Tratamentele la domiciliu, o alternativă la dispoziţia clujenilor

Fiecare dintre noi ne dorim să evităm cât mai mult posibil spitalele, chiar şi atunci când suntem bolnavi şi avem de urmat un tratament. Tocmai de aceea tratamentele la domiciliu, atunci când acestea sunt posibile, în funcţie de afecţiunea de care suferim, reprezintă o alternativă importantă.

Asociaţia MedCluj oferă exact acest gen de servicii, iar fondatorul Horaţiu Rus, care este asistent medical licenţiat deja de mai mulţi ani, a pornit la drum exact de la ideea că nicăieri nu e ca acasă, mai ales atunci când trecem prin momente grele, de boală. Iar clujenii merită să beneficieze de acest gen de servicii, crede acesta. „Încă din perioada facultăţii, doream, ca pe viitor, să nu stagnez din punct de vedere profesional, motiv pentru care m-am ambiţionat să încep să lucrez chiar de atunci într-o clinică privată de oncologie. La un moment dat, tocmai din acea dorinţă şi din cauza plafonării care o simţeam apropiindu-se cu paşi repezi, am căutat să fac ceva pe cont propriu… ceva care nu era foarte dezvoltat la ora actuală şi de care pacienţii nu ştiau că pot dispune. Atunci am înfiinţat asociaţia MedCluj şi sub această denumire am început să colaborez cu persoane tinere, capabile, dornice să facă ceva mai mult: kinoterapeut, psiholog, nutriţionist, toţi aceştia, împreună cu mine am început să ne desfăşurăm activitatea la domiciliul pacienţilor. Eu mă ocup de partea de tratamente medicale. Fiecare suntem PFA, eu sunt fondatorul, iar ei, colaboratorii mei. Doresc să clarific faptul că eu încă mai lucrez în Spitalul Judeţean de Urgenţă şi cu toate acestea îmi desfăşor şi activitatea profesională la domiciliul pacienţilor care mă contactează. Din cauza faptului că am descoperit o lacună în acest domeniu, în Cluj-Napoca, dar şi pentru că ştiam că cetăţenii acestui oraş merită o şansă la tratamente medicale de calitate, chiar în confortul propriului lor cămin”, explică Horaţiu Rus.

Ce tratamente se pot realiza acasă

Vizitele la domiciliu pentru administrarea unui tratament urmăresc de fapt îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavului. Se evită astfel disconfortul creat de deplasarea pacientului la spital, mai ales că sunt numeroase cazuri în care pacienţii sunt netransportabili. „Avantajele pentru pacient sunt nemăsurabile. În primul rând există numeroşi pacienţi imobilizaţi la pat, care nu se pot deplasa la spital, apoi pacienţi care au nevoie de tratamente paleative. Pentru ei este foarte obositor şi neplăcut să meargă la spital şi aceasta poate să afecteze sănătatea lor puţină pe care o mai au; de asemenea, tratamentele la domiciliu scutesc pacienţii de aşteptat la cozi ore în şir, de taxele mari ale spitalelor private. Însă marea majoritate a pacienţilor care mă contactează, pur şi simplu doresc să fie trataţi acasă în confortul propriei locuinţe. Avantajele sunt enorme”, adaugă asistentul medical.

Tratamentele care se pot efectua acasă de către personalul medical calificat MedCluj sunt: recoltări de sânge, exudat faringian, injecţii intravenoase, subcutanate şi intramusculare, perfuzii, pansarea plăgilor, măsurarea funcţiilor vitale, glicemie, montare/schimbare sondă urinară, clismă, îngrijirea stomelor.  „Este bine de ştiut că pacienţii pe care îi tratez sunt pacienţi cronici, eu nu răspund la urgenţe medicale, pentru aceasta se solicită ambulanţa. Referitor la preţurile practicate, nu am dorit ca aceasta să fie o barieră pentru omul de rând, astfel, chiar şi un clujean cu salariul mediu, ar putea avea acces la aceste servicii. România este pe penultimul loc în Europa la alocarea banilor pentru servicii medicale, în schimb românii cheltuiesc mai mulţi bani la fast-food sau pentru îmbrăcăminte” spune Horaţiu Rus.

Potrivit site-ului asociaţiei, o injecţie intramusculară şi subcutanată costă 20 de lei, o injecţie intravenoasă, 30 de lei, o perfuzie, 50 de lei, îngrijirea plăgilor, între 30 şi 50 de lei în funcţie de gravitate.

Promovare prin…recomandări

Fondatorul MedCluj spune că cea mai eficientă metodă de promovare rămâne recomandarea din gură în gură, iar deocamdată acest gen de servicii nu sunt suficient de cunoscute de către clujeni. „De multe ori când ajung la cineva mi se spune următorul lucru: <Domnule asistent, dacă aş fi ştiut mai repede că există aşa ceva, aş fi apelat de mult la dumneavoastră> Din păcate mulţi dintre pacienţii care ar avea nevoie de serviciile mele nu pot să le obţină pentru că pur şi simplu nu ştiu că există aşa ceva. În acest sens, bineînţeles, doresc să extind pe viitor acestă ramură a medicinei. De când lucrez, niciodată nu am avut nici un reproş din partea vreunui pacient; din contra mereu am fost recomandat mai departe la rude, cunoştinţe, prieteni etc. Sunt foarte profesionist în ceea ce fac, respect toate normele de asepsie, dar şi comunicarea cu pacientul este foarte importantă în acest domeniu… să simtă căldura şi prietenia din zâmbetul tău. Orice pacient cronic sau care are nevoie de tratamentele medicale prescrise de medic, administrate la domiciliu, poate solicita serviciile noastre fără probleme şi, cu siguranţă, va primi calitate, profesionalism, căldură””, explică asistentul medical.

Horaţiu Rus mai are şi trei colaboratori, un psiholog, un kinoterapeut şi un nutriţionist, care de asemenea oferă servicii medicale specializate la domiciliu. Momentan toţi îşi desfăşoară activitatea doar în Cluj-Napoca, dar pe viitor doresc să se extindă şi în alte localităţi.

Ramura tratamentelor la domiciliu este foarte dezvoltată în ţări precum SUA, Germania, Franţa. În România este încă o categorie nouă de servicii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu