Specialist american: pesta porcină africană poate afecta comerţul cu carne UE-SUA
Un profesor de patologie clinică, microbiologie şi imunologie la Universitatea Davis din California (SUA), Verena Affolter, spune că pesta porcină africană ar putea afecta comerţul cu carne de porc dintre UE şi SUA.
“Pesta porcină africană este o boală foarte importantă, pe care în SUA nu avem, dar afectează mai multe ţări, precum şi comerţul. Orice boală care are şi o componentă financiară pe partea de producţie, mai ales că nu există graniţe între ţările UE, ridică mari probleme privind controlul acesteia. Această boală ar putea afecta comerţul cu carne de porc dintre UE şi SUA, care este unul foarte bine controlat. Îmi pot imagina că, pentru o perioadă, se vor stopa importurile, care se vor relua după eradicarea bolii”, a spus Verena Affolter, care participă la Cluj-Napoca la Congresul European de Patologie Veterinară.
Ea a mai spus că boala trebuie diagnosticată cât mai repede: “Printre măsurile de prevenţie a răspândirii pestei porcine africane este diagnosticarea precoce a bolii, oprirea oricărei forme de comercializare până se lichidează focarele de pe plan local. Câteodată, virusul reacţionează diferit, astfel că nu este recunoscut decât după ce a apucat să se răspândească, ceea ce constituie o problemă. Sacrificarea a mii de animale afectate este o soluţie, a fost aplicată şi în Marea Britanie, şi în Elveţia, când a fost vorba de boala vacii nebune, dar nu ştiu dacă este şi o soluţie din punctul de vedere al dreptului animalelor. Dar, cu siguranţă, metoda va stopa răspândirea bolii”.
La rândul său, rectorul USAMV Cluj-Napoca, Cornel Cătoi, a spus că boli precum pesta porcină africană au existat dintotdeauna: “Aceste boli infecţioase, care reprezintă şi o ameninţare economică, au existat întotdeauna. Pesta porcină africană este endemică dintotdeauna în Africa şi în urmă cu vreo 20 de ani a ajuns şi în Europa, în Portugalia, în Sardinia. Pesta porcină apare peste tot. În cazul României, avem Delta Dunării, Ucraina, Bulgaria, sunt nişte coridoare pe care migrează păsări, dacă ne referim la gripa aviară, migrează mistreţii, dacă ne referim la pesta porcină africană, este încărcătura de rumegătoare, dacă ne referim la pesta rumegătoarelor mici etc. (…) Sacrificarea porcilor este o soluţie în fermele, în localităţile în care apare, pentru a reduce sau a elimina animalele care se pot infecta şi care pot transmite mai departe boala”.
Circa 300 de specialişti de pe cinci continente participă, în perioada 6-8 septembrie, la Congresul european de patologie veterinară organizat, în premieră, de USAMV.