Stație de monitorizare a funcțiilor vitale pentru nou-născuți, donată secției de neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj
Secția Clinică de Neonatologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a inaugurat luni cea mai modernă stație de monitorizare a funcțiilor vitale pentru nou născuți din județ, aparatura în valoare de 50.000 de euro donată de către Clubul Rotary Cluj urmând să deservească aproximativ 400 de cazuri în fiecare an.
Sistemul de monitorizare centralizată constă în zece monitoare, un server și software de ultimă generație, de proiect urmând să beneficieze în fiecare an 300-400 copii care ajung la secția terapie intensivă din cadrul clinicii de Neonatologie a spitalului.
„Este un sistem de ultimă generație, nou, care constă în zece monitoare, un soft performant și anexe. Spitalul urmează să se ocupe de mentenanță și aprovizionare cu cele necesare funcționării. Aparatura a fost donată cu consumabile care vor fi suficiente pentru un an de zile”, a explicat Monica Costin, director medical al instituției.
Potrivit șefei secției de Neonatologie, unde în prezent se lucreză cu 40% din personalul necesar, aparatura va ajuta la monitorizarea mai eficientă a cazurilor complexe cu care medicii se confruntă zilnic.
„Fiecare copil din terapie intensive are acum un monitor nou pentru a i se monitoriza funcțiile fvitale, care pot fi văzute din camera asistentelor, de unde se văd toți parametrii de care este nevoie. Astfel, crește calitatea actului medical și se oferă o șansă nou născuților”, spune Gabriela Zaharie, șefa secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență.
„Am încercat să axăm fondurile Rotary nu pentru a ajuta o singură persoană, ci spre medicină, unde tot timpul este nevoie. Medicina este în continuare foarte scumpă și deseori descoperim că atunci când vrem să cumpărăm aparatură, nu avem bani. Aparatele vor putea fucnționa 5-6 ani de zile. În condițiile în care nu este personal suficient, aparatura permite intervenție rapidă, în primele secunde când sunt probleme”, a declarant Călin Lazăr, director medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj și membru al Rotary Club Cluj-Napoca.
Valoarea proiectului este de 50.000 de euro, fiind achiziționat de către Rotary Cluj Cluj-Napoca și donat Spitalului Clinic Județean de Urgență.