Sotheby’s Hong Kong licitează o nouă lucrare a artistului român Adrian Ghenie: “Moartea lui Charles Darwin” este estimată la 6 milioane de euro
Casa de licitații Sotheby’s Hong Kong prezintă în data de 9 octombrie ediția de toamnă a licitației de artă contemporană „Contemporary Art Evening Sale” aducând în fața colecționarilor o selecție rafinată de capodopere excepționale, occidentale și asiatice, ale unor artiști contemporani de renume din întreaga lume. Vedeta licitației este lucrarea Untitled (Războinic roșu) din 1982 de Jean-Michel Basquiat, care prezintă motivul recurent din opera artistului – războinicul cu arme. Artistul român Adrian Ghenie este enumerat de Sotheby’s printre artiștii contemporani occidentali care definesc epoca în prezent și scoate la licitație lucrarea The Death of Charles Darwin (Moartea lui Charles Darwin), realizată de Adrian Ghenie în 2013. Pictura are un preț estimativ de 5-6 milioane de euro.
Un exemplu extraordinar al modului în care pictorul român Adrian Ghenie interoghează tema identității personale și a traumei colective, The Death of Charles Darwin (2013) se numără printre cele mai sofisticate portrete ale artistului cu omul de știință Charles Darwin. Din 2006, Ghenie a cunoscut o ascensiune incredibilă pe scena artistică internațională, notează casa de licitații Sotheby’s, devenind unul dintre principalii pictori ai generației sale.
Explorând ideea de „sine” și identitate în lucrările sale pe pânză din 2010, Ghenie încorporează formele recunoscute ale figurilor istorice – inclusiv Adolf Hitler, Vladimir Lenin și Vincent Van Gogh – în picturile sale, combinând personalul cu istoricul. 2011 a fost prima dată când Adrian Ghenie a încorporat chipul lui Darwin în lucrarea sa, reprezentându-se într-un autoportret purtând o mască a lui Darwin în lucrarea Self-Portrait as Charles Darwin.
Printre cele mai cunoscute picturi din opera sa sunt cele în care îl prezintă pe Charles Darwin și moștenirea sa ambiguă, așa cum s-a văzut în prima lui expoziție la Pace Gallery, în New York, în 2013 (New Paintings) și din nou în 2015, când artistul a reprezentat România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, dedicând lucrările atât impactului pe care l-au avut descoperirile revoluționare ale lui Darwin cât și identității europene postbelice. Camera lui Darwin (2013-14), proiect curatoriat de Mihai Pop și expus la Bienala de la Veneția în 2015, se află acum în colecția permanentă a Centrului Pompidou din Paris.
Artistul l-a reprezentat pe omul de știință evoluționist Charles Darwin în diferite momente ale vieții sale, inclusiv Charles Darwin as a Young Man (Charles Darwin în tinerețe), 2013, Charles Darwin at the Age of 40 (Charles Darwin la vârsta de 40 de ani), 2014 și Charles Darwin at the Age of 75 (Charles Darwin la vârsta de 75 de ani), 2014. În ciuda estompării texturate a chipului din Moartea lui Charles Darwin, bărbatul este recunoscut ca fiind Darwin prin aspectul bărbii sale. În lucrarea de față, Adrian Ghenie îl conturează pe Darwin în picioare, spre deosebire de celelalte lucrări în care este înfățișat fie șezând, fie de la piept în sus. Mai mult, lucrarea este un exemplu al abordării cinematografice a lui Ghenie în ceea ce privește pictura, artistul român fiind foarte influențat de filmele lui Alfred Hitchcock și David Lynch.
Stând în centrul picturii, figura lui Darwin apare incredibil de nemișcată, privind înapoi peste umăr și uitându-se insistent direct către privitor. Procesul de aplicare a vopselei de către Ghenie întruchipează și preocuparea pe care o are artistul în raport cu textura, fiind interesat atât de textura istoriei, cât și a oamenilor.
Culorile dezactivate ale operei, întrerupte de stropi vii de vopsea pe care Ghenie îi împrăștie asupra imaginii ca și când ar ploua, evocă o stare de spirit perceptibilă, evocând lucrarea Waterloo Bridge, Gray Day (1903) a lui Monet, care surprinde ceața de dimineața devreme a unei zile “foarte englezești”. Mai mult, plasându-l pe Darwin într-un cadru exterior, Ghenie rupe reprezentarea standardizată a intelectualului la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Mai multe despre lucrarea licitată de Sotheby’s Hong Kong puteți afla AICI.
Adrian Ghenie este considerat cel mai bine cotat pictor român contemporan, s-a născut în Baia Mare, în 1977, iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Tot atunci au fost puse și bazele Fundației Plan B. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin.