Ultima zi de Clujotronic, festivalul de artă digitală, la Muzeul de Artă din Cluj

Foto Clujotronic/Andra Salaoru

Ajuns anul aceasta la a zecea ediție, Festivalul Clujotronic, organizat de Institutul Francez și de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, conectează trecutul, prezentul și viitorul prin combinarea creativă a artei cu tehnologia, aducând în același loc idei creative și inovative ale artiștilor români, germani și francezi. Festivalul se desfășoară și online, cu prezentarea unor workshop-uri și a unor dezbateri. În ultima zi, festivalul își deschide porțile la Muzeul de Artă din Cluj de la ora 16:00, până la ora 23:00.

„Aș insista pe durabilitatea acestui festival care se întâmplă la Cluj deja de zece ediții și pe faptul că este centrat foarte mult pe inovație. La început a fost un festival de nișă, dar a devenit un festival de public larg, care aduce împreună un foarte reușit schimb de idei. Este un festival care promovează tinerele talente și ne bucurăm să avem și la această ediție proiecte din Iași, Timișoara, București, chiar și din Republica Moldova. Dacă proiectele new media și cele de electro-arts erau la stadiul de pionierat acum zece ani, acum au devenit un „must have” al festivalurilor și ne bucurăm că am rămas o platformă solidă de colaborare pentru artiștii care promovează această artă din cele trei țări”, a declarat Ioana Costaș, directoare a Institutului Francez din Cluj.

La rândul său, Ingo Tegge, directorul Centrului Cultural German din Cluj, s-a declarat bucuros că festivalul se întâmplă chiar și în condiții de pandemie și că publicul se poate bucura de prezența fizică a unor artiști străini.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc vineri în curtea Muzeului de Artă, cu lansarea, în premieră, a Planet Warrior, primul joc video educativ, marca Clujotronic bazat pe o idee a echipei câștigătoare a ideathon-ului Virtual Heroes din mai 2021, formată din Violeta Bran, Teodor-Nicolae Căluian, Oana-Andreea Lefter și Dana Grațiana Terec. Misiunea personajului principal din joc este de a colecta cât mai mult plastic reciclabil și de a salva cât mai multe animale, înfruntând pe parcurs numeroși monștri ai poluării.

„Mai mult de văzut decât de spus”

A urmat prezentarea unui proiect original de artă digitală interactivă realizat în colaborare de trei dintre artiștii care au marcat istoria festivalului, Alex Halka (RO), Kiritan Flux (GE) și Matthieu Tercieux (FR) care au răspuns provocării de a crea împreună un proiect original de artă digitală interactivă. Așa a luat naștere Infected Hardwarecare, un proiect pe tematica sezonului, creat special pentru cei zece ani de festival, care timp de 3 seri, transformă curtea Muzeului de Artă într-un laborator experimental „în care anticorpii audio-vizuali vor recalibra trecutul și vor imuniza viitorul”.

Foto Clujotronic/Andra Salaoru

Festivalul prezintă, de asemenea, o serie de lucrări de artă digitală ale unor artiști români, un proiect franco-german de realitate augmentată care explorează străfundurile oceanelor și opt jocuri video independente din Franța, Germania și România pentru pasionații de gaming.

Închiderea festivalului va avea loc duminică seara la Casa Tranzit cu un performance al artistei române Alira Mun, urmat de Terre promise, spectacol audio-vizual al DJ-ului francez Blutch, care creează un univers poetic și imersiv pe ritmuri electro, breakbeat și house. Cel mai probabil, evenimentele de închidere vor fi transmise online, din cauza condițiilor impuse de pandemie.

Festivalul va prezenta, de asemenea, un proiect omagial dedicat artistului român Rodion, pionier al muzicii electronice, dispărut dintre noi la începutul acestui an. Un program special va fi oferit de colectivul Playtronica (DE) care, prin intermediul senzorilor și al sunetelor va crea o orchestră inedită.

Expoziția de artă digitală cuprinde anul acesta cinci lucrări selectate în urma unui apel la proiecte, care a adunat peste 30 de propuneri din partea artiștilor români din toată țara. Ele vor fi completate de cele 6 proiecte realizate în cadrul CoLaboratory 2.0, programul de rezidențe artistice digitale susținut de centrele culturale germane din România, care au adus împreună artiști români și germani. Publicul va avea de asemenea ocazia să descopere o lucrare curatoriată de One Night Gallery din București care îmbină tapiseria și realitatea augmentată. Astfel, arta tradițională întâlnește tehnologia.

În cadrul expoziției este prezentată și cartea pop-up, augmentată 3D, realizată de colectivul francez Adrien M & Claire B, precum și instalația multimedia Heroes a artistei germane Carmen Büchner care aduce în prim-plan digitalizarea amintirilor, ca o punte între trecut și viitor.

Realitatea virtuală ocupă și anul acesta un loc central. Printre instalațiile VR prezentate se numără Empath, o lucrarea realizată în cadrul Digital Interactive Arts și Biolum, proiect franco-german ce propune o experiență science-fiction în realitate virtuală, prezentată, în premieră, în România. Vizitatorii pot intra în misterioasa frumusețe a adâncurilor oceanelor, ghidați de vocea actrițelor Charlotte Rampling și Dominique Tipper.

Foto Clujotronic/Andra Salaoru-"Nebula Crea" by Lazar.imaginar.

Foto Clujotronic/Andra Salaoru-“Nebula Crea” by Lazar.imaginar.

Nu lipsesc nici jocurile video independente, selecția fiind orientată spre proiecte inovatoare din Franța, Germania și România, care contopesc divertismentul cu educația. În online, pasionații de jocuri video sunt invitați să participe la 2 ateliere susținute de experți germani și francezi. Schimbul de idei și resurse va fi continuat prin dezbateri și discuții, tradiționalul Game Jam urmând să se desfășoare în luna noiembrie a acestui an.

Intrarea la festival este liberă.

Accesul publicului este condiționat de prezentarea certificatului verde european de vaccinare sau a unui test rapid antigen negativ. Purtarea măștii este obligatorie atât în interior, cât și în curtea Muzeului de Artă. Condițiile de acces vor fi actualizate în conformitate cu măsurile de siguranță în vigoare, în funcție de evoluția numărului de cazuri la momentul respectiv. Având în vedere situația la nivel național și internațional, programul festivalului poate suferi modificări, transmit organizatorii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu