Ultimele zile pentru votarea proiectelor depuse la concursul de Bugetare Participativă. Vezi proiectele rămase în competiție

Duminică, 28 noiembrie, ora 23:59 este ultima zi în care cei care locuiesc, lucrează sau studiază la Cluj-Napoca și au peste 18 ani mai pot vota proiecte în cadrul procesului de Bugetare participativă.

Etapa de vot se desfășoară exclusiv online, pe platforma www.bugetareparticipativa.ro. Cetățenii pot vota un proiect din fiecare domeniu, iar proiectele finaliste vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

Pentru a putea vota, este necesară crearea unui cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro sau autentificarea pe platformă, dacă există deja un cont creat. Pot vota persoanele care se află în aria teritorială a municipiului Cluj-Napoca.

Cei care nu sunt familiarizați cu mediul online sau nu au momentan acces la internet, pot apela cu încredere la serviciile de asistență ale biroului amenajat de către Primărie la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central, în fiecare zi până în 28 noiembrie 2021, de luni până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Funcționarii Primăriei îi vor ajuta pe cetățeni să voteze proiectele înscrise pe platforma de bugetare participativă.

Proiectele rămase în competiție/categorii/voturi

I. Categoria Alei, Trotuare și Zone pietonale

PARCUL IULIU PRODAN ACCESIBIL SI PRIMITOR PENTRU TOTI CETATENII – 339 voturi

Refacerea aleii circulare si pavarea acesteia, astfel incat sa fie la nivelul municipiului Cluj-Napoca, eventual cu solutii similare celor propuse pentru Parcul Central, pentru a rezolva in mod durabil deplasarea in parc.

II. Categoria Mobilitate, Accesibilitate și Siguranța Circulației

PISTE BICICLETE/ALEI PE MALUL PARAURILOR GARBAU, CALVARIA, POPII, BECAS, ETC.- 589 voturi

Amenajare piste biciclete/alei pietonale dealungul tuturor paraurilor de pe raza orasului si implicit conectarea lor cu viitoarea pista de biciclete de pe malul Somesului ar creste semnificativ mobilitatea cu mijloace de transport nepoluante. Totodata s-ar crea o mai buna legatura intre parcurile/ viitoarele parcuri si spatii verzi din oras evitand traficul auto

III. Categoria Spații Verzi și locuri de joacă

UMBRIREA ARTIFICIALA A LOCURILOR DE JOACA – 91 de voturi

Creați umbră oriunde doriți cu parasolarul din HDPE de înaltă calitate. Este parasolarul ideal care poate fi utilizat într-o varietate de spații în aer liber, cum ar fi locurile de joacă.

ACOPERISUL VERDE – 123 voturi

Nu strica niciodata mai mult verde in oras. Deja sunt solutii tehnice pentru a schimba acoperisurile cladirilor in siguranta, fara a afecta structura sau diferitele beneficii ale unui acoperis. 123 voturi

PUMPTRACK MODULAR IN BAZA SPORTIVA GHEORGHENI, LA TERENURI SI PE MALUL SOMESULUI – 149 voturi

Proiectul meu propune achizitionarea si instalarea unui pumptrack modular in 3 locatii din municipiul Cluj-Napoca: parcul sportiv Gheorgheni, baza sportiva din Manastur ‘la terenuri’ si malul stang al Somesului pe pajistea dintre podul Garibaldi si podul Albastru. Pumptrack-ul este un loc de recreere pentru copii, adolescenti si adulti carora le face placere sa isi petreaca timpul liber pe bicicleta, skateboard, trotineta sau patine cu rotile.

CAPACE COLORATE – ZAMBETE ADUNATE – 160 voturi

Problemele abordate de proiectul actual pot fi sintetizate in doua linii mai cuprinzatore: gradul redus de reciclare si gradul redus de activitati de ajutorare a semenilor din categoria persoanelor vulnerabile.
Pentru aceste probleme modul meu de raspuns se traduce, in esenta, prin educatie, in particular educatia prin joaca a copiilor. La randul lor, copiii ii pot educa ulterior si pe cei mai mari.

PARC IRIS 2 – 88 voturi

Realizare parc pe str Alexandru Sahia(Iris) dupa modelul celui recent amenajat pe aleea Bibliotecii(Marasti). Momentan bucata de verdeata este folosita doar pentru plimbat caini, iar strada Sahia are 2 benzi pe sens dintre care una este folosita pentru parcari pe ambele sensuri.

MENS SANA IN CORPORE SANO – 246 voturi

Proiectul presupune înființarea unor ansambluri de aproximativ 30 mp, amplasate pe spațiile verzi dintre blocuri, ce aparțin de Primărie și care să includă:
– două mese de șah (pe care se pot juca diferite jocuri de societate)
– pavimentul zonei
– cărări de acces care să unească pavimentul cu aleile din zonă
– iluminatul zonei
– grupuri statuare formate din diferite piese de șah în mărime naturală, pentru aspectul urbanistic

LOCURI DE JOACA ECO – 16 voturi

Acest proiect propune dotarea locurilor de joaca (unde e posibil) cu spatii unde copiii sa invete valoarea conservarii, a reutilizarii si reciclarii produselor prin activitati de handmade care sa stimuleze creativitatea, interactiunea si colaborarea. Sentimentul de implinire si incredere al copilului e altul atunci cand a construit un robot din cutii de carton decat atunci cand s-a dat de zece ori pe tobogan.

ECHIPAMENTE SPORTIVE IN PARCUL KOVARI – 9 voturi

In cartierul Gruia exista 2 parcuri din care numai unul beneficiaza de echipamente pentru exercitii fizice, mai precis parcul Cetatuia. Astfel cetatenii din cartier care doresc sa faca miscare sunt limitati la aceasta optiune unica. Dat fiind faptul ca parcul Kovari ar permite ca si spatiu fizic amplasarea unor echipamente pentru exercitii fizice consider ca ar fi util un astfel de demers atat pentru cetatenii mai in varsta cat si pentru cei tineri si chiar foarte tineri.

IV. Categoria Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.

IMOBILIER URBAN – 4 voturi

Doresc mai multe banci in cartierul grigorescu, pe spatii publice. In special pe strada hateg 11 la bloc s3 scara 1 si vizavi de panemar hateg.

PANOURI FOTOVOLTAICE ON GRID – AMENAJATE PE BLOCURI /ACOPERISURI PLATE /PARCARI – 294 voturi

utilizarea eficienta a acoperisurilor – pentru conversia energiei solare in energie electrica – poate fi utilizata la iluminat local /de siguranta sau trimisa in reteaua nationala de energie electrica – on grid

ÎNCURAJĂM CITITUL PRIN ARTĂ SUSTENABILA – 49 voturi

Realizare unor instalații sub forma de carte care sa fie instalate in puncte cheie prin oraș pentru încurajarea cititului. O sugestie ar fi realizarea acestor instalatii din materiale reciclabile, in primul rand plastic. Copiii au nevoie educatie pentru protejarea mediul inconjurator.

O alta sugestie ar fi colorarea cu vopsea ecologică a unor garduri de la scolile din Cluj-Napoca sub forma de carte cu numele celor mai cunoscuti scriitori.

COȘURI DE GUNOI ACCESIBILE BICICLIȘTILOR – 27 voturi

În contextul dorinței de a avea un Cluj mai curat, municipalitatea ar trebui să vină în ajutorul tuturor categoriilor de oameni care circulă prin oraș. Se știe foarte bine că în această perioadă, în special curierii care livrează mâncare utilizează în special biciclete. Aceste coșuri de gunoi vin în ajutorul acestora și al mediului atunci când se află în tranzit, fără a mai fi necesară oprirea la unul dintre coșurile de gunoi amenajate pe trotuare.

ILUMINAT STRADAL 18 voturi

Pe strada Ghimesului nu exista iluminat stradal

MINI-SCENE CULTURALE – 41 voturi

Artistii stradali s-ar putea bucura de locuri de mici dimensiuni, ca niste scene, in care pot lua nastere mici concerte ad-hoc. Tinand cont de lipsa de atentie acordata acestui subiect, probabil ca ar fi o idee buna pentru a incuraja artistii sa se afiseze si sa aduca o atmosfera mai joviala, cu muzica live, in rutinele oamenilor.

PARCUL DETUNATA – CENTRU DE COMUNITATE – 248 voturi

Cu o suprafata de cca 10 hectare, acesta este cea mai mare intindere de zona verde din intreg cartierul Gheorgheni. El are potentialul de a fi un centru de comunitate in aer liber.
Cadrul natural va fi pastrat, urmand sa fie facut mai accesibil. Oamenii pot petrece mai mult timp in comunitate, in acest cadru superb.
Foisoarele sunt puncte importante, permitand tuturor categoriilor de varsta sa aiba activitati si intalniri, indiferent de conditiile meteo.
Foisoarele pot gazdui mici evenimente publice sau chiar pot fi sursa de venit.

INCLUZIV – COMUNITATE INCLUZIVA PENTRU MEMBRI DE LA 0 LA 100 ANI – 28 voturi

Nici un tip de amplasament si dotare din spatiile de joaca nu cuprind conceptul de mobilier urban care sa favorizeze activitatea comuna a adultilor sau varstnicilor bunici care insotesc copiii la joaca. Cresterea numarului de participanti la discutii, asezati pe mobilier urban amplasat la distante egale, si care sa poata cuprinde cel putin 10 participanti fata in fata, favorizeaza incluziunea adultilor de diverse varste, dar si a copiilor. Copiii nu se feresc unii de altii daca observa ca nici parintii nu o fac.

V. Categoria Infrastructură educațională și culturală

EDUCAŢIE RUTIERĂ PENTRU COPII, MINIPOLIGON – 382 voturi

Este bine ca micii pietoni să ştie de cât mai timpuriu câteva reguli elementare pentru ca, în momentul în care vor fi mari şi vor merge singuri pe stradă să fie nu doar informaţi, ci şi la adăpost de accidente.

STÂLPISORI COLORATI LA CREȘE, GRADINIȚE ȘI ȘCOLI – 94 voturi

Culorile ne pot da într-un mod foarte simplu acea stare de comfort mult dorită, ne ajută să ne cunoaștem propria personalitate, pătrunzând în structura profunzimilor, ne ajută să ne și exprimăm mai bine, ne orientează spre o rearmonizare cu ceea ce suntem sau vom deveni. Culoarea devine o formă de comunicare, înlocuind de cele mai multe ori limbajul verbal și
sau chiar non-verbal. Așadar, propun colorarea stâlpișorilor din preajma creșelor, grădinițelor și școlilor, liceelor pentru a crea un mediu atractiv, colorat, vioi pentru copiii din Cluj-Napoca.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu