TelVerde Antisuicid: Un bărbat a fost salvat în urma unei conversații neîntrerupte de opt ore
O tânără voluntară a Telefonului Verde Antisuicid, linie care funcționează în mod gratuit de câțiva ani la Cluj-Napoca, a reușit să salveze un bărbat de la suicid, după ce a conversat opt ore neîntrerupte cu acesta. Durata apelului a reprezentat un record pentru linia SOS, dar deznodământul fericit nu este singular, ceea ce demonstrează și mai mult teoria potrivit căreia sinuciderea poate fi prevenită dacă știi cum să acționezi într-o situație limită.
Telefonul Verde Antisuicid funcționează cu voluntari special pregătiți pentru a face față oricărei situații. Voluntarii au parte de 12 sesiuni de training. În cadrul cursurilor, aceștia dobândesc noțiuni legate de suidologie, învață să evalueze riscul suicidar într-o situație de criză sau în alt context cu ajutorul unor întrebări țintite și dobândesc diverse abilități de comunicare. În timpul pregătirii voluntarii își exersează abilitățile prin intermediul jocurilor de rol.
„Recordul înregistrat în cazul apelurilor este de opt ore. Este vorba de apelul unui bărbat aflat în cadrul unei crize suicidare și pe care credem că am salvat-o. Așa este regula, trebuie să se vorbească cu persoana care sună atâta timp cât dorește aceasta. Acest caz s-a întâmplat în 2015. Domnul respectiv a sunat noaptea, era pe malul unui râu și avea impulsuri frecvente de a se arunca în apă. Se auzea efectiv apa cum curge. Era vorba de o persoană intelectuală, cultivată, cu o meserie de top. Credem că l-am salvat la finalul convorbirii”, povestește prof. dr. Doina Cosman, președintele Asociației Române de Prevenție a Suicidului.
Conform acesteia, conținutul apelurilor este extrem de divers. Cei care sună aduc în discuție aspecte legate de boală, de viață, mai puțin legate de viața sentimentală. Oamenii sună din toate colțurile țării.
Numărul de sinucideri a scăzut
„Numărul de sinucideri a scăzut în 2015, cu aproape 1.000 față de 2014. În 2015 s-au înregistrat 2.467 de decese. Eu consider că s-a schimbat modul de raportare al populației față de serviciile de sănătate mintală. A crescut probabil și implicarea medicilor de familie în problemele celor care suferă de boli psihiatrice. Rolul telefonului Verde Antisuicid contribuie la o conștientizare în rândul populației a mesajului că această boală poate fi prevenită. Depresia poate fi prevenită, la fel sinuciderea poate fi prevenită. România se situează, ca număr de sinucideri, sub media europeană. În 2015 am schimbat prefixul, în sensul că până atunci am avut o valoare de 13% la suta de mii de locuitori, acum avem 11, 9% la suta de mii de locuitori”, explică preșdedintele ARPS.
Cu toate că și-ar dori să poată ține o evidență mai clară a persoanelor care au fost salvate în urma interacțiunii telefonice cu voluntarii telefonului Verde Antidsuicid, ONG-ul preferă să păstreze anonimatul apelurilor, tocmai din dorința de a ajuta cât mai multe persoane.
„Singura monitorizare pe care ne-o putem permite este feedback-ul pe care îl primim de la pacienți. Suntem un ONG. Apelurile sunt anonime, nu sunt înregistrate și cred că tocmai acest lucru atrage foarte mult. Populația română este o populație care se ascunde. Se ascunde față de autorități, dar și oamenii se ascund unii de alții. De multe ori am avut persoane care vorbeau în șoaptă, tocmai pentru a nu-i auzi părinții sau rudele. Confidențialitatea le convine tuturor și ne întreabă mult despre acest aspect. Unele linii SOS din Europa înregistrează convorbirile pentru a face cercetare, noi vrem să ajutăm populația, să suplinim ceva din lipsurile strategiei naționale vizavi de acest aspect”, spune Doina Cosman.
La Cluj în momentul de față există 45 de voluntari care activează în cadrul ONG-ului, dar în timp s-au pregătit aici 180 de tineri. Cei mai mulți dintre aceștia sunt masteranzi cu studii în psihologie, dar oricine îndeplinește criteriile ONG-ului, poate deveni voluntar.
Voluntariatul are loc sub anonimat, pentru că astfel, oamenii se deschid mai ușor și au mai multă încredere în persoana de la telefon. La finalul stagiului, voluntarii primesc o diplomă care atestă acțiunile desfășurate pe parcursul celor 12 nopți cât este contractul alianței.
Voluntarii oferă asistență celor care au nevoie, în intervalul orar 19:00 – 7:00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin email la sos@antisuicid.com.
Intervalul orar nu a fost ales întâmplător. „Atunci sunt cele mai intense gânduri, cele mai intense frământări ale omului. După o noapte de nesomn, după câteva ore de somn sau după câteva ore de izolare, gândurile de sinucidere devin mai intense. Noi, în România, suntem singurul serviciu care ajută oamenii aflați într-o perioadă de criză, noaptea. Până la 19:00 seara există ambulatoriile de specialitate, există un medic de familie, un spital de psihiatrie”, spune dr. Dana Cristina Herta, cea care se ocupă de susținerea trainingurilor în cadrul organizației.
„Total Health” în secolul XXI
În cadrul Zilei Naționale de Prevenţie a Suicidului, invitatul special din acest an al Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului a fost Eliot Sorel, profesor la Universitatea George Washington din Washington D.C. Tema abordată de acesta a fost „Total health for all in the 21st century”. (n.r. Sănătate inegrată pentru toți în secolul 21).
Eliot Sorel a vorbit despre cele mai acute probleme cu care se confruntă umanitatea, despre sistemul de Total Health pe care dorește să îl implementeze, dar și despre fenomenul de burnout.
„La ora actuală, cea mai semnificativă povară din lumea bolilor e cea a bolilor netransmisibile: cardiovasculare, diabet, depresie și cancer. Pe lângă povara propriu-zisă a bolilor este o alta, cea a dizabilităților provocate de aceste boli. De ce facem această diferențiere? În agregat, problema bolilor cardiovasculare, împreună cu depresia și diabetul reprezintă 40% din povara totală a bolilor lumii. 40%! În plus, în agregat aceste trei boli reprezintă între 30 – 40% din povara dizabilității mondiale. În plus, aceste boli nu există în silozuri separate. De obicei, oamenii au două sau trei din aceste boli sau toate trei la un loc. Din păcate, sistemele de sănătate sunt bazate pe silozuri de specialitate. Ai probleme cu inima, mergi la cardiolog. Ai depresie, mergi la psiholog. Ai diabet, mergi la specialist. E un sistem foarte scump și nesustenabil. Ideea mea prevede un sistem de Total Health”, explică Eliot Sorel.
Sistemul propus este unul integrativ a medicinei de familie, a sănătății mintale și a sănătății publice. „Modelul preconizează o colaborare încă din anii studenției, a practicii, a cercetărilor și a deciziilor politice de alocare a resurselor umane și financiare pentru a suporta integrativ aceste provocări”, susține acesta.
Cum luptăm împoriva depresiei și cât de dispuși suntem să recunoaștem această boală? „E o stigmată care se pune acestei boli. Trebuie să luptăm împotriva acestei mentalități. Oamenii nu vor să meargă la psiholog sau la psihiatru. Un model integrativ înseamnă că astfel de consultații vor exista în cadrul medicinei de familie. În cadrul acestui concept se lucrează în echipă. Pacientul are parte de toate consulațiile, într-un singur loc. Modelul a fost implementat în unele spitale din Statele Unite”, spune Eliot Sorel.
Hint: „Depresia are consecințe cardiovasculare, nu numai mintale. Majoritatea celor care suferă de depresie suferă în tăcere. Depresia afectează balanța hormonilor. Un aspect foarte interesant este faptul că toate cele trei boli: depresia, bolile cardiovasculare și diabetul au schimbări inflamatorii în vasele de sânge. Acesta aspecte inflamatorii afectează nu doar vasele inimii, ci și cele ale creierului.
Fenomenul de burnout
Eliot Sorel a abordat și fenomenul de burnout și a explicat principala cauză care duce la epuizarea profesională. „Situația de burnout s-a agravat în ultimii 30, 40 de ani din cauza schimbărilor economice globale. Economia globală are meritele sale care facilitează comerțul mondial, dar în același timp accelerează și dezvoltarea țărilor care nu au fost dezvoltate. Prin automatizare se pierd multe dintre servicii, iar oamenii trebuie să lucreze mai mult decât lucrau înainte pentru a-și menține stilul de viață, inclusiv în Statele Unite.
Pentru a avea același stil de viață, acum oamenii trebuie să lucreze în cadrul a două sau trei locuri de muncă. Munca excesivă este cea care provoacă fenomen de burnout. În plus, într-un context global bulversat, un context global politic foarte complicat la ora actuală, eu cred că se potrivește un termen, aceasta şi în contextul alegerilor politice din SUA, dar valabil și pentru restul lumii, şi anume acela că avem un deficit de guvernare la nivel global, de conducere solidă, care afectează conducerea statelor, dar și colaborarea dintre state. E o convulsie globală de proporții fără precedent care afectează comerțul și care este un mare generator de stres. Situația este gravă la nivel mondial”, explică acesta.
Cine este Eliot Soriel
Eliot Sorel este născut în România şi, deşi a emigrat încă din copilărie în SUA, revine mereu în ţară, unde se implică în cercetarea şi practica medicală din domeniul sănătăţii mintale, fiind recompensat pentru aceasta cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de comandant (2004), titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină Carol Davila (în 2009) şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Politehnice din Bucureşti (în 2014).