Şulea îi cere prefectului să declare stare de alertă în Floreşti din cauza gunoaielor neridicate

Locuitorii celei mai mari comune din ţară, comuna Floreşti se confruntă cu o situaţia gravă deoarece firma de salubritate nu a mai ridicat gunoaiele menajere de câteva zile. Primăria comunei anunţă că serviciul de salubritate se află în imposibilitatea colectării deșeurilor menajere de la populație pentru că nu are unde le depozita.

Potrivit unui comunicat al primăriei, la mijlocul acestei luni, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, a fost notificat de către Salprest Rampă despre suspendarea contractului care permitea operatorului depozitarea deșeurilor în rampa agentului economic amintit. Acesta a motivat suspendarea contractului prin faptul că rampa pe care o operează s-a umplut și nu mai poate primi noi transporturi.

Pe de altă parte, rampa temporară ce deservește municipiul Cluj Napoca este și ea aproape de limită, așa că depozitarea deșeurilor nu a fost permisă celor de la Quatro Eco Salub. Reprezentanţii acestei companii susţin că nu pot transporta gunoaiele nici la rampe din alte judeţe pentru că durata unui singur transport ar fi de 10 ore.

Comuna Florești are în prezent o populație înregistrată de peste 30.000 de locuitori, aşa că aici volumul de deşeuri menajere este unul considerabil, situaţia creată afectând astfel foarte grav floreştenii.

“Având în vedere toate aceste aspecte, am solicitat în cursul zilei de astăzi Instituției Prefectului Județului Cluj, în baza prevederilor art 2. lit J, coroborat cu art. 24 lit. C ale OUG 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, acordul pentru declararea stării de alertă pe raza Comunei Florești, ca urmare a situației serviciilor de salubritate, situație concretizată prin imposibilitatea depozitării deșeurilor într-o rampă autorizată”, a spus primarul comunei Florești, Horia Șulea.

De asemenea, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub este în blocaj financiar din cauza datoriilor pe care asociațiile de proprietari le au la operator, acestea ajungând la aproximativ 500.000 lei.

Pentru declararea stării de alertă e nevoie de un control al Comisiei pentru Situaţii de Urgenţă

Reprezentanţii prefecturii clujene susţin că există o procedură care trebuie parcursă pentru declararea stării de alertă solicitată de primarul Horia Şulea.

“Există nişte paşi care trebuie parcurşi, nu avem nişte termene prevăzute de lege pentru aceasta, dar sigur vom merge pe repede înainte în această situaţie. Vom adresa o solicitare la Consiliul Judeţean pentru a ne comunica şi poziţia lor oficială despre situaţia depozitării gunoaielor. De asemenea, este nevoie ca membrii Comisiei Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să facă nişte controale la faţa locului pentru a constata cum stau lucrurile. Şi ei pot propune prefectului declararea stării de alertă. Acest lucru ar permite primarului din Floreşti să facă rapid o rampă temporară de depozitare a deşeurilor, fără a mai fi nevoie de obţinerea unei autorizaţii de mediu”, a declarat pentru Transilvania Reporter, purtătorul de cuvânt al prefecturii, Ana Maria Danciu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu