Ce este starea de biniște și cum poți ajunge la ea

Cuvântul biniște, „inventat” de bloggerul Cristina Andrei, se referă la starea de bine și de liniște (cuvintele care îl și compun) pe care o ai atunci când ești acasă. Pornind de la conceptul de „hygge”, din Danemarca, acesta a fost tradus și transformat în românescul biniște și presupune un mod de viață în care te bucuri de lucrurile mici și simple de acasă, cu cei dragi.

O campanie în online a promovat acest concept, iar noi nu avem decât să învățăm din ea, pentru a ne îmbunătăți viața și pune în aplicare și deviza „fă rai din ce ai” – este, cumva baza biniștii. Conform „Cărticica cu biniște”, această stare este rezumată în „Nu făceam nimic și asta era tot ce era de făcut. Eram acasă și era biniște.”

Ce poți face pentru a ajunge aici? Îți propunem mai multe planuri în care să o implementezi, pentru că ai nevoie și pentru că meriți. Când te bucuri de lucrurile cele mai normale și mărunte, devii mai recunoscător și ajungi să apreciezi tot ce trăiești. Așadar, iată cum începi:

  1. Organizare și eficientizare a spațiului în care trăiești

Poate că la început nu sună deloc a biniște, ci a muncă, dar e modul prin care poți ajunge acolo. Prin organizare și eficientizare a spațiului, ne referim la declutter (curat, sortat și îndepărtat tot ce nu îți mai folosește), curățenie temeinică, aerisire și reorganizare prin metode eficiente, în așa fel încât toate să fie la locul lor, să aibă un sens, un scop și tu să simți cu adevărat curățenia. Când în spațiul tău este ordine, este și în minte.

  1. Odihnă – arta de a nu avea nimic de făcut

Într-o epocă în care accentul cade tot mai tare pe productivitate, muncă, a fi ocupat devine o virtute, la fel cum este a fi obosit. Corpul cedează, iar sufletul nu mai primește nimic care să îl hrănească. La fel cum este bine să muncești, să creezi, să realizezi lucruri frumoase, așa este bine și să te odihnești, să acorzi timp somnului, timpului în care stai întins și nu faci nimic, în care te bucuri de un ceai sau o cafea bună și citești, vezi un film sau te uiți cum crește iarba.

Tot mai mulți, de nevoie sau din acest „workaholism” ajung să muncească mai mult decât pot duce, să se angreneze în tot felul de proiecte și activități, fără pauze, fără o gestionare sănătoasă a timpului, ajungând rapid la supraoboseală (burnout) și, de multe ori, la boli și dureri fizice care au nevoie reală de tratament.

Este extrem de important să acorzi timp odihnei, să te bucuri de măcar o zi pe săptămână în care să nu faci chiar nimic, ci doar să stai, petrecând timpul pentru refacere fizică și încărcarea bateriilor. Ca un mic secret, asta îți dă rezultate mult mai bune în viața profesională decât munca în continuu.

  1. Mâncare bună alături de oamenii tăi

De prea multe ori auzi că dragostea trece prin stomac, că îți poți lua sănătatea din alimentație și că o masă bună, luată cu cei dragi, hrănește și sufletul și trupul. Ei bine, așa este. Un moment bun de biniște este să faci o prăjitură alături de partener sau de copii, pe care să o savurezi încă fierbinte (deși nu este indicat, ups), să te bucuri de  un croasant sau de un biscuit la o cafea de care să „tragi” câteva ore, timp în care stai de vorbă sau citești o carte. Micul dejun târziu, aranjat frumos, cu niște flori în vază și lumina aia blândă de dimineață, combinat cu niște pijamale comode și papuci pufoși este mai presus de orice fine dining, de multe ori. La fel și cina în familie este momentul în care asculți poveștile zilei, guști din farfuria de lângă tine, și te bați pe zeama de salată de roșii și cine întinge cu pâinea în ea – cu aceste amintiri rămâi pe viață. Ele sunt, cu adevărat, momente de biniște; de la a găti ceva în liniște, la a încerca o rețetă nouă sau a te bucura de ceva bun cu cei dragi – toate sunt momente de bine, aproape de binecuvântare.

  1. Joc și joacă

Invită-ți prietenii, adună-ți familia, cheamă oamenii și jucați-vă. În loc de o seară plictisitoare cu timp pierdut pe telefon sau la știri, amintește-ți de activitățile din copilărie care aduceau cea mai mare bucurie și aveau cel mai mult sens – jocurile – și găsiți cele mai interesante variante pe care le puteți încerca. De la serile clasice de jocuri de cărți, rummy, la mima și apoi boardgames, poți da valoare timpului liber și, din nou, creezi amintiri valoroase. E o idee bună și să inventezi  jocuri cu ai tăi, să creezi o anumită seară care să fie așteptată cu drag de toți și să pui bazele unor campionate sau turnee, care să se lase cu recompense. Genul acesta de momente fac din orice casă – acasă și te fac să vrei să petreci mai mult timp cu ei, aici.

  1. Decorațiuni

Starea de biniște e mai simplă decât încercăm noi să explicăm. Este când e curat, când e bine, când sufletele sunt liniștite și bucuroase, iar asta poate fi determinat și de felul în care este casa aranjată. Lumina bună, culorile armonios potrivite, intimitatea și acel cozyness (confort, căldurică, felul în care te simți când plouă și tu stai în pat, cu plapuma pe tine, un ceai bun și o carte sau seriale) – toate contribuie la o stare perfectă de biniște.

Referitor la lumină, pe parcursul zilei este foarte bine să ai draperiile date la o parte, ferestrele deschise și să lași soarele să mângâie toată casă și pe cei din ea. Seara, însă, e de datoria ta să alegi cea mai bună variantă de lumină pentru starea perfectă. Pentru o atmosferă mai intimă, poți opta pentru aplice de perete. Aplicele de perete mută lumina în planul median al camerei și creează o lumină difuză, dispersată pe perete, nu pe tavan. Lumina dată de aplice de perete e perfectă pentru o seară liniștită de citit, de stat împreună la un film sau la povești cu un pahar de vin.

Găsește-ți modelul perfect de aplice de perete pe Dinamic – Electric. Aici ai variante pentru orice fel de casă și stil de design, la prețuri potrivite oricui.

Starea de biniște este comoara de care avem nevoie acasă. Putem să ne creăm refugiul aici, să ne bucurăm de fiecare moment și să aducem tot ce avem nevoie pentru a fi bine cu noi și cu ceilalți, fără a mai simți nevoia de evadare. Ar fi bine ca toți să o dobândim, căci tot noi ne bucurăm de ea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu