Soarta Guvernului Orban se decide miercuri, de la ora 12.00
Parlamentul va dezbate şi va vota miercuri, de la ora 12,00, moţiunea de cenzură depusă ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, au decis, marţi, Birourile permanente reunite.
Moţiunea de cenzură, intitulată “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” şi semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR, a fost prezentată luni în plenul Parlamentului.
Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 202 de parlamentari şi UDMR – 30.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţa comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de trei zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
OUG pe bandă rulantă
Cu o zi înainte de votul asupra moțiunii de cenzură inițiate de PSD și UDMR, pe ordinea de zi a ședinței guvernului Orban au introduse nu mai puțin de 24 de ordonanțe de urgență. Printre acestea se numără cea privind declanşarea alegerilor anticipate și cea privitoare la privatizarea programelor naționale de sănătate.
„Împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă a existat o discuţie şi a rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la anticipate. Acum, în legislaţie, nu există o reglementare precisă referitoare la anticipate. Se ştie că există prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate, termenul maxim fiind de 90 de zile. Ca atare, este nevoie de o adaptare a legislaţiei pentru a avea reguli concrete în ceea ce priveşte anticipatele. Nu cred că trece moţiunea, dar paza bună trece primejdia rea şi este bine să fim pregătiţi. Dacă trece moţiunea, noi nu vom vota niciunul din cele două Guverne, pentru a declanşa alegerile anticipate”, a declarat premierul Ludovic Orban înaintea ședinței de guvern.
Într-adevăr, la începutul ședinței, premierul Orban a cerut introducerea pe ordinea de zi a mai multor ordinanțe de urgență, printre care s-a regăsit și cea privind ”măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate, având în vedere că există un vid legislativ pentru reglementarea alegerilor anticipate”:
”Asta e clar că trebuie reglementată, dar ați introdus prevederile de creștere a numărului de parlamentari în diaspora?” a întrebat Ludovic Orban.
”Da, de la doi la patru senatori, de la patru la opt deputați.” a venit imediat răspunsul.
”Ați introdus prevederile care au introdus votul în cele mai bune condiții la alegerile prezidențiale și la parlamentare?” a continuat premierul.
”Exact, similar, și termeni de vot, și condiții” a venit răspunsul.
”Aveți AEP ca și coinițiator?” a continuat Orban.
”Suntem coinițiator cu AEP” a răspuns ministrul.
”Aprobat”, afost replica premierului Orban.