Tratamentul tulburărilor afective unipolare și bipolare
Ce sunt tulburările afective?
Cele mai cunoscute afecţiuni din cadrul Tulburărilor Afective sunt:
• Episodul Depresiv;
• Tulburarea Depresivă Recurentă;
• Distimia;
• Episodul Maniacal;
• Tulburarea Afectivă Bipolară.
Tulburările afective uni şi bipolare sunt caracterizate de perturbări ale dispoziţiei şi includ multiple simptome cum ar fi:
· dispoziţie depresivă;
· lipsa interesului sau a plăcerii;
· senzaţie de gol sufletesc sau chiar de nelinişte sufletească;
· lipsa de energie;
· insomnia;
· pierderea apetitului şi scădere în greutate;
· probleme de atenţie şi de memorie;
· gânduri de suicid.
De asemenea, în cadrul Tulburării Afective Bipolare – în cursul episoadelor maniacale – se pot întâlni simptome de la polul opus, cum ar fi:
· dispoziţie crescută sau iritabilă;
· sentimente de mărire sau grandoare;
· scăderea nevoii de somn;
· logoree;
· energie crescută;
· dezinhibiţie.
Ce se întâmplă în lipsa tratamentului?
În lipsa unui tratament corespunzător al tulburărilor afective există riscul ca simptomele să se agraveze şi să persiste o perioadă îndelungată, ceea ce va atrage după sine afectarea semnificativă a vieţii sociale şi profesionale a persoanelor care suferă de aceste tulburări. Riscul pentru suicid în cazul persoanelor cu depresie este de 20 de ori mai mare decât în rândul populaţiei generale .
Este important ca aceste simptome să fie identificate cât mai repede de către cel suferind sau de către membrii familiei sale pentru stabilirea corectă a diagnosticului de către un specialist, astfel încât pacienţii să poată beneficia cât mai devreme de efectele benefice ale tratamentului.
Ce presupune tratamentul tulburărilor afective uni şi bipolare?
Strategia terapeutică optimă are ca obiectiv stabilirea unui tratament personalizat în vederea prevenirii recăderilor şi a menţinerii episoadelor lipsite de simptomatologie.
În acest sens este necesar atât un tratament medicamentos (antidepresive, timostabilizatoare, anxiolitice, neuroleptice şi altele) cât şi demersuri psihoterapeutice, ergoterapie sau terapia ocupaţională, terapie prin artă, terapie de relaxare, suport social, cu scopul obţinerii unei reabilitări depline a vieţii profesionale, sociale şi personale.
Nu toţi pacienţii pot să beneficieze de tratament din primele faze ale bolii şi se prezintă la medic atunci când tratamentul ambulator nu se mai poate iniţia în condiţii de maximă siguranţă pentru ei.
În aceste cazuri se recomandă internarea în spitale de psihiatrie care să poată oferi pacientului toate condiţiile de mai sus ,atât că suport medicamentos cât şi a terapiilor conexe: psihoterapie, ergoterapie, socioterapie, fiziokinetoterapie, într-un mediu cald şi prietenos.
Dacă dumneavoastră sau unul dintre cunoscuții dumneavoastră prezintă simptomele descrise mai sus, este imperios necesar să vă prezentați la un consult de specialitate.
Specialiștii Polaris Medical în Psihiatrie vă stau la dispoziție. Programați chiar acum un consult pentru specialitatea Psihiatrie telefonic, la 0264 933 sau online, accesând acest link.
Vă dorim multă sănătate!
Dr. Mihai Câsu – Medic primar Psihiatrie, șef secție Psihiatrie Polaris Medical