Soluţie la criza gunoaielor. O firmă din Bucureşti va amenaja o rampă de depozitare şi selectare în apropiere de Turda

Foto: Dan Bodea

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan a prezentat astăzi o soluţie la criza gunoaielor din judeţ. Mai exact, este vorba despre o investiţie de două milioane de euro pe care firma bucureşteană Prosal o va face într-o rampă temporară în apropiere de Turda.

“Noi am încercat în ultima perioadă să găsim soluţii la acest blocaj al colectării şi depozitării gunoaielor pentru a nu fi obligaţi ca să transportăm deşeurile la Oradea, la Sibiu, la Odorheiu Secuiesc sau prin alte oraşe. Am trimis prin ADI adrese către toate primăriile pentru a identifica terenuri pe care am putea amenaja rampe temporare. Am fost de cel puţin 10 ori la Bucureşti pentru a rezolva această problemă. Soluţia pe care cei de la Prosal o propun va fi prezentată tuturor primarilor. Ce e important este însă că fac un apel la cetăţeni să colecteze selectiv gunoaiele. De asemenea, atenţionez operatorii de salubritate că trebuie să colecteze selectiv aşa cum prevede legea. La această nouă rampă se va colecta şi depozita numai selectiv. Iar cu sprijinul colegilor consilieri judeţeni sper să înfiinţăm şi un corp de control”, a spus Seplecan.

Mai exact cei de la firma Prosal vor să amenajeze pe un teren de 8.700 de metri pătraţi situat în extravilanul municipiului Turda o rampă temporară. “Reprezint societatea Prosal care activează pe piaţa serviciilor de salubritate în Bucureşti şi localităţile învecinate. Am venit la Cluj cu o soluţie care după părerea mea este costisitoare dar este potrivită pentru situaţia de aici. Este vorba despre o staţie de depozitare dotată cu tehnologie de vârf, nu e o simplă rampă betonată de depozitare şi nici o staţie de trasfer. Va fi o staţie tampon care ne va permite să reducem la maxim cantitatea de deşeuri ce trebuie depozitată la un depozit ecologic”, a precizat directorul Prosal, Manuel Romoşan.

“Soluţia identificată de noi este o rampă de stocare temporară a deşeurilor. În acest sens, am identificat  o locaţie în judeţul Cluj, în apropierea municipiului Turda, o suprafaţă pe care am achiziţionat-o şi vrem s-o amenajăm în vederea îndeplinirii condiţiilor pentru rampă de stocare. În ceea ce priveşte tehnologia folosită, vom acoperi întreaga suprafaţă cu membrană geotextil şi cu geomembrană, vom monta o staţie de tratare a levigatului şi o staţie de sortare. În acest fel vom putea prelua o cantitate însemnată de deşeuri de la operatorii de salubritate efectuând procedee de sortare, iar diferenţa va putea fi dusă la un depozit ecologic”, a precizat Octavian Mateescu, directorul tehnic al firmei.

Firma a cumpărat în ultimele luni circa 30 de hectare de teren în zonă, din care 8.700 de metri pătraţi vor fi amenajaţi pentru rampa de stocare. “Avem achizionate staţia de sortare, membrana, staţia de tratare a levigatului, şi în 20 de zile de la elibererea autorizaţiilor necesare noi putem fi operaţionali. Această rampă de stocare temporară are o durată de viaţă foarte scurtă pentru că în momentul punerii în funcţiune a depozitului ecologic ea îşi încetează activitatea” , a adăugat Mateescu.

Reprezentanţii firmei au precizat şi că noua rampă ar putea asigura depozitarea deşeurilor pe o perioadă de un an, iar dacă va fi necesar suprafaţa va fi extinsă.  “Noi putem rezista un an de zile, un an de zile putem asigura stocarea, se poate extinde, dar noi am făcut proiecţia pentru un an de zile, astfel încât să decongestionăm situaţia, să fie un tarif mai mic pentru salubrizare. Noi am luat în calcul acelaşi tarif care exista la depozitare înainte de criza gunoaielor. Investiţia depăşeşte 2 milioane de euro. Vom ieşi pe o mică pierdere. Vom încerca să creştem gradul de valorificare şi reciclare. Am făcut o analiză a deşeurilor, şi partea de reciclabil e destul de mare, sperăm să reuşim să valorificăm acel reciclabil, să-l ducem şi spre incinerare astfel încât să scadă cantitatea depozitată. Nu există nicio relaţie contractuală cu Consiliul Judeţean sau primăriile,  ci va fi doar cu operatorii de salubritate”, a adăugat Mateescu.

“Nu se cheltuie nici un ban de la judeţ să nu se spună că Seplecan a avut nu ştiu ce interes. Am avut interesul să rezolvăm această situaţie”, a precizat şi preşedintele CJ.

În prezent gunoaiele din judeţul Cluj sunt transportate până în octombrie la depozitul ecologic de la Oradea. Iar ca urmare, la nivelul municipiului Cluj-Napoca tariful pentru populaţie a fost mărit cu circa 18%.

Distribuie:

Postaţi un comentariu