Un an academic complicat. Mesajul rectorului UBB, Daniel David, la deschiderea anului universitar: „Nu poți face educație omorând oameni”

Foto: Transilvania Reporter

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a deschis luni anul universitar 2021-2022 printr-o ceremonie succintă organizată în Aula Magna, în cadru restrâns, în condiții de siguranță sanitară. Cu cea mai veche tradiție academică, la acest moment, UBB este cea mai mare comunitate academică din țară, respectiv 48.000 de studenți.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a ținut un scurt discurs în care a vorbit inclusiv despre importanța respectării condițiilor sanitare în contextul pandemiei, explicând deciziile administrative care au fost luate la nivel de universitate.

„Avem aproximativ 16.000 de studenți în anul I la nivel de licență și master, iar aproximativ 52% dintre aceștia sunt studenți la taxă, ceea ce îmi spune că programele noastre sunt în continuare atractive. De asemenea, avem un număr mare, în comparație cu anii trecuți, de studenți internaționali, aproximativ 700. Cu 48.000 de studenți, am atins maximul de studenți internaționali din tradiția noastră universitară. Dacă mă uit la bazinul din care noi atragem studenți, avem aproximativ 20% studenți din Cluj, cam 38% din Transilvania. Restul de 42% sunt tineri care vin din toată țara și din străinătate.

Valorizăm toate cele trei misiuni ale universității și anume educație, cercetare, relația cu societatea. Elementul fundamental rămâne însă generarea de cunoaștere. Nu transferăm doar cunoștințe descoperite de alții, ci și cunoștințe descoperite de noi și îi învățăm pe studenți cum se ajunge la aceste cunoștințe.

Nu vrem să fiți doar buni specialiști când veți termina această universitate, ci și buni cetățeni, adică protectori ai democrației și oameni cărora le pasă de viitorul țării și al planetei”, a precizat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Foto: Transilvania Reporter

„Nu poți face educație omorând oameni”

Rectorul UBB a mai declarat că UBB s-a adaptat foarte bine la condițiile de pandemie, inclusiv prin Centrul de realitate virtuală în care predarea se face cu ajutorul realității virtuale, dar că a fost nevoită să ia anumite măsuri administrative puternic dezbătute.

„Este un an complicat și știu că pe partea administrativă au fost multe discuții. Înspre mine au venit toate trăsnetele. Pe de o parte, unii dintre voi au dorit doar cursuri online, spunând că e periculos să veniți la cursuri în format clasic. Am avut celălalt grup care făceau presiuni extraordinare pentru a începe totul în format clasic. Acel grup era împărțit în două subgrupuri, unii care doreau să începem în format clasic, doar cu cei vaccinați, alții care doreau să începem în format clasic cu toții, în condiții de distanțare. Filozofia noastră a fost următoarea: începem în format clasic acolo unde se poate. Dreptul la educație e fundamental, dar viața oamenilor contează. Nu poți face educație omorând oameni. Să fie clar acest lucru.

Altfel spus, acolo unde facultățile aveau resurse și infrastructură și puteau păstra condițiile de distanțare, noi i-am încurajat să înceapă în regim clasic, iar acolo unde nu se poate face acest lucru, i-am încurajat să înceapă într-un regim hibrid. Foarte puțini au ales doar varianta online. Avem două facultăți care încep deocamdată în regim clasic, celelalte într-un regim hibrid. Sperăm să putem duce programele în această formă cât mai mult. Și anul trecut, am făcut la fel și în noiembrie-decembrie, fiindcă nu ne-a păsat tuturor cum începe școala, ne-am trezit că trebuie să trecem cu totul în online. Am dat acum tot ce am putut ca infrastructură și cunoaștere pentru a începe școala în format clasic, dar nu supunem la risc viața oamenilor și a orașului. Suntem o comunitate mare și aducem în Cluj mulți studenți. Nu putem arunca lucrurile în aer.

Trebuie să aveți încredere în profesorii voștri. Nu se fac cursuri online pur și simplu, ci predarea va fi una adaptată contextului. UBB a introdus în scară largă învățământul la distanță acum câțiva zeci de ani. Pentru mine nu există nicio diferență între cei care termină un program acreditat la distanță și cei care termină un program la zi, în același domeniu. Dacă aș ști că este vreo diferență, aș închide imediat programele la distanță. Vă asigur că profesorii noștri au fost învățați să predea online printr-o psihopedagogie pe care am inițiat-o anul trecut. Eu încep optimist acest an universitar și sper ca treptat să revenim la varianta clasică de predare. În mod realist, sper să păstrăm măcar modul de predare de acum și să nu mă gândesc la formula pesimistă de a recurge toți la predarea online pentru că unii nu sunt responsabili”, a transmis rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Foto: Transilvania Reporter

Dacă la ceremonia deschiderii anului universitar 2020-2021, UBB a marcat includerea în GUILD, organizația europeană exclusivistă a unor dintre cele mai puternice universități europene world-class (research-intensive), în anul universitar 2021-2022 ubb marchează obținerea statutului formal de universitate world-class (QS*****) și 440 de ani de tradiție academică.

După discursul rectorului UBB, au urmat discursurile invitaților:

o acad. prof. univ. dr. Ionel Haiduc, primul Rector al UBB după Revoluția din 1989
– Universitatea atunci și acum
o Leigh Kamolis, Head of Evaluation QS (QS*****)
o Reprezentantul conducerii Universității din Vilnius -„Anul Báthory” și Tradiția „universităților báthoriene”: Vilnius 442 de ani și UBB 440 de ani
• Mesajul Prefectului studenților din UBB

Clujul universitar 2021-2022

Trei din cele patru mari universități din Cluj au decis să aducă studenții în format fizic la școală. Excepție face Universitatea Babeș-Bolyai, unde fiecare facultate decide modul de începere a școlii. Diferențe sunt și la cazarea studenților în cămine.

Astfel, la Universitatea „Babeș-Bolyai”, facultățile au fost lăsate să organizeze cum consideră de cuviință viitorul an școlar, putând să aleagă dintre cele trei scenarii propuse: clasic, hibrid sau online. În ce privește cazarea în cămine, aceasta se va face doar pentru studenţii vaccinaţi şi/sau pentru cei care au între 15 și 180 de zile de la trecerea prin boală.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care va deschide anul academic doar în 4 octombrie, a hotărât desfășurarea cursurilor față în față, până în momentul în care numărul de cazuri de COVID va crește, ulterior facultățile urmând să treacă la desfășurarea cursurilor în sistem hibrid.

O situație similară se înregistrează și la Universitatea Tehnică, însă, aici, cazarea nu este condiționată de vaccinare.

În fine, La Universitatea de Medicină și Farmacie, cursurile încep fizic doar pentru studenții vaccinați sau trecuți prin boală, pe baza certificatului verde, restul vor continua în online. Stagiile clinice se vor desfășura în format fizic doar pentru studenții vaccinați, în timp ce la lucrările practice, vor putea participa și studenții nevaccinați, însă aceștia vor trebui să prezinte teste Covid negative sau dovada trecerii prin boală.

Distribuie:

Postaţi un comentariu