Ziua Drapelului Național, marcată la Cluj-Napoca printr-un ceremonial militar
Ziua Drapelului Național a fost marcată, sâmbătă, la Cluj-Napoca, printr-o ceremonie militară publică de înălțare a Drapelului Național. Ziua Drapelului Național este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998.
Drapelul este, alături de stemă, sigiliu și imn, un simbol național, așa cum prevede Constituția României din 1991 modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituția stabilește, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu”, potrivit www.cdep.ro și www.constitutiaromaniei.ro.
Drapelul Național a fost decretat, pentru prima dată ca simbol național, de Guvernul revoluționar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăție” înscrisă pe el.
În contextul revoluționar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naționale, și revoluționarii români, aflați la Paris la izbucnirea revoluției, arborau drapelul albastru, galben, roșu. Așa avea să fie și consfințit, ca drapel național, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la București, deși, inițial, apăruseră drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontală, potrivit site-ului www. presidency.ro. Guvernul provizoriu întărea că „Steagul național va avea trei culori – albastru, galben și roșu”. Deviza română, care va fi scrisă atât pe steaguri cât și pe monumentele și decretele publice, se va compune din aceste două cuvinte „Dreptate, Frăție”. Drapelul național tricolor, roșu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfințit a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naționale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci Câmpia Libertății.