Vaccinul candidat Johnson & Johnson dezamăgeşte
Oficialii companiei Johnson & Johnson au declarat vineri că vaccinul candidat împotriva Covid-19, administrat în doză unică, a redus ratele de îmbolnăvire în forme moderate și severe, dar s-a dovedit mai puţin eficient în studiile din Africa de Sud, unde o nouă variantă de coronavirus a devenit comună, arată revista ştiinţifică STAT.
În general, vaccinul s-a dovedit eficient în proporţie de 66% în prevenirea formelor moderate şi severe de boală la 28 de zile de la vaccinare. Dar eficacitatea dovedită diferă în funcție de geografie. Vaccinarea a fost 72% eficientă în rândul voluntarilor din studiile clinice din SUA, 66% în rândul celor din America Latină și doar 57% în rândul celor din Africa de Sud. Deși semnificativ sub nivelurile raportate de primele două vaccinuri Covid-19 autorizate, aceste rate sunt peste pragurile stabilite inițial de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru ca un vaccin să fie considerat util.
Vaccinul a redus cu 85% cazurile severe şi a prevenit spitalizarea sau decesul legat de Covid, au spus oficialii Johnson & Johnson, citaţi de STAT.
„Într-o pandemie, un vaccin cu doză unică elimină foarte repede consecințele severe ale bolii, ceea ce este important pentru societate”, a declarat Paul Stoffels, directorul științific al companiei, pentru STAT.
Eric Topol, director și fondator al Scripps Research Translational Institute, a numit rezultatele „dezamăgitoare”, dar a adăugat că un vaccin care previne cele mai grave situaţii, precum spitalizarea și decesul, este totuşi valoros. „Arată încă o dată cât de norocoși am fost că primele două vaccinuri sunt atât de eficiente”, a adăugat el.
Rezultatele primelor două vaccinuri autorizate, unul de la partenerii Pfizer și BioNtech și al doilea de la Moderna, sunt mult mai bune, reducând infecția simptomatică cu aproximativ 95%. Dar aceste vaccinuri necesită două doze. De asemenea, vin cu provocări de distribuție, deoarece trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute.
Spre deosebire de vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna, care se bazează pe o nouă tehnologie numită ARN-mesager, vaccinul J&J folosește tehnologia tradiţională bazată pe un adenovirus atenuat. O tehnologie similară a fost utilizată la vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, care pretinde o eficacitate de 70 la sută şi se administrează în două doze.
Responsabilii Johnson & Johnson spun că studiul nu a identificat probleme de siguranță semnificative cu privire la vaccin. Evenimentele adverse grave au fost mai frecvente în rândul celor care au primit doze placebo decât de vaccin.
Vaccinul Johnson & Johnson, care se dorea a fi cea mai eficientă armă împotriva virusului, este aşteptat să ajungă în statele UE în aprilie.