Universitățile din România vor studenți vaccinați și în bănci de la toamnă
Majoritatea universităților din România doresc ca noul an universitar să se deschidă cu prezența fizică la cursuri a studenților și profesorilor, potrivit concluziilor reuniunii Consiliului Național al Rectorilor, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 25-27 iunie.
„Întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor din 25-27 iunie a.c., organizată la Cluj Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj – Napoca, a inclus temele actuale care vizează deschiderea și desfășurarea anului universitar 2021-2022 în condiții optime, în contextul situației epidemiologice generate de pandemia COVID-19. (…) Participanții prezenți la reuniunea CNR au formulat puncte de vedere, dar și o serie de solicitări, adresate Executivului. Redăm sintetic punctele de vedere și solicitările formulate. (…) Covârșitoarea majoritate a universităților prezente la reuniune și-au exprimat intenția de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezență fizică a cadrelor didactice și a studenților”, se arată într-un comunicat trimis, marți, de Consiliul Național al Rectorilor (CNR), citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, CNR recomandă membrilor comunității academice să se vaccineze anti-CoViD-19.
„Ţinând cont de experiența câștigată de către universități în perioada de pandemie, CNR recomandă Ministerului Educației să prospecteze menținerea unor reglementări și practici de tip «blended learning» care s-au dovedit eficiente în această perioadă, cu respectarea autonomiei universitare. În contextul deciziei de a începe anul universitar «on-site», CNR recomandă tuturor membrilor comunităților academice să se vaccineze în vederea reducerii atât a riscului de îmbolnăvire, cât și a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea campusurilor universitare și înlesnirea liberei circulații”, se mai arată în comunicat.
În cadrul reuniunii CNR au fost formulate propuneri de soluționare a problemelor semnalate de universități, iar “concluziile reuniunii CNR reprezintă soluții pentru ca procesul de predare – învățare să se desfășoare în condiții de calitate, cu respectarea exigențelor academice, dar și a protocoalelor sanitare”, în vederea asigurării dreptului la sănătate al studenților, al cadrelor didactice și al tuturor membrilor comunităților academice.
„În condițiile în care majoritatea universităților și-au exprimat intenția de a deschide anul universitar, cu prezența fizică a studenților, CNR apreciază că resursele financiare necesare pentru respectarea standardelor igienico-sanitare, dar și cele necesare asigurării accesului la educație, ating valori foarte mari. În acest context CNR solicită Guvernului să acorde atenție finanțării universităților în anul universitar 2021 – 2022. Plenul CNR salută includerea universităților românești în Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), dar își exprimă îngrijorarea cu privire la sumele relativ reduse alocate învățământului superior din România, aceste sume fiind incluse ca urmare a insistențelor CNR și ale Ministerului Educației. De asemenea, CNR constată cu surprindere faptul că mecanismele de finanțare prevăzute în PNRR limitează participarea universităților ca partener al operatorilor economici și/sau al autorităților publice locale și central”, se precizează în comunicat.
De asemenea, „având în vedere experiența trecută și faptul că autoritățile au avut multiple ezitări și incoerențe cu privire la adoptarea cadrului normativ necesar desfășurării în bune condiții a anului universitar”, CNR solicită autorităților, în special Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, să adopte legislația sanitară necesară astfel încât anul universitar 2021- 2022 să se poată desfășura în condiții optime în orice variantă epidemiologică.