta pt ei, eu va astept la Munich dragi primari!
Mihai, nu vă faceți probleme.
Din bugetul primăriei se plătesc ”deplasări pentru documentare și schimb de experiență” (de fapt, excursii) pe unde nici cu gândul nu gândești.
Dar se întorc așa cum au plecat, îmbogățiți doar cu ceva fotografii prin restaurante, hoteluri și plaje exotice. Ca să înveți, trebuie dorință și determinare. Dar, ”de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere”.
Ar trebui ca cei ce sunt din Codlea sa faca prezent ca daca se continua asa nu veti mai vota primarul de acuma, sa vedeti dupa aceea cum o sa se gandeasca la noi nu doar cu 2 luni innainte de alegeri
Felicitari pentru perseverenta si succes
Felicitari pentru lupta continua pe care o porti cu autoritatile si incompetenta acestora. Mult succes in continuare.
….autoritatilor,”cinste lor”pentru vigilenta de care au dat dovada,pentru eradicarea unor asa “mari evazionisti”
Ce mizerii cei din Administratia Locala. Ei platesc impozit pentru sumele cu care se infrupta din bugetul local in scop personal sau indirect personal???? Halal! Pe astia ii votam de fiecare data…!
Bravo! Felicitari! Mult succes in continuare.
Si uite asa, descurajam agricultorii, agricultura bio/eco (sau cum s-o mai fi numind cea curata, sanatoasa). Mai sint indoieli ca se face asta intentionat?! Se cauta si nod in papura numai sa fie pedepsiti cei ce muncesc. Iata de ce multi se feresc de munca.
Dar, te rog nu ceda.
Domnule Sergiu, referitor la exemplul pe care doriți sa îl urmați, cel de a nu mai plăti taxe și impozite, vă spun cu toată convingerea că veți fi profund dezamăgit. Taxe și impozite plătesc toți cetățenii care realizează un venit sau care dețin bunuri impozabile.
Ce nu știți dvs și nici reporterul nu spune, este faptul că Erwin Albu nu prestează ore de muncă în folosul comunității pentru că a refuzat să își plătească taxele la stat, ci pentru amenzi la legea circulației. Erwin Albu nici nu ar avea ce să dea statului cu titlul de taxe și impozite, întrucât nu desfășoară o activitate remunerată, nu deține un imobil sau un autoturism, nici pământ.
Sigur că inițiativa acestuia cu autoservirea este lăudabilă, dar , paradoxal, cei care se autoservesc cu jumătăți de adevăr sunt chiar cititorii.
Concluzie : legea din Romania favorizeaza pe cei care de fapt ar trebuii primii sanctionati , si care de fiecare data scapa basama curata cu bani furati din munca cetatenilor romani cinstiti.
As dorii ca cei ce au facut legile astea imputite sa fie supusi la foamea si lipsurile pe care batranii nostri tarani l-e suporta pentru tot restul vietii ,asta in cazul in care nu gasesc ei o alta alternativa mai buna.
Ce folos ca platim atatea taxe cand banii nostri se duc in alte buzunare , in cazu de fata ar fi mai buna cred anarhia decat toate legile de rahat si nu vreau sa fiu inteles gresit cum ca as sustine anarhia dar cand vezi ce se intampla e logic ca te cuprinde sentimente de ura fata de cei ce conduc si ar trebuii sa scrie si sa voteze legi bune pentru cetateanu’ roman.
Bravo!
sistemul fiscal este asa construit de cei care “ne reprezinta” si fecare a mai adaugat cate ceva ca sa le fie lor mai bine nu noua. De ce ne-am impartit in doua tabere care se bat cap in cap si isi anuleaza fortele? Bugetarii contra contribuabilii – ce film de prost gust! In loc sa se gaseasca elemente comune si sa prosperam cu totii, dar echitabil, in limita bunului simt care a disparut, din pacate. Acest bun simt e inlocuit de niste acte legislative intortocheate cu multe portite doar pt cine trebuie.
Foarte trist.
Anaf ar pune contor si la ugerul caprei ca sa dea dovada de “corectitudine” in loc sa se uite la prioritatile din marea coruptie care oricum nu s-a facut pana acum mare lucru fata de cat s-a furat.
Cine a furat toate intreprinderile, minele, ogoarele, padurile, resursele energetice si banii imprumutati – 120 miliarde de euro?????? Nici macar nu se ia in discutie asemenea teme. De ce nu ne spun si noua ce stiu despre acestea si de ce nu spun cand se apuca de treaba cu adevarat??????
Acolo sa se straduiasca sa faca treba institutiile abilitate. Numai ca corbul nu-si scoate ochi unul altuia!
Ce ne arata noua la tv referitor la anchetele DNA e foarte foarte putin si sumele sunt infime in comparatie cu pagubele aduse acestei tari si a oamenilor ei caci tara e a noastra a tuturor!
Trist! Foarte trist, dar exista o speranta. Ne trebuie partide noi cu oameni de bine, oameni cu principii care au bun simt nu pusi pe capatuiala, care vad in alegatorii lor niste frati care trebuie ajutati cu o lege buna si nu sa doarma pe ei.
Felicitari inca o data.
orice schimbare in mai bine trebuie intimidata,luat in coasa din fasa;pai n-o sa dea omu idei si altora;s-au dat comisioane babane pt implantarea hipermaketurilor in buriele targurilor,reusira sa rada tot ce inseamna micul comert si vine domnul acesta sa incurce treburile !PREA CA IN ROMANIA LUCRULUI BINE FURAT !
PROPUNERE:
LA JILAVA CU DANSU !
IAUZI COMPARATII CU GERMANY !?BAI BAIATULE PAI NOI LUAM DE LA ALTII TAXE SI IMPOZITE SA AVEM CE FURA NOI,NU SA NE INGENUNCHEZE AI CA D-TA…..PORTOFELUL SPAGILOR!!!
PRET CORECT?BATI CAMPUL !IN ROMANIA NU ESTE POSIBIL DECAT PRETUL CORECT DE APROVIZIONARE CU SPAGI!!!
BUN SIMT IN PATRIA MULT PREA MULTOR NESIMTITI DE LA CILON !?DE UNDE AI 2 EURO?AI PUTUT SA FACI 2 EURO IN RO FARA SA FURI?
TE-AM PRINS !I-AUZI TUPE!DACA NU LUAM BANI DE SPAGI DE LA NOROD,DE LA CINE SA LUAM BICICLISTULE?DE LA NOI?N-A INTELES NIMIC:TOCMAI ASTA-I BAIU-CUM VA IMAGINEZI CA DUPA CE V-AM FACUT IN SUPERMARKETURI CIORBA INGENUNCHERII,ACUM VI TU DE PESTE TARI CU ….ANTIDOATURI???
LUME TREBUIE SA FIE ADORMITA BINE MANCAND BINE CE VOR MUSCHII ILUMINATILOR NU AI TAI….IDEALISTULE INCURABIL!!!BINE CA MACAR PRESA (O PARTICICA) NU DOARME !!!
Daca nu se va face nimic pentru satul romanesc,atunci veti manca numai produse procesate din alte tari,unele cu multe euri,si de calitate indoielnica.
Domnul Presedinte Johannis va putea sa sprijine aceste initeative ale unor producatori cinstiti.
Am un srl-d pt produse handmade. Le realizez si le comercializez la targuri si evenimente unde platesc taxe la Primarie. Cu ce e mai special dl Albu? Daca e lege, nu ar trebui sa se aplice pt toti? Obtine un venit prin comert. Acum nu imi dau seama cine e smecherul si cine este fraierul. Sau cine e greierele sau furnica dintr-o postare anterioara!!!!??
Multi natarai in Primarie la Codlea. Sunt asa de prosti si probabil corupti incat mai toti care si-au pus semnaturile pe actele alea o sa fie mai devreme investigati de cineva mai sus, pentru ca vin alegerile si opinia publica este deja impotriva lor, si Victoras o sa trimeata un corp de control sa mai ciupeasca niste voturi.
Ma rog, sper sa fie asa… Banditi la putere nu ezita sa mai sacrifice din cand in cand pionii lor.
Respect si admiratie pentru acest om!
Daca 1 din 100 dintre noi am fi ca el, Romania ar arata diferit…
La anul cred ca si la Codlea sunt alegeri pentru primar. Va doresc sa candidati , sa ii speriati rau,rau de tot, si sa castigati.
Punctul de vedere al “alesului local” este acela ca, odata ales, acesta poate face ce vrea, cand vrea, fara sa-i mai pese de alegatori. Nu mai zic ca a fost ales pe spagi si interese. Se crede un fel de vataf pe mosia lu’ tac’su. Tu, ala care esti primar, consilier sau ce … esti, eu te-am ales, si nu invers. Asa ca, esti la dispozitia mea 24 din 24, 365 de zile, pus sa pastoresti binele comunitatii. Nu-mi vi cu somatie ca am incalcat nus’ ce hotarare locala, veche de pe vremea lu’ Gheorghiu Dej. Ma inviti la primarie sa-mi expun punctul de vedere in fata consilierilor si apoi se supune la vot. Nu se stie, poate ideea mea va aduce un profit comunitatii.
SINCERE FELICITARI SI TOATA ADMIRATIA Domnule Erwin Albu, de la admiratoarea Dvs., din Franta: am descoperit din intamplare acest articol si interviul Dvs. dat ziarului Transilvania Reporter, articol pe care l-am citit pe nerasuflate, impreuna cu toate comentariile. Foarte amuzata am fost cand am citit fabula in cele 2 variante a Greierului si furnicii harnice :)): de mentionat ca sunt foarte multe astfel de ‘furnicute’ harnice autoexilate care muncesc corect si legal contribuind la bunastarea UE si la buna imagine a tarii noastre in tarile unde s-au stabilit si muncesc aceste furnicute: TOCMAI DE ACEEA este nevoie de OAMENI SI DE HAIDUCI MODERNI DE ISPRAVA, CA DVS., ca furnicutele sa nu mai plece din tara lor si ca legile sa se schimbe in mai bine si sa fie si aplicate in binele oamenilor si spre avantajul tuturor. EXCELENT ca ati infiintat Asociatia TRANSYLVANIAN COMMUNITY SOLUTIONS pentru ca prin acest ONG puteti propune proiecte de legi si puteti propune imbunatatirea unor legi deja existente. Gradinaritul ca hobby intr-adevar este o mare binefacere si pentru oameni, ca terapie anti-stress, dar si pentru mediul inconjurator, daca produsele agricole sunt cultivate ecologic si bio 100 la suta. Si eu, asa cum spuneti Dvs., mi-am cumparat de la producatorii locali de aici 2 ghivece cu zmeura si 2 ghivece cu rosii, le-am pus pe balcon si le-am ingrijit cu dragoste ca amatoare, nefiind profesionista in agricultura, iar cand am mancat primele fructe si primele rosii din productia proprie de pe balcon, am fost foarte fericita. Exemplul Dvs. si acest experiment minunat pe care l-ati initiat imi doresc (si sper ca asa va fii) sa fie multiplicat la infinit si de alti oameni, care chiar daca nu au gradini sau terenuri agricole, daca isi vor face pe balconul propriu o mini-gradina, vor avea mult de castigat si vor aprecia mult mai mult munca taranilor, a micilor fermieri, care cultiva natural produse agricole biologice fara chimicale, care sunt cele mai bune pentru sanatatea omului si a mediului ambiant. Si aici, in Franta, oamenii cultiva produse agricole ecologice peste tot, si fermierii particulari in fermele lor, dar si oameni care practica gradinaritul (jardinajul) din placere, chiar in balcoanele lor, iar autoritatile si institutiile din domeniul agricol ii incurajeaza si ajuta cu diverse cursuri de initiere sau de calificare in domeniul agricol, inclusiv pe somerii care vor sa isi schimbe meseria si prin reconversie profesionala invata agricultura (in diversele ei meserii si specialitati) beneficiind de ajutaore financiare in acest sens si se califica, incepand astfel sa produca diverse produse agricole prin agricultura ecologica si de dezvoltare durabila. Cred ca ar trebui SA CERETI SUSTINERE FINANCIARA DE LA FONDURILE DESTINATE AGRICULTURII ECOLOGICE SI DURABILE ALE UNIUNII EURPENE PENTRU DEZVOLTAREA SI MULTIPLICAREA PROIECTULUI DVS.+SA IPROPUNETI OFICIAL PRIN ASOCIATIA pe care ati infiintat-o SA PARTICIPE LA PROIECTUL DVS. SI AUTORITATILE LOCALE, pentru ca, in felul acesta, TOATA LUMEA AR AVEA DE CASTIGAT SI SPER CA IN FINAL AUTORITATILE DIN CODLEA ISI VOR DA SEAMA DE IMPORTANTA SI DE UTILITATEA PROIECTULUI DVS. PENTRU TOATA COMUNITATEA LOCALA. Incercati sa le explicati ca sa ii ajutati sa inteleaga, ceea ce Dvs. ati vazut si cunoscut ca exemple pozitive si constructive in Germania, asa cum povestit in articol, iar acei functionari locali din Codlea, cred ca nu au vazut cu ochii lor astfel de exemple pozitive si constructive din alte tari membre ale Uniunii Europene, ca sa le inteleaga si sa le aplice si ei, pe plan local, spre beneficiul intregii comunitati, si indirect, si spre binele si buna imagine a lor, ca functionari locali. Mult SUCCES IN CONTINUARE SI CONTINUATI SA FITI FARUL PLIN DE LUMINA ai celor care au nevoie de aceasta! Sa fiti BINECUVANTAT PENTRU TOT BINELE PE CARE IL ADUCETI CELOR DIN JUR! Cu stima si prietenie, Adriana
Propuneri si solutii comunitare salvatoare in folosul locuitorilor municipiului Codlea si spre rezolvarea pasnica, rapida si cu succes a problemei administrative locale dintre Primaria Codlea si cofondatorul Asociației „Transylvanian Community Solutions” („Soluții Comunitare Transilvănene”)-Domnul Erwin Albu, initiatorul si experimentatorul in municipiul Codlea a ideii AGRO-ECO-SOCIALE intitulate „Autoservire din gospodărie pentru oameni cinstiți”:
A)Propuneri/idei/solutii adresate Domnului Willy Schuster, Președinte executiv al Asociației „Transylvanian Community Solutions”:
A1)- Excelenta idee AGRO-ECO-SOCIALA a Domnului Erwin Albu intitulata „Autoservire din gospodărie pentru oameni cinstiți” pe care dansul a pus-o in practica si functioneaza déjà pozitiv in Codlea, trebuie preluata si asumata de ONG-ul Dvs., si integrata oficial administrativ, executiv (si deci) si juridic, in cadrul proiectelor organizate si desfasurate de catre Asociatia „Transylvanian Community Solutions” („Soluții Comunitare Transilvănene”)-oferind in acest fel protectia si imunitatea juridica cofondatorului Asociatiei Dvs., Domnului Erwin Albu pe de o parte, iar pe de alta parte, asigurand astfel (simultan), dezvoltarea, multiplicarea si propagarea acestei foarte pozitive idei catre alti simpatizanti ai acestei idei(care pot fi din Romania dar si din toata comunitatea Uniunii Europene, de ce nu?), plus , obtinand (tot simultan) in acest mod, cea mai eficienta reclama pozitiva, de dezvoltare a imaginii Asociatiei Dvs. la nivel national si european;
A2)-Asociatia Dvs. sa il sprijine oficial pe Domnul Erwin Albu (si sa anunte acest lucru in mod public, prin toate mijloacele de MassMedia, cat de urgent posibil, si autoritatilor din Codlea care i-au trimis somatia respectiva, DomnuluiErwin Albu), in continuarea si in dezvoltarea acestui proiect-experiment al carui initiator este dumnealui;
A3)- Sa specificati oficial Domnule Presedinte Willy Schuster, in mod public, prin toate mijloacele de MassMedia, cat de urgent posibil, autoritatilor din Codlea, ca donatiile obtinute in bani lichizi din partea clientilor beneficiari ai acestui proiect-experiment AGRO-ECO-SOCIAL intitulat „Autoservire din gospodărie pentru oameni cinstiți” fiind donatii, nu pot fi considerate venituri sau profituri, si deci, nu pot fi taxate, nici impozitate, mai ales daca declarati (si bineinteles, va recomand ca acest lucru sa il puneti si in practica, nu doar sa ramana la faza de declaratie) ca ACESTE DONATII vor intra in fondurile Asociatiei „Transylvanian Community Solutions” („Soluții Comunitare Transilvănene”) pentru a servi cauzele si obiectivele statutare ale ONG-ului pe care-l conduceti;
A4)-asa cum a observat un comentator al articolului, respectiv domnul «Nicu» in comentariul sau din 28/07(iulie)/2015, postat la ora 06:55PM, citez:»… ca actul emis de primarie si semnat de 5 persoane (…) il someaza pe cetatean sa plateasca taxa de ocupare a domeniului public facand referire la o hotarare neemisa inca HCL 136 din 15 DECEMBRIE 2015… »,
ACEST ACT SEMNAT de Primaria Codlea si EMIS, pe data de19iunie2015,cu nr.de inregistrare-iesire din Primaria Codlea:13473, facand referire la o hotarare legislativa CARE NU A FOST INCA EMISA (sau in cazul in care, Primaria, redactand acel act, a facut o eroare de FOND, gresind ori numarul Hotararii legislative, ori gresind data de emitere a acelei Hotarari —care-i poate da valabilitate juridica sau nulitate juridica) ARE VALOARE NULA DIN PUNCT DE VEDERE JURIDIC SI NU POATE FI PUS IN APLICARE, din cauzele de mai sus. De aceea, Dvs., Domnule Willy Schuster, in calitatea Dvs. De Presedinte executiv al Asociatiei „Transylvanian Community Solutions” („Soluții Comunitare Transilvănene”) ar fi foarte bine daca veti faceti URGENT cunoscut public, pe toate caile (deci, inclusiv si mai ales si prin MassMedia+ internet, deci si prin intermediul Ziarului TRANSILVANIAREPORTER.RO), valoarea de nulitate juridica pe care o prezinta acel act care a fost adresat de Primaria Codlea impotriva cofondatorului Asociatiei pe care o conduceti;
A5)-propun Asociatiei „Transylvanian Community Solutions” („Soluții Comunitare Transilvănene”) sa isi creeze si deschida cat mai rapid posibil filiale/sucursale in fiecare stat membru al Uniunii Europene , obtinand astfel simultan, cel putin 2 avantaje:
-A5)a)propagarea cat mai larga a proiectelor si ideilor ONG-ului Dvs. si ideilor membrilor sai componenti, printre care, si mediatizarea mai larga a proiectului pozitiv AGRO-ECO-SOCIAL care functioneaza déjà excelent, intitulat de catre initiatorul sau(Domnul Erwin Albu) „Autoservire din gospodărie pentru oameni cinstiți”;
-A5)b)marirea sanselor de a obtine si atrage fonduri internationale si granturi nerambursabile de care aveti nevoie pentru sustinerea si dezvoltarea continua a proiectelor statutare ale ONG-ului pe care il conduceti + marirea sanselor de atragere de noi membri si simpatizanti, care pot ajuta si sprijini mediatic enorm de mult Asociatia Dvs.= va stau la dispozitie, in acest sens, daca doriti sa colaborez si sa muncesc pentru Asociatia Dvs., si daca sunteti de acord sa deschideti (aici) in Franta o prima filiala sau sucursala, eu putand sa ofer Asociatiei Dvs. (la cerere si pe baza unui contract), servicii de traducere romana-franceza-engleza si engleza-franceza-romana+servicii de LOBBY si de reprezentare a Asociatiei Dvs., pe plan national in Franta, si european, in alte tari membre ale Uniunii Europene;
B)Propunere adresata Conducerii Redactiei Ziarului TRANSILVANIAREPORTER.RO:
-Va propun daca sunteti de acord sa demaram impreuna unirea diasporei romanilor din afara Romaniei pentru a incepe impreuna actiunea de mediatizare, constientizare si de motivare a romanilor aflati in alte tari in a-si aduce fiecare dintre ei, contributia personala(dupa puterile si cunostintele sale personale: financiare, profesionale si intelectuale) la diverse actiuni si proiecte ecologice de dezvoltare-cooperare-participare si din alte domenii de interes national romanesc si de interes comunitar european.
C)Aceeasi propunere de mai sus, de la pct.B) o adresez tuturor romanilor din afara Romaniei si astept raspunsuri serioase de cooperare si de participare pe toate domeniile de interes national romanesc si de interes comunitar european, la numarul meu de telefon mobil:+33777463086 (mentionez ca nu raspund la apeluri cu numar ascuns si nici la SMS-uri, ci doar la apeluri telefonice, cu numar vizibil), cu stima, AdrianaA.