1 Decembrie la Alba Iulia

Foto: Cristina Beligăr

Fără a ţine cont de vremea nefavorabilă, mii de persoane participă luni la evenimentele organizate în Alba Iulia cu ocazia împinirii a 96 de ani de la Marea Unire. Deşi bucuria de pe feţele participanţilor la manifestări este destul de reţinută, atmosfera de sărbătoare este totuşi mai vizibilă decât în alte oraşe ale ţării.

Manifestările au început în jurul orei 9.30 cu festivităţile de depuneri de coroane la statuile lui I.I.C Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, urmate de ceremonii solemne la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul şi la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii. Ziua a fost marcată de prezenţa preşedintelui ales Klaus Iohannis, care a ajuns la Alba Iulia în jurul ore 11.00. Purtând la gât un fular tricolor, preşedintele a depus o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand din faţa Catedralei Reîntregirii, ulterior participând la slujba Te Deum oficiată în curtea catedralei Reîntregirii Neamului, precum şi la parada militară organizată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Un număr de 860 de militari şi peste 40 de mijloace tehnice de luptă au participat la parada militară. Trupele participante la paradă fac parte din structuri ale Ministerului Apărării, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii. Coordonatorul paradei a fost comandantul Diviziei IV Infanterie “Gemina” Cluj – Napoca, generalul de brigadă Adrian Tonea.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Naţională:

”În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială şi instituţională. A însemnat desăvârşirea statului naţional, ca act de voinţă al naţiunii române. La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate naţională, dar cu alte semnificaţii. Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni, care a arătat în faţa întregii lumi că preţuieşte valorile democraţiei, că are curaj şi că îşi doreşte o schimbare. Ca Preşedinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă asumarea unor obiective naţionale, înseamnă acţiunea comună în atingerea lor şi înseamnă refacerea încrederii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanţe. Aniversarea a 100 de ani ne va găsi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci şi cu etape deja parcurse în atingerea lor. Pentru asta însă e nevoie înainte de toate de încă un lucru: de redescoperirea încrederii. Suspiciunea permanentă, îndoiala, teama, nesiguranţa ne-au îndepărtat unii de alţii, mai ales în ultimii ani. Ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au făcut să stăm de-o parte, acolo unde puteam fi implicaţi, ne-au făcut să fim rezervaţi, acolo unde puteam construi, ne-au făcut să lucrăm singuri fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt în echipă. Oamenii politici vor trebui să înţeleagă că, indiferent cum au făcut lucrurile în trecut, de acum înainte au datoria de a privi în primul rând spre obiectivele naţionale, că obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapă nu înseamnă nimic fără obiective pe termen lung şi că viitorul nu ni-l construim în funcţie de circumstanţe, ci printr-un act de voinţă asumată.Viitorul îl construim printr-un act de voinţă asumată. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a precizat preşedintele ales, Klaus Iohannis, la Alba Iulia.

Evenimentele de la Alba Iulia continuă cu o serie de concerte în aer liber, spectacole de lasere şi focuri de artificii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu