Valeriu Gheorghiță: varianta Delta CoViD se poate transmite „foarte ușor” în locurile aglomerate

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva CoViD-19 (CNCAV), a afirmat, vineri, că varianta Delta a CoViD-19 „a devenit dominantă la nivel european” și „are tendința de a deveni dominantă și în România” și a avertizat privind faptul că această mutație a virusului se extinde foarte ușor, în special în zonele aglomerate, cu mulțimi de oameni.

„O persoană infectată cu Delta poate să genereze de la șapte până la nouă cazuri secundare, se extinde foarte ușor unde numărul de persoane este foarte mare, unde nu se respectă măsurile de prevenție”, a arătat șeful CNCAV, la Vama Veche, și a subliniat că „litoralul este o zonă în care oamenii stau unii lângă alții și nu se respectă măsurile de prevenție”.

Mai mult, Valeriu Gheorghiță a spus că „persoanele nevaccinate au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare, când estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută, în mod deosebit aceasta fiind de varianta Delta”.

„Vedem că în ultimele nouă săptămâni procentul cazurilor generate de varianta Delta, din totalul celor care au fost cauzate de variante virale de îngrijorare, a crescut de aproape nouă ori, ceea ce e un lucru extrem de important. Avem nevoie de această supraveghere epidemiologică prin secvențiere. Doar în săptămâna 30, procentul testelor de secvențiere pozitive pentru varianta Delta a fost de 89% din totalul secvențierilor efectuate în săptămâna respectivă, ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile confirmate cu varianta Delta care nu au legătură epidemiologică, ca atare, acestea sunt cazuri cu transmitere comunitară”, a explicat Gheorghiță.

Șeful CNCAV a mai afirmat că, în ceea ce privește varianta Delta a CoViD-19, „suntem într-o etapă de la transmitere sporadică la transmitere comunitară, (…) dacă nu facem la acest moment ceva suplimentar, (…) este foarte probabil să înregistrăm o creștere a numărului de cazuri”.

Întrebat de o eventuală administrare a unei a treia doze de vaccin anti-CoViD-19, Valeriu Gheorghiță a spus că în acest moment este așteptată aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului și este „foarte probabil” ca primii vizați să fie „persoanele vulnerabile, persoanele imunodeprimate, care au în continuare un risc de a dezvolta boala cu o eventuală formă mai gravă”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu