Cum se tratează cataracta?

Cataracta e afecțiunea oculară care are drept consecință scăderea treptată a vederii. Aceasta e și una dintre cele mai frecvente, întâlnită mai ales în cazul persoanelor în vârstă. Pentru că poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, e bine să cunoști câteva aspecte esențiale despre cataractă: care sunt factorii de risc, ce metode de prevenție există și ce tratamente sunt disponibile pentru a menține sănătatea ochilor.

Ce este cataracta și care sunt factorii de risc?

Cataracta este o afecțiune a ochilor care afectează vederea, fiind însoțită de simptome precum vedere în ceață, sensibilitate la lumină sau dificultăți de vedere pe timp de noapte. Există câțiva factori de risc care pot contribui la dezvoltarea cataractei, iar printre aceștia, se numără: îmbătrânirea, expunerea la razele UV, diabetul, fumatul, consumul excesiv de alcool și diverse traumatisme.

Cel mai mare factor de risc este considerat îmbătrânirea, dat fiind că majoritatea cazurilor de cataractă sunt legate de vârstă. De asemenea, expunerea prelungită la lumina soarelui, fără protecție oculară adecvată, poate crește riscul de cataractă, la fel cum acest risc e mai ridicat în rândul fumătorilor, deoarece fumatul accelerează deteriorarea lentilei oculare.

Prevenție eficientă a cataractei

Pentru a preveni în mod eficient cataracta, e recomandată o dietă sănătoasă, bogată în antioxidanți, vitamine și minerale. Consumul acestora poate ajuta la menținerea sănătății ochilor, iar alimentele precum spanacul, kale-ul, morcovii, peștele bogat în omega-3 și citricele pot ajuta, de asemenea.

Fumatul e un factor de risc major pentru cataractă și alte afecțiuni oculare, astfel încât renunțarea la acest obicei poate reduce semnificativ riscul de deteriorare a lentilelor oculare. Și menținerea nivelurilor de zahăr din sânge sub control este crucială pentru persoanele cu diabet, fiindcă asta poate preveni complicațiile oculare, inclusiv cataracta.

Nu uita de vizitele regulate la oftalmolog – acestea sunt foarte importante, mai ales în vederea depistării precoce a cataractei și a altor probleme oculare. Consultațiile de rutină pot ajuta la monitorizarea sănătății ochilor și la intervenția timpurie, dacă apar probleme.

Metode moderne de tratament pentru cataractă

Tratamentul chirurgical e realizat printr-o metodă simplă, sigură și eficientă, prin care se îndepărtează lentila care a devenit opacă și se înlocuiește cu un implant artificial. Metoda chirurgicală se poate realiza în două moduri: prin facoemulsificare și prin extracția extracapsulară a cataractei.

Prima dintre ele e cea mai cunoscută: o tehnică modernă, care implică folosirea ultrasunetelor pentru fragmentarea lentilei afectate, în locul căreia se inserează o lentilă intraoculară. Avantajele oferite de aceasta sunt multiple – de la recuperarea rapidă, la riscul redus de complicații după operație.

Cea de-a doua metodă presupune tehnici mai tradiționale, care sunt folosite mai ales în cazurile avansate de cataractă. Se realizează o incizie mai mare și se îndepărtează o porțiune semnificativă de cataractă, motiv pentru care e o metodă eficientă în cazul cataractelor dense, ce nu pot fi tratate prin prima metodă – cea de facoemulsificare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu