Studenții Universității Tehnice vor prezenta, la Boston, un far menit să avertizeze cetățenii în caz de cutremur. Prima machetă a fost distrusă

Studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca vor participa și în acest an la Competitia Internationala Seismic Design, organizat de EERI. Competiția va avea loc în perioada 31 martie-3 aprilie la Boston. Echipa va avea ocazia să își prezinte macheta denumită în mod strategic Becon Tower, machetă care va fi supusă simulării seismice, conform normelor concursului.

Ovidiu Prodan vorbește despre strucatura realizată de elevi / Foto: Dan Bodea

Ovidiu Prodan vorbește despre strucatura realizată de elevi / Foto: Dan Bodea

Greu de ucis

Cei nouă studenți care alcătuiesc echipa de la Cluj au început să se pregătească de mai bine de o lună. Au realizat prima machetă care a fost testată în prezența presei. Dacă aceasta a rezistat cu brio celor trei probe oficiale de concurs, studenții și coordontorul lor au decis ca aceasta să fie distrusă de un cutremur extrem de puternic. Cu toate acestea, structura a fost „greu de ucis”, aceasta cedând doar după mai multe fenomene seismice. Studenții au relizat un far menit să avertizeze populația orașului Boston în caz de pericol. Cetățenii nu ar mai fi luați prin suprindere, știind cu câteva zeci de secunde înainte de declanșarea unui seism exact locul în care acesta se va produce și cu ce magnitudine.

Structura are o înălțime de 1, 52 de metri, este din lemn și este gândită astfel încât să reziste la cutremure de opt ori mai puternice decât cele din zona Vrancea, conform spuselor elevilor. În cadrul concursului, aceasta trebuie să reziste la cele mai devastatoare cutremure care au avut loc în SUA și la un cutremur artificial, Grand Motion Davis, care are o magnitudine de 10 grade pe scara Richter. Pe lângă rezistență, vor fi punctate și următoarele elemente: profitul pe care îl poate aduce structura, costurile sale, accelerațiile și deplasările sructurii. Pentru a primi bonusuri în materie de punctaj, structura trebuie să aibă o arhitectură interesantă, să fie o construcție frumoasă. De asemenea contează modul în care s-ar putea comporta aceasta în realitate.

Distrugerea structurii / Foto: Dan Bodea

Distrugerea structurii / Foto: Dan Bodea

„Structura s-a comportat exact cum ne-am așteptat, exact cum am prezis noi că se va întâmpla, a rezistat foarte bine celor trei cutremure simulate de noi, iar studenții au făcut o treabă excepțională. Următoarea structură va fi îmbunătățită. Sperăm ca și în acest an să avem o comportare cât mai bună, iar celelalte bonusuri pe care să le acumulăm să ne aducă rezultate bune. Contează șansa, contează ce se vor prezenta și celelalte echipe. Anul trecut am fost spectaculoși, poate anul acesta americanii vor încerca și ei să facă lucruri excepționale, nu se lasă la români. Momentan, structura ar rezista la un cutremur scalat la scara 10. Dar este o machetă, este o structură la scară. Nu putem vorbi în realitate de o structură de lemn. Noi folosim elemente reale care se folosesc, dar din păcate, date fiind caracteristicile concursului și caracteristicile în care trebuie să ne încadrăm , acesastă macheă nu poate fi transpusă în realitate la dimenisuni reale”, explică Ovidiu Prodan, doctor inginer și șef lucrări la UTCN.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Farul „păzitor”

Concursul se desfășoară în cadrul Conferinței Naționle Seismice din Statele Unite, care își schimbă locația în fiecare an. „În funcție de locația în care are loc, se stabilește tema concursului. Anul trecut a fost în Alaska. Am avut de construit o clădire de 29 de etaje care să se potrivească cu caracteristicile orașului. Anul acesta va avea loc în Boston. Boston a avut primul far din Statele Unite, iar conceptul structurii noastre este de fapt un Tower Beacon, un far al orașului care în caz de pericol va avertiza populația. În Japonia, în timpul unui cutremur vine avertismentul cu 40 de secunde înainte. La ei se întâmplă aproape zilnic, iar oamenii află ce magnitudine va avea cutremurul. La fel și în SUA, sistemul efoarte bine pus la punct, iar prin acest Beacon Tower putem avertiza oamenii să aibă grijă să se afle într-o zonă sigură în momentul producerii unui seism. Anul trecut și Guvernul României a început un program: „Nu tremur la cutremur”, un program prin care să îi conștientizeze pe români că va urma un cutremur, poate la fel de mare ca cel din 1977. Cutremurele, ca și economia, sunt ciclice. Între plăcile tectonice se acumulează o anumită tensiune, iar când între plăcile tehtonice tensiunea este mai mare decât frecarea dintre plăci se produce cutremurul”, explică Ovidiu Prodan.

Concursul dorește să îi facă pe studenți să conștientizeze cât de dezastruos poate fi un cutremur și să îi învețe cum să se pregătească pentru a face față acestor fenomene seismice.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Suntem o echipă formată din nouă studenți, șapte de la Facultatea de Construcții și doi de la Facultatea de Arhitectură. Este un proiect extraodinar la care îmi doresc să particip de foarte mult timp, având în vedere că anul trecut i-am văzut pe colegii noștri mai mari lucrând cu drag. Încă din anul doi mi-am dorit să particip și eu. Acum fiind în anul patru am avut ocazia să particip la acest proiect și cel mai important lucru este faptul că învăț foarte multe lucruri atât din punct de vedere ingineresc, cât și din punct de vedere social, deoarece lucrăm foarte mult timp împreună, ca echipă. Ne întâlnim și lucrăm apoape în fiecare zi. Această primă structură a avut anumite elemente din structura de anul trecut. Am dorit să ne familiarizăm cu modul de muncă și construcția propriu-zisă a durat mai mult, aproimativ o lună. Următoarele structuri le-am început deja, iar lucrul merge mult mai repede. Sperăm să ajungem la perfomanța de a realiza o structură într-o săptămână. Ne pare puțin rău că am distrus prima structură, dar este o necesitate. Fiecare structurătrebuie să fie diferită față de cealaltă. Noi trebuie să îmbunătățim fiecare structură pentru a învăța ceva și pentru a ajunge la performanța ca ultima structură să fie cea mai bună, cea mai suplă, cea mai economică și cea mai rezistentă la cutremur”, a spus Ana-Maria Carpea.

„Peste două luni vom merge în Boston. Aceasta a fost o pregătire, un test pentru structura pe care o vom pregăti și cu care vom merge acolo. Pentru mine această experiență înseamnă o mulțime de cunoștințe noi, lucru în echipă, sacrificiu, în sensul în care timpul de execuție al unei machete este destul de mare și trebuie să ne sacrificăm din timpul nostru liber, iar fiind în ani terminali trebuie să ne împărțim între cursuri, licență și alte activități pe care le avem. Vom participa cu proiectul la o sesiune de lucrări științifice care se va desfășura tot în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca în luna mai. Politica facultății este ca un număr cât mai mare de studenți să participe și să treacă prin această experiență de viață și atunci echipa se schimbă în fiecare an”, Alexandru Țigănescu, student în anul IV în cadrul Facultății de Construcții a Universității Tehnice, căpitanul echipei care va participa la Boston.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Designul tricoului oficial al competiției, realizat la Cluj

Cea de a 12 a ediţie a concursului aduce ca în fiecare an competiţia tricourilor unde fiecare echipă participantă trebuie să prezinte designul unui tricou care să se încadreze în cerinţele concursului, dar în acelaşi timp să prezinte o viziune şi un design cât mai original încadrându-se în cerinţele organizatorilor(alegerea culorii de bază a tricoului şi un design faţă-verso a tricoului în care să fie inclusă sigla EERI). „Fiecare universitate care participă propune un design de tricou și pe baza like-urile de pe Facebook se desemnează tricoul câștigător ce va fi purtat pe parcursul competiției de toți participanții. Anul acesta, cu ajutorul tuturor celor care au votat, am reușit să câștigăm concursul de design de tricouri. Tricourile oficiale sunt semnate de echipa noastră, de echipa din Cluj”, a spus Alexandru Țigănescu.

Designul tricoului oficial al competiției e realizat de echipa din Cluj.

Designul tricoului oficial al competiției e realizat de echipa din Cluj.

În anul 2013 și 2014 echipele Universităţii Tehnice au reuşit performanţa de a fi pe primul și al treilea loc în competiţia machetelor, iar pe locul întâi în ceea ce priveşte lupta pentru desemnarea tricoului oficial al competiţiei.

Citiți și: O echipă de studenți UTCN-iști a câștigat locul 1 la Seismic Design Competition

Distribuie:

Postaţi un comentariu