TEDxEroilor| Importanța educației, aventurile celor neînfricați și o lecție de viață de la Elena Pagu: „Inima nu face riduri”
Prima zi a evenimentului TEDxEroilor a adus în fața publicului din Casa de Cultură a Studenților o suită de speakeri pregătiți să ofere, din experiența lor, indici legate de noi modalități de a provoca viitorul. Atleta Elena Pagu a adus energie publicului, ea vorbind despre importanța unor activități care să alunge plictiseala, dar și despre sentimentele experimentate în momentele în care a câștigat competiții internaționale și a doborât recorduri mondiale. Lisa Vernon și Gabriela Alexandrescu au adus în discuție importanța educației și a protecției pentru generațiile actuale și viitoare, Teodora Buciu a încântat cu o reprezentație live demnă de o Voce a României, în timp ce Vasile Cipcigan și artistul vizual Kero Zen au vorbit despre aventurile lor pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, respectiv pe cele mai gri străzi ale orașelor din România și din Europa.
Copiii sunt viitorul
Lisa Vernon, Uncover Manager al organizației caritabile Historic Royal Palaces, a deschis prima zi a TEDxEroilor, ea aducând în discuție problema educației în rândul copiilor. După ce a mărturisit în limba română „Sunt onorată să mă aflu aici”, ea atras atenția asupra faptului că a fi profesor și a fi părinte sunt „două dintre cele mai importante job-uri ale zile de mâine”, Lisa Vernon a vorbit despre necesitatea de a-i învăța pe tineri „să construiască mori de vânt în momentul în care vine un vânt al schimbării și nu ziduri”, și a atras atenția asupra tot mai întâlnitei obsesii de a testa copii și nu a-i învăța.
„Trebuie să îi învățăm să nu creadă tot ce citesc pe internet în contextul erei post adevăr. Este nevoie de o generație creativă, care să fie în școală și care să iubească ideea de a fi educați și de a învăța”
Lisa, care timp de mai bine de 20 de ani a fost profesor și s-a implicat în proiecte internaționale legate de educația copiilor din zone defavorizate, a explicat faptul că abilitățile de comunicare vor fi esențiale în viitor, „în special acel gen de comunicare care presupune capacitatea de a înțelege oamenii pe care ei în jur”. Ea a transmis audienței faptul că, în cazul copiilor „este ok să faci greșeli și să eșuezi, în ciuda a ceea ce ne învață societatea
Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației „Salvați copiii” România, a continuat pe ideea educației în rândul copiilor, ea începându-și discursul prin a spune că „viitorul va arăta în funcție de felul în care tratăm astăzi copii”.
51% dintre copii din România trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială, iar sărăcia funcționează asemenea un boli care se transmite de la o generație la alta, copiii riscând să rămână într-un cerc vicios al sărăciei, care au un rezultat final macabru: o rată a mortalității infantile de 8 ‰.
Gabriela Alexandrescu a vorbit și despre atitudinea față de copii, în contextul în care 63% dintre copiii din România recunosc că au fost abuzați, în timp ce 20% dintre părinți cred într-o așa numită „utilitate” a pedepselor fizice. Aceste idei ajung mai târziu să fie preluate de copii, care duc violența în școli prin agresiuni fizice, bullying (3 din 10 copii suferă de pe urma acestui fenomen) sau în mediul online.
Gabriel Alexandrescu a subliniat importanța extinderea unor programe ca „Școala după Școală” care să vină în sprijinul copiilor și care spune ea, ar trebui asigurate gratuit și începute cu copii vulnerabili, care au părinți analfabeți ce nu își pot ajuta copiii în actul educațional.
„Copiii suferă din cauza miopiei politice și nimeni nu se gândește la ei atunci când se iau decizii la nivel înalt”
TEDxEroilor+ câștigătoarea Vocea României=LOVE
Teodora Buciu, cântăreață și câștigătoare a celei de-a șasea ediții a concursului Vocea României, a adus pe scena TEDxEroilor primul moment artistic. Între cele trei reprezentați care au provocat ropote de aplauze din parte publicului, Teodora a vorbit despre importanța muzicii și despre impactul pe care îl poate avea un artist care urcă pe scenă nu doar pentru show, ci și pentru a schimba ceva prin intermediul mesajului,
„Muzica e despre a spune lucrurilor pe nume”
Seara aventurierilor
Artist vizual cunoscut în toată țara pentru lucrările sale stradale care au colorat multe străzi altfel gri din orașele țării, Kero Zen a vorbit despre importanța artei stradale în viața unui comunități.
El a vorbit despre impactul street art-ului care aunge chiar și în mediul rural, acolo unde Kero Zen pregătește proiecte, dar chiar și pe zidurile penitenciarelor, un exemplu fiind Penitenciarul din Vaslui unde Kero și colegii lui artiști au realizat o operă devenită faimoasă în mediul virtual.
Kero a adus în discuție și problema exprimării libere a artiștilor, care de multe ori este negociată, el însuși făcând obiectul unei măsuri de cenzură prin care o operă de-a sa a fost ștearsă la intervenția Bisericii Ortodoxe și a autorităților locale
„Legislația nu este de așa natură încât să faci ceea ce vrei, dar am făcut un tramvai pe cjare poate l-ați văzut și vor veni și altele. Suntem agresați zilnic de publicitate sau alte probleme. Putem schimba toate acestea într-o direcție pozitivă. Putem schimba publicitatea cu artă, care e pentru toată lumea și este o necesitate, nu un lux”, spus Kero Zen.
„Menirea street art-ului nu este să dureze și să fie pusă în casă”
Alpinistul Vasile Cipcigan a continuat seria de aventurieri propusă de TEDxEroilor, el preluând publicul într-o călătorie pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, care se întâmplă să îi fie incluse și în CV.
„Pentru a urca un munte, trebuie să mă cunosc, să îmi știu și să îmi conștientizez slăbiciunile” a spus Cipcigan, care a mărturisit faptul că această filozofie l-a ajutat să ajungă pe câteva dintre cele mai înalte vârfuri din lume.
Alpinistul a vorbit despre provocările care apar când urci mai sus de nori, explicând că „muntele îți oferă probleme, dar și rezolvarea lor”.
„O ascensiune alpină este ca o ascensiune în viață. Este mai important să fii bine pregătit pentru ziua de mâine decât să a curaj”
Seara a fost încheiată apoteotic de către temerara atletă Elena Pagu, care a primit aplauze încă de la intrarea pe scena TEDxEroilor. Ea și-a dus publicul încă în primii ani de viață, când drumurile erau parcurse nu cu ajutorul UBER, ci pe jos.
„Providența mi-a dat în fiecare modificare a preocupărilor să fac drumuri lungi. În clasa a treia tata s-a certat cu învățătoarea și am schimbat școala, la liceu mergea zilnic câte 14 km”
Atleta care în 2017 a împlinit 90 de ani, a vorbit despre interacțiunile pe care, în copilărie, le avea cu soldații ruși pe care îi întâlnea în drumul spre liceu, dar și despre drumul de serviciu spre localitatea Râtu Mare, drum pe care îl făcea pe o bicicletă condusă de către un doctor.
În aplauzele și hohotele de râs ale publicului, Elena Pagu a vorbit despre momentul ieșirii la pensie, perioadă pe care a încheiat-o în doar patru zile doar pentru a se întoarce la muncă pentru încă doi ani.
„Cel mai simplu lucru din viața mea a fot momentul în care am plecat să fac alergare pentr a tămădui plictiseala. Am început să doresc să cunosc lumea. Mi-am îmbogățit sufletul și mintea cu aceste călătorii. S-a născut un entuziasm și am căpătat un punct de reper în timp”, a mai spus Elena Pagu.
La competițiile la care a participat, Elena Pagu a deprins preocuparea de a întrece adversari și de a urca pe locul 1 al fiecărui podium, între două idei ea oferind și o scurtă lecție despre modalitatea corectă de a alerga,
„Nimic mai lesne și mai ușor decât să pui un costum lejer și să pleci în marș sau alergare. Dar nu cu cățelul sau cu revista să stai pe o bancă. Să faci un lucru mai alert, să simți că mușchii sunt activi și apoi, la final să nu fi obosit, pentru că dacă obosești, a doua oară nu mai mergi”
Ea a mărturisit faptul că astăzi, alergarea este pentru ea un mod de viață și că în perioadele care preced competiții, obișnuiește să alerge 5, 8 sau chiar 10 kilometri.
„Nicio realizare din viața mea nu mi-a creat o stare atât de euforică. Parcă îmi venea să zbor ori de câte ori am auzit imnul și de câte ori m-am înfășurat în drapelul țării mele, de câte ori am auzit mii de aplauze ale oamenilor de pe întreg globul și numele țării mele și oamenii stând la rând să se fotografieze cu mine. Am făcut ceva pentru țara mea și asta mă înalță în ochii mei. Nu mă mai uit în oglindă, dar să știți că inima nu face riduri”, a încheiat Elena Pagu, ea primind un entuziasmant standing ovation.
[stextbox id=”custom”]
În cadrul evenimentului au fost prezentați și finaliștii TEDxEroilor Award, „o modalitate de a ne duce misiunea cu un pas mai departe, transformând proiecte şi idei în realitate”, așa cum explică chiar organizatorii. Câştigătorul va fi ales chiar de public.
Proiectele finaliste:
1. Copiii iubesc animalele by Dog Assist
2. Eastride – Sustainable Urban Logistics
3. Feel your city by Ghibstock
4. Food Waste Combat by JCI
[/stextbox]
FOTO: Dan Bodea