Vaccinarea cu a treia doză nu este susţinută de dovezi ştiinţifice, avertizează şefii demisonari ai oficiului pentru vaccinuri din FDA

Foto: www.hopkinsmedicine.org

Chiar și împotriva variantei Delta, eficacitatea vaccinurilor anti-Covid este atât de mare încât administrarea pe scară largă a încă unei doze de rapel nu este adecvată în acest stadiu al pandemiei, a scris luni prestigioasa publicaţie ştiinţifică The Lancet, citând declaraţiile şefilor demisionari ai direcţiei pentru vaccinuri din cadrul Agenţiei americane pentru Medicamente şi Alimente (FDA).

Marion Gruber, director al Oficiului de Cercetare și Revizuire a Vaccinurilor din FDA, un veteran cu 32 de ani în agenție, și directorul adjunct al OVRR, Phil Krause, şi-au anunţat recent decizia de a se pensiona după ce Casa Albă a anunţat că va autoriza vaccinarea generală cu a treia doză, indiferent de punctul de vedere adoptat de FDA.

Cei doi spun că datele colectate până în prezent privind eficacitatea celei de a treia doze sunt „preliminare”, „dificil de interpretat” şi nu conduc la necesitatea administrării ei pe scară largă.

Dovezile actuale, spun cei doi, nu par să arate necesitatea vaccinării cu încă o doză de rapel în rândul populaţiei generale, acolo unde eficacitatea împotriva îmbolnăvirilor severe rămâne ridicată. Chiar dacă imunitatea umorală pare să scadă, reducerea titrului neutralizant al anticorpilor nu prezice neapărat reduceri ale eficacității vaccinului în timp, iar reducerea eficacității vaccinului împotriva formelor uşoare ale bolii nu conduce obligatoriu la reducerea eficacității (mai mari, de obicei) împotriva îmbolnăvirilor severe.

Autorii observă, de asemenea, „provocările substanțiale” în estimarea eficacității vaccinului din studiile observaționale actuale, în special având în vedere cât de repede au fost lansate vaccinurile. Până în prezent, niciunul dintre aceste studii „nu a furnizat dovezi credibile ale unei scăderi substanțiale a protecţiei împotriva formelor bolilor severe, chiar și atunci când par să existe scăderi în timp ale eficacității vaccinului împotriva cazurilor simptomatice”, au adăugat ei.

Chiar dacă, în cele din urmă, se va arăta că a treia doză scade pe termen mediu riscul de îmbolnăvire gravă, vaccinurile ar putea salva mai multe vieți dacă sunt administrate populaţiilor anterior nevaccinate decât dacă ar fi utilizate ca rapel pentru cei deja vaccinaţi, au mai spus cei doi. În conformitate cu punctul lor de vedere, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat, de asemenea, un moratoriu privind administrarea celei de a treia doze până când beneficiile vaccinării primare vor fi puse la dispoziția mai multor persoane din întreaga lume.

În pofida acestor puncte de vedere, administrația Biden a dat asigurări că vaccinarea cu a treia doză va începe în SUA de luni, chiar dacă FDA nu a finalizat încă analiza datelor. Comisarul interimar al FDA, Janet Woodcock, a declarat, prin e-mail, pentru Endpoints News, că „FDA își urmează procesul de revizuire științifică”.

Când a fost întrebat dacă demisia celor doi responsabili pentru vaccinare din FDA reprezintă un semn că administrația nu respectă știința, Jeff Zients, coordonatorul anti-Covid de la Casa Albă, a declarat într-un briefing de presă că decizia vaccinării cu a treia doză a venit de la „cei mai importanți oficiali ai sănătății publice din țară, inclusiv dr. Walensky; dr. Fauci; generalul chirurg Vivek Murthy; dr. Janet Woodcock, comisarul interimar al FDA şi alţii”.

În opoziţie cu administraţia de la Casa Albă, cei doi autori ai articolului din The Lancet au explicat necesitatea de a amâna administrarea celei de a treia doze, adăugând că orice decizie ar trebui să se bazeze pe analize atente ale datelor clinice sau epidemiologice controlate în mod adecvat. Pe măsură ce mai multe informații devin disponibile, acestea pot furniza mai întâi dovezi că este necesară revaccinarea în cadrul unor subpopulații. „Aceste decizii cu miză ridicată ar trebui să se bazeze pe date disponibile public, revizuite de colegi, şi în urma unor discuţii ştiinţifice serioase purtate la nivel internaţional”, avertizează cei doi experţi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu