Sigina Luca:„În general, din tot ce își imaginează mireasa, rămâne la final 30%”
Să planifici o nuntă în Cluj-Napoca a devenit în ultimii ani tot mai multă o aventură în care, în primul rând, trebuie să ai răbdare, deoarece locațiile trebuie antamate chiar și cu trei ani înainte. În plus, organizarea unui astfel de eveniment înseamnă multă bătaie de cap. Așa s-a dezvoltat industria organizatorilor de evenimente care se ocupă printre altele și de nunți. Sigina Luca este în domeniu de mai bine de 10 ani și, spune ea, le-a văzut cam pe toate. În timp, lumea a înțeles că a avea pe cineva care să îți organizeze nunta nu este o fiță, ci o necesitate, cu atât mai mult cu cât orice cuplu de miri vrea o nuntă perfectă. Iar asta nu se obține deloc ușor.
„Cea mai bună sală de nunți din Cluj-Napoca este în Oradea”, spune Sigina. Taifunul imobiliar din Cluj a afectat și industria nunților, în condițiile în care, spune ea, în ultimii ani nu s-au mai construit săli de evenimente în oraș pentru că oricine are un teren liber, preferă să facă acolo un bloc de locuințe.
„Nu se investește în săli de evenimente pentru că sunt foarte costisitoare. Terenurile sunt foarte scumpe și oricum e mai simplu să faci acolo un bloc. Industria nunților este una grea, trebuie să fii foarte organizat și să poți lucra cu foarte mulți oameni. Clujul are puține săli de capacitate foarte mare. Săli de nunți ar fi, dar dacă vrei o sală de peste 300-350 de locuri, acestea sunt puține ca număr. Există și nunți de 600 sau 1000 de persoane. Eu am avut până acum trei proiecte eșuate de săli de evenimente. Pur și simplu e greu să faci așa ceva pentru că birocrația face totul să fie mai complicat. Rămân variantele din afara Clujului, care sunt însă, de asemenea, foarte scumpe”.
Cum nu e deloc ușor să găsești o sală, multe cupluri aleg data nunții în funcție de perioada în care sala este totuși disponibilă. Alții gândesc evenimentul în funcție de disponibilitatea unei trupe care va cânta la nuntă. Cert este însă faptul că prioritățile nu sunt întotdeauna bine alese. Pentru această problemă, Sigina chiar a conceput un soi de Piramidă a lui Muslow, adaptată nunților.
„Cred că la 0.05% dintre nunțile din România se întâmplă să ieși pe minus. Poate unii nu ies pe plus atât cât sperau, dar cu ceva tot rămâi. E chiar greu să nu ieși pe plus”, Sigina Luca, organizator de evenimente.
„Eu le spun mirilor să își seteze ei criteriile de selecție. De obicei le desenez o piramidă a lucrurilor importante pentru o nuntă. Cele mai importante lucruri sunt mâncarea și băutura. Dacă mâncare nu este ok, îți vei aminti toată viața de acea nuntă de la care te-ai întors acasă și ai rupt frigiderul sau, mai rău, de la care ai plecat și ți-a fost rău. Băutura este la fel de importantă. Apoi este importantă resursa umană. Sunt importanți toți oameni care te ajută sau te încurcă, sunt acolo sau nu sunt acolo. Interfața oaspetelui cu tine este ospătarul și e important să ai în poziția aceasta oameni care să își dorească să fie acolo, nu la grătare. De multe ori, dacă ai ospătari aroganți sau enervanți, e posibil chiar să ai și conflicte. Urmează partea de entertainment și, cel mai puțin importantă este partea vizuală. Adică felul în care arată sala. Contează, evident, pentru că asta este prima impresie pe care o ai despre nuntă, dar de acolo vei pleca cu un bagaj de emoții, nu cu impresii despre aranjamente. Sigur, nu trebuie să lipsească lucrurile de bun simț, cum ar fi climatizarea sau curățenia. E important să fii o gazdă bună și cineva să ceară feedback din partea oaspeților, chiar dacă nouă nu ne vine chiar natural să facem asta”, spune ea.
Când doi miri vor să înceapă munca la ceea ce își doresc ei să fie cea mai frumoasă petrecere a vieții lor, în general, mireasa este cea care are deja un plan. „Lucrez ușor cu cei care chiar știu ce vor”, spune Sigina. Aici se vede însă cel mai bine influența filmelor de la Holywood-ului, cu nunțile perfecte ale americanilor. Vestea proastă e că, în România, așa ceva nu prea se poate face decât dacă se renunță la „principiile” tradiționale.
„În general, din tot ce își imaginează mireasa, rămâne la final 30%. Miresele își gândesc nunțile raportându-se la nunțile din SUA, unde specificul este altul. În SUA, nunta este semn de bogăție, iar acolo nu există „cinste”. Tot ce vezi la o nuntă din SUA, e plătit de familia mirilor și de miri și e vorba de oameni care investesc enorm, fără a-și mai recupera efectiv banii. La noi și în Europa, în general, nunta are rolul de a le oferi mirilor un sprijin din partea comunității, iar aici intervine partea de „cinste”. Evident că dacă ai face în România ceva ce se face în SUA nu ai avea nicio șansă să ieși bine din punct de vedere financiar”, mai spune Sigina Luca.
După 10 ani de organizat evenimente de tot felul și în special nunți, Sigina spune că oamenii înțeleg mai ușor că pentru o nuntă ai nevoie de ajutor de specialitate.
„E un domeniu în care ca mire sau mireasă nu poți să ai experiență decât dacă ai mai avut o nuntă. Sunt mulți care spun că sunt event planneri și e bine, pentru că nu erau. Dar nu poți să te numești organizator de evenimente dacă tu nu ai avut evenimente. Ai nevoie de experiență, pentru că munca ta presupune să anticipezi ce se va întâmpla la eveniment. Sunt mulți oameni care ajung să se bazeze pe rude și pe faptul că „o prietenă știe pe cineva care știe pe cineva care e ospătar”. Dar nu merge așa. Trebuie să fii foarte organizat”.
Citește și:
80 % dintre miri își aleg verighete ieftine de prost gust ,de o calitate și manoperă mediocră, pe care după 2-3 ani le este rusine să-și tine pe deget. !
Si stiti de ce..?!!
Ei acolo fac economie ?!
Dacă ar sta puțini sa judece ca este printre puținele lucruri care rămân după nunta și îți aminteste de acea zi ,au fost binecuvântată reprezintă un simbol și trebuie să-l porti zilnic mulți mulți ani ai decide altfel !!
Dar la noi ..Horror frate la noi totui pe invers.
Balcanism curat, plastic mult și sclipici asta i nunta la români nu tradiție bun gust și calitate, ..important cu ce rămânem de putem merge la KusADasi si în bazar la istanbul sa spargem bani după nunta.
Lucrezi in domeniu stiu ce spun și nu prea poti schimba această mentalitate balcsnica.