Undă verde de la Guvern pentru Untold şi Electric Castle. Accesul va fi permis cu adeverinţă de vaccinare sau test Covid

Foto: Electric Castle Festival

Activităţile culturale în aer liber se vor putea desfăşura fără limitarea numărului de participanţi şi indiferent de situaţia epidemiologică din localitate începând cu data de 1 iunie, potrivit setului de măsuri propus de Ministerul Culturii pentru reluarea activităţilor cultural-creative, relatează Agerpres, citând un comunicat al ministerului. Măsurile urmează să fie analizate de Ministerul Sănătăţii şi apoi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Expertiza medicală a fost asigurată de către dr. Victor Costache și dr. Cristian Oancea, reprezentanți ai prim-ministruluiEvenimente cu public vor avea loc respectând 2 tipuri de scenarii atât pentru activităţile desfășurate la exterior, cât şi în interior. Organizatorul este cel care trebuie sa aleagă între aceste 2 scenarii,

Propunerea este agreată de premierul Florin Câţu, care s-a declarat un fan al concertelor în timpul vizitei de vineri de la Cluj.  “Eu vreau să organizăm concerte peste tot în România, nu doar la Cluj sau în București”, a spus Câţu.

Propunerile au fost elaborate în urma discuţiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activităţii cu public a sectoarelor cultural-creative, grup iniţiat de către Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîţu, se arată în comunicatul trimis Agerpres.

Organizarea marilor concerte gen Untold sau Electric Castle este reglementată în scenariul 1 din setul de măsuri propus de Ministerul Culturii.

Accesul este restricţionat la persoanele vaccinate, cele  care au trecut prin boală sau prezintă un test Covid negativ.

Aceasta este cheia: procesul de vaccinare. Cu cât mai mulți ne vaccinăm, cu atât mai repede dăm drumul festivalurilor”, a spus primarul Emil Boc în conferinţa comună cu premierul, subliniind că vaccinarea este paşaportul către organizarea concertelor şi a altor evenimente culturale.

Propunerea ministerului exprimată în scenariul 1 din setul de măsuri este ca organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber să fie permisă indiferent de numărul de participanţi şi de condiţiile ratei de incidenţă cumulate în localităţile în care se află acestea, dacă toate persoanele care participă la eveniment se încadrează în una dintre situaţiile de mai jos:

* accesul persoanelor se va face în baza Adeverinţei de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului, aceasta urmând a se prezenta împreună cu un act de identitate;
* test RT-PCR pentru SARS-CoV-2 realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului;
* testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului;
* au trecut prin boală şi pot face dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.

În cazul în care o acţiune culturală se organizează în Scenariul 1, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ:

* publicul poate participa la eveniment în picioare, urmând a se aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;
* participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata evenimentului;
* sala/spaţiul poate fi folosit la capacitate maximă, ocupând toate locurile sau în cazul în care participanţii vor sta în picioare, se va aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;
* consumul de băuturi şi alimente se va realiza doar în spaţiile special amenajate şi doar cu respectarea normelor ordinului comun – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Sănătăţii.

Documentul care cuprinde întregul set de măsuri pentru reluarea activităţilor culturale în spaţii închise sau deschise poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii şi rămâne în consultare publică timp de 10 zile, iar propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail comunicare@cultura.ro, se mai arată în comunicat.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. mihailescu says:

    in sfarsit ceva de bine! f buna initiativa!

Postaţi un comentariu