Seară excepțională. Cluj Arena a vibrat la vocea magică a tenorului Andrea Bocelli
Celebrul tenor italian Andrea Bocelli și invitații săi le-au oferit clujenilor prezenți duminică seara pe Cluj Arena o seară excepțională, cu muzică bună, voci puternice și nu în ultimul rând, emoții. Este a doua dată când tenorul italian concertează în România, dar prima oară când susține un astfel de concert la Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei. După concertul de la București din 22 iunie, spectacolul de la Cluj s-a ridicat, cu siguranță, la înălțimea așteptărilor celor aproximativ 15.000 de spectatori.
Concertul a avut două părți și a durat mai bine de două ore, timp în care clujenii au ascultat atât piese celebre din repertoriul său de operă: Carmen – „Overture”, Rigoletto – „La donna mobile”, Il trovatore – „Di quella pira”, „Les filles de Cadiz”, La traviata – „Brindisi”, Nabucco – „Va pensiero”, cât şi interpretări unice ale celor mai îndrăgite hituri ale sale, precum „Con te partiro”, piesă interpretată în cadrul celui de-al doilea bis.
Dacă prima parte a concertului a cuprins arii de operă, în cea de-a doua parte, tenorul a prezentat publicului cântece noi de pe ultimele albume ale sale: „Cinema” şi „Romanza – A 20-a Ediţie Aniversară”: „Maria”, „Be my love”, „Cheek to cheek”.
Alături de Andreea Bocelli au urcat pe scenă nume sonore ale industriei muzicale, precum Andrea Griminelli, unul dintre cei mai mari flautiști ai momentului, Ilaria Della Bidia, Elisa Balbo, Elizabeth Sombart, maestrul neîntrecut al naiului, îndrăgitul Gheorghe Zamfir şi copilul-minune al pianului, Fabiani Prcsina. Artiștii au fost acompaniați de reprezentanții Orchestrei şi Corului Operei Naţionale din Cluj-Napoca, cu o componenţă de peste 70 de instrumentişti şi 60 de corişti.
Maestrul George Zamfir a urcat pe scenă în cea de-a doua parte a concertului, fiind întâmpinat de un ropot de aplauze. Acesta a interpretat trei piese: „Ave Maria”, „Aranjuez”, dar și celebra „The lonely shepherd”, fiind acompaniat atât de Andrea Bocelli, cât și de flautistul Andrea Griminelli.
Poate cea mai mare surpriză a serii, pe lângă vocea live a mult îndrăgitului tenor Andrea Bocelii, a fost reprezentată de prezența aristei pop Ilaria Della Bidia. Frumoasa și talentata blondină a reușit să transmită prin timbrul deosebit al vocii sale multă emoție, dar și energie, în același timp. Aceasta a interpretat alături de tenorul italian piese precum „Cheek to cheek” sau preferata publicului, „Can`t help falling in love with you”.
Ilaria a reușit într-o carieră de aproape 15 ani să pună în scenă peste 2.000 de concerte atât în Italia, cât și în întreaga lume, având colaborări cu artiști celebri, actori și dansatori. Printre cei mai renumiți artisti se numără Andrea Bocelli, Lionel Richie, John Legend, Sophia Loren, Reba McEntinre, Ronnie Dunn sau Leona Lewis.
Unul dintre invitații de excepție ai acestei seri a fost tenorul Alessandro Safina, care a revenit la Cluj-Napoca după mai puțin de șase luni de la susținerea concertului său care a avut loc în cadrul Sălii Polivalente, în luna decembrie a anului trecut. Cei doi tenori au impresionat publicul cu o interpretare impecabilă a celebrului „O sole mio”, lăsându-i pe clujeni fără cuvinte.
Cu o voce limpede, puternică şi senzuală, dar şi cu un timbru impecabil, Alessandro Safina a devenit cunoscut de-a lungul timpului, impresionând prin capacitatea sa de a îmbina cu succes opera cu genurile pop, jazz, blues sau rock. Alessandro Safina a cucerit scenele lumii, având privilegiul de a colabora cu numeroşi artişti internaţionali, printre care: Elton John, Carlos Santana, Rod Steward, Jose Carreras, dar şi cu ai nostri Brio Sonores şi Amadeus.
La finalul spectacolului, publicul l-a chemat pe Andrea Bocelli de trei ori pe scenă, aplaudându-l minute în sir. Ar fi urmat și al patrulea bis, doar că a patra oară, artistul italian s-a rezumat în a saluta publicul, pentru că venise „Time to say goodbye”. Nu degeaba piesa a fost lăsată la finalul concertului.
Vremea bună, adierea caldă a vântului de sfârșit de iunie, dar și sunetul impecabil, au fost factorii care și-au adus aportul pentru o seară de neuitat, dar dincolo de toate, muzica a fost cea a creat magia. Muzica și vocile care i-au dat viață.
[stextbox id=’custom’]
Andrea Bocelli s-a născut pe 22 septembrie 1958 în Lajatico, într-o familie de fermieri. La vârsta de șase ani începe să ia lectii de pian, flaut și saxofon. Din nefericire, copilăria sa a fost marcată de un eveniment nefericit. Născut cu glaucom grav, artistul orbește total la doar 12 ani, în urma unui accident survenit în timpul unui meci de fotbal. La scurt timp după accident câstigă prima sa competiție muzicală „Margherita d’Oro in Viareggio” cu melodia „O sole mio”.
Cariera sa își are debutul la Festivalul San Remo, în 1994 la secțiunea „Nouveniti” unde câștigă cu melodia „Calmo della Sera”. Imediat dupa festival, Bocelli lansează primul său album de debut ce poartă numele melodiei câștigătoare.
Recunoașterea internațională vine în 1996, odată cu lansarea melodiei „Con te Partiro”, care ulterior va fi rescrisă pentru a fi cântată în duet cu Sarah Brightman și redenumită „Time to Say Goodbye”, melodie ascultată în toate colțurile lumii. Albumul intitulat „Romanza” ce cuprinde melodia pe care milioane de fani voiau să o asculte la infinit a depășit toate recordurile de vânzări. În 1997 își face debutul și în operă, interpretând cu succes părți din Madame Butterfly și Tosca.
Deși iubește muzica, inițial Andrea Bocelli s-a pregătit pentru o carieră de avocat. El a obținut titlul de Doctor în avocatură și chiar a lucrat o perioadă ca avocat la curtea de justiție din Pisa. De-a lungul timpului, cu fiecare concert susținut, reacțiile oamenilor din public l-au convins că adevărata sa menire este de a încânta și emoționa oamenii prin melodiile pe care le interpretează cu atâta pasiune.
[/stextbox]