Vara copiii nu dorm. Tabere, ateliere și școli estive clujene pentru copii de toate vârstele
Dincolo de bucuria sosirii vacanței pentru cei mici, pentru cei mari rămâne preocuparea pentru modalitatea în care lunile libere pot fi umplute cu activități interesante pentru copii. Din punctul aceasta de vedere, Clujul oferă posibilități de tot felul și pe măsura tuturor buzunarelor, de la activități gratuite până la programe cu prețuri piperate, astfel încât toți copiii din oraș să poată beneficia de activități educative și de socializare. Oferta e variată: ateliere de creație artistică, școli de lectură, tabere în limbi străine, vizite în împrejurimi, dar și tabere care te pregătesc mai bine pentru școală.
Vacanță educativă, citind și explorând împreună
Pe cât de frumoase și pline de aventuri sunt toate locurile noi, pe atât de pline de satisfacții și educative pot fi și lumile livrești, capabile să trezească imaginația și intelectul fraged al copiilor de toate vârstele. În întâmpinarea acestei posibilități vine chiar Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, care organizează în perioada 7-28 august 2019 cea de-a treia ediție a programului estival de lectură pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani. La nivel național, inițiatorul și coordonatorul programului este grupul Citim Împreună România, din care fac parte autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari, dar și părinți sau bunici care au în comun dragostea pentru cărți și bucuria de a vedea citind împreună copiii și adulții. După cum susțin chiar organizatorii „în acest an, Anul Cărții, dorim să promovăm lectura în spații outdoor, în diferite locuri publice din oraș. Prima întâlnire va avea loc miercuri, 7 august, începând cu ora 11.00, la Secția pentru copii a bibliotecii, pe Calea Dorobanților, nr.104, parter est“, conform celor scrise pe pagina bibliotecii. Acest eveniment este accesibil tuturor nefiind percepută nicio taxă de participare.
Nici copiii cu apetențe artistice nu au fost uitați, pentru aceștia existând mai multe tabere și ateliere urbane de exersare a talentului artistic. De exemplu, Școala de vară pentru copii (5-14 ani) la Atelier Pastel oferă tocmai un astfel de program pentru vara lui 2019. Această școală de vară are loc în luna iulie, existând posibilitatea unei participări zilnice sau sporadice. Programul unei zile de școală de vacanță la atelier cuprinde diverse activități, precum modelaj lut, papier-mache, colaj, origami, experimente de artă, jocuri cu tematică artistică, istoria artei și altele. Evident, fiecare zi de școală cuprinde și timpi de relaxare, prin jocuri și activități recreative, în curte sau în atelier. Prețul unei zile de școală este de aproximativ 50 de lei, existând și pachete promoționale.
Și pentru părinții care doresc să-și inițieze copiii în teatru și arte performative există variate oportunități, mai multe școli de vară clujene concentrându-se tocmai pe acest tip de activități. Motivul e simplu, acestea contribuie la creșterea stimei de sine a copilului, le dezvoltă calitățile și resursele interioare, încurajează interacțiunea și socializarea, dezvoltă mobilitatea și dezinvoltura corporală, dezvoltă resursele emoționale și sociale ale celor mici,ajutându-i pe aceștia să-și gestioneze mai bine emoțiile, să se deschidă față de ceilalți și să învețe să se exprime mai bine. În acest context, organizația Transformart oferă celor mici diverse cursuri de teatru și jonglerii, teatru în limba engleză și teatru de umbre. După cum explică organizatorii, evenimentele pregătite de ei includ „jocuri și exerciții zilnice de comunicare și expresivitate, povești țesute în toate felurile, multe jocuri de conexiune și echipă, ateliere de actorie, ateliere de teatru imagine, ateliere specifice fiecărei grupe (teatru de umbre, jocuri și activități în limba engleză sau ateliere de jonglerie), jocuri de teatru de improvizație și punerea în scenă a unui spectacol de teatru“. Prețul unui astfel de program de vară variază între 280 și 350 de lei.
Pentru părinții care doresc o tabără tematică, care să includă și exersarea unei limbi străine, chiar în vederea pregătirii examenului de limbă, există posibilitatea înscrierii copiilor la Taberele de germană, organizate de Asociația și Centrele Gutenberg, disponibile pentru copii de diferite vârste și pe diferite teme, precum jurnalism, știință, cultură, nutriție, arte, educație financiară și competențe digitale în limba germană. Aceste tabere se desfășoară din iulie până în septembrie, iar prețul lor este în medie de 600 de lei, în funcție de tematică, serviciile achiziționate și grupele de vârstă.
Să cunoaștem natura pentru a o proteja mai bine
Pentru aceia din copii cu multă energie de cheltuit și cu dorință de a petrece cât mai mult timp în natură există, și aici, câteva posibilități. Mai multe tabere clujene sunt organizate pentru a familiariza copiii cu mediul înconjurător și pentru a trezi în cei mici conștiința ecologică și dorința de proteja mediul înconjurător. De exemplu, tabăra de vară Adventure kids propune un program plin de activități fizice, localizate în zonele montane din împrejurimi. Printre activitățile propuse de organizatorii taberei regăsim escaladele, vizitarea și explorarea peșterilor, drumețiile, tiroliana, raftingul, descoperirea naturii, jocurile de echipă, exerciții de orientare în pădure și diverse activități de seară. Tabăra organizată de cei de la zaiko adventures se află la Șuncuiuș și durează cinci zile. Tabăra poate primi maxim 30 de copii, iar prețul este de 1050 de lei de persoană.
Joaca de-a școala
Pentru adolescenți ofertele de vară includ și propuneri mai deosebite, una dintre acestea fiind tabăra de Junior Summer University, în care participanți vor petrece câteva zile în Cluj și vor experimenta viața de student. Tabăra este organizată de Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai, iar costul participării se ridică la 450 de lei. În timpul taberei, adolescenții vor locui în campusul Hașdeu, vor mânca la cantina studențească, vor participa la cursurile de vară al universității, vor cunoaște cadre didactice și colegi mai mari din facultățile de care sunt interesați, se vor familiariza cu ofertele universitare ale UBB-ului, cu facilitățile universității, și, mai ales, cu posibilitățile oferite de oraș pentru petrecerea unei vieți studențești de calitate. Impresionați de idee și timpul petrecut la Cluj, o mulțime de foști participanți au lăsat mesaje de mulțumire pe pagina organizatorilor. „JSU înseamnă mai mult decât un proiect; este combinația perfectă dintre învățare, iubire, prietenie, familie și distracție. Acele zile au fost minunate, din toate punctele de vedere. Am descoperit aspecte neștiute la mine, am învățat să împart, iar lecțiile de la cursuri m-au învățat să realizez lucruri din diferite ipostaze. În concluzie, pot spune că am trăit dincolo de limita JSU și cu siguranță dacă ar fi un loc unde m-aș întoarce cu brațele deschise, acesta ar fi!“, scrie Annlee Racolța pe pagina JSU.