Un psiholog clujean ne învață „cum să murim bine și frumos”!
Psihologul clujean Daniel David şi-a lansat joi, 30 octombrie, un volum mai puţin obişnuit pentru acest autor. Este vorba de volumul intitulat “Dezvoltare personală şi socială” în care a adunat, intervenţiile sale din presă, eseuri şi opinii de pe blog, dar şi intervenţii puctuale pe evenimente sau fenomene sociale care s-au întâmplat în ultimii ani. Deşi este un autor academic, fiind profesor la Facultatea de Psihologie, Daniel David surprinde prin discursul viu, practic, adaptat nevoilor publicului. Invitaţii autorului au fost prof. Ann Vernon şi activistul social Mihai Goţiu.
Demersul său se înscrie într-un fenomen al contemporanităţii noastre. Poate în România mai mult decât în alte părţi, elita ştiinţifică simte nevoia să iasă în agora, să vadă, să spună, să îndrume publicul abandonând statutul de altădată al cercetătorului izolat în turnul de fildeş. Daniel David face şi el pasul, oferă răspunsuri oamenilor care au nevoie de ele, le iese în întâmpinare pe mai multe căi- on-line, prin cărţi, interviuri de presă- demonstrând că scopul ştiinţei este acela de a fi în folosul societăţii. Însă, autorul reface traseul către public de pe poziţii ştiinţifice, cu intrumentele ştiinţei, tocmai de aceea nu poate fi confundat cu literatura motivaţională de duzină care a inundat piaţa. Daniel David nu oferă formula magică de succes în carieră sau în viaţă, dar te ajută să afli ce ai putea face ca să o găseşti.
Editura Polirom îi prezintă astfel cartea: „În eseurile şi convorbirile sale, psihologul Daniel David orferă sfaturi practice pentru o mai bună autocunoaştere, pentru promovarea sănătăţii şi prevenţia tulburarilor de natura psihologica, pentru îmbunătăţirea abilităţilor profesionale şi a vieţii sociale. „Pastilele psihologice” pe care le recomandă şi analiza critică a societăţii româneşti sub aspect politic sau educaţional sunt utile specialiştilor în politici publice şi tuturor celor interesaţi de dezvoltarea personală, care pot învăţa să fie mai buni atât în calitate de cetăţeni, cât şi ca indivizi.”
Iată câteva titluri din cuprins: Cum să fim fericiți. Un scurt ghid de bune practici • Cum să murim bine și frumos. Un scurt ghid de bune practici • Despre prostie. Omul între homo sapiens și homo stupidus • Despre patriotism. Ce înseamnă astăzi să fii un bun patriot român? • Scurt eseu despre onoare și curaj • Cele 10 stigmate ale valorii în mediul academic românesc • Scurte considerații despre ce este un intelectual. Volumul conține două CD-uri audio.
Daniel David (născut la 23 noiembrie 1972, Satu Mare) este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, preşedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (2004-2012) şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2011). În prezent (2009-) este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală. De asemenea, este membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation.