Scandalul Paradise Papers, demascarea bogaților lumii

„Paradise Papers” este noul scandal care ne permite să aruncăm o mică privire în universul paralel în care trăiesc bogații lumii, în acel univers unde se vorbește de miliarde de dolari de parcă ar fi sume infime, acel univers despre care puțini oameni obișnuiți bănuiau că există și că este posibil.

Paradise Papers, noul scandal care zguduie puțin liniştea companiilor, a politicienilor şi a celebrităților care își ascund averile în paradisuri fiscale, a izbucnit după ce câteva milioane de documente electronice ale unei firme de avocatură din Bermude au fost făcute publice, iar Consorţiul Internaţional de Jurnalişti de Investigaţie (C.I.J.I.) le-au studiat și au scos totul la lumină.

Nume sonore implicate

Cele mai multe documente, peste 13,4 milioane, sunt de la firma de avocatură Appleby din Hamilton, Bermuda, o companie cu o vechime de 119 ani, care lucrează doar cu oameni foarte bogaţi și companii de top. Ce lucrează, de fapt: Appleby îşi ajută clienţii să-şi reducă „povara” taxelor, să îşi ascundă active precum companii, bunuri – aeronave private, proprietăţi imobiliare, iahturi etc. – şi clădeşte fonduri offshore uriaşe care ascund, în unele cazuri, miliarde de dolari.

Unele estimări arată că 80% din averile offshore aparțin unui procent de 0,1% din cele mai bogate familii ale lumii.

Un grup de peste 380 de jurnalişti care fac parte din peste 90 de organizaţii media din 67 de ţări a petrecut mai multe luni examinând documentele. Au găsit acolo nume sonore: regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și fiul său, Prințul Charles, preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, peste 12 membri ai administraţiei Trump, inclusiv ministrul Comerţului, persoane influente din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin sau fostul comandant NATO, generalul Wesley Clark.

Apar, de asemenea, mai toate companiile gigant: de la Apple, Facebook şi Microsoft, până la Glencore, Allianz şi Siemens, dar și vedete: Madonna, Nicole Kidman, Martha Stewart, Shakira, solistul U2, Bono, sau campionul de formula 1, Lewis Hamilton, dar și Harvey Weinstein, producătorul de la Hollywood aflat în centrul unui imens scandal sexual.

Legal, dar imoral

Sigur că majoritatea celor menţionaţi de noile documente neagă că ar fi încălcat legea, și, teoretic, au dreptate. Însă au apărut voci care insistă că, dincolo de aspectul legal, este cel moral. Liderul opoziţiei laburiste din Marea Britanie a declarat că oricine îşi plasează banii în paradisuri fiscale pentru a evita plata taxelor ar trebui să-şi ceară scuze şi să recunoască impactul produs în societate

Cotidianul The Guardian scrie, pe de altă parte, că unele vedete au ales să-și înregistreze companiile peste hotare din motive ce tin de intimitate, nu neapărat ca să evite taxele.

Tot jurnaliştii publicaţiei The Guardian au subliniat că plasarea banilor în offshore-uri nu este neapărat un lucru ilegal. Multe dintre aceste companii din paradisuri fiscale au fost folosite de oameni de afaceri din Rusia sau Ucraina, pe motiv că astfel şi-ar fi protejat averile de bandele de gangsteri, dar şi pentru a scăpa de restricţiile impuse fondurilor în valută.

Magnaţii ruşi sunt, însă, o mică parte din această ”comunitate” exclusivistă, din care mai fac parte lideri politici, sportivi, oameni de afaceri sau traficanţi de droguri. Astfel, paradisurile fiscale au devenit sinonime cu ascunderea adevăraţilor proprietari ai averilor, a originii banilor şi cu evitarea plăţii impozitelor.

Traseul banilor, sursa lor și felul în care sunt aceștia investiți (și înmulțiți) rămân ascunse față de oamenii de rând – până în momentul nefericit în care informațiile se scurg și ajung la jurnaliști.  

Scandalul Panama Papers

Nu este primul scandal de acest fel – precedentul a fost Panama Papers, izbucnit pe 3 aprilie 2016, atunci când s-a înregistrat cea mai mare scurgere de informaţii din istorie. Actualul scandal, Paradise Papers, este pe locul doi din acest punct de vedere, cu ”doar” 1,4 tera de date ”scurse”. Și Panama Papers a demascat oameni bogaţi şi puternici, care ascund sume imense de bani în conturi offshore, pentru a evita plata taxelor și a unor sancțiuni în țările de unde provin.

Documentele din scandalul precedent aparțineau firmei de avocatură Mossack Fonseca, din Panama, și au compromis reputația unor șefi de stat, în Rusia, Islanda, Argentina, Ucraina, dar și a unor staruri din fotbal (Lionel Messi) sau de cinema (Pedro Almodovar), provocând o undă de șoc la nivel mondial. Alte nume din scandal au fost: Jackie Chan – celebrul actor din filmele de acțiune cu arte marțiale, Mark Tatcher – fiul lui Margaret Thatcher, Simon Cowell – unul dintre jurații de la Britain’s Got Talent sau Ducesa de York. Toți aveau companii offshore, în Barbados, Panama sau Insulele Virgine Britanice.

Printre numele care apar în documentele Panama se numără și șefi de stat precum: președintele Argentinei, Mauricio Macri, primul ministru al Islandei, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson și președintele Ucrainei, Petro Poroshenko.

Sigmundur David Gunnlaugsson şi-a prezentat demisia în urma protestelor de stradă care au izbucnit în țara sa, după ce s-a aflat că, împreună cu soția sa, au ascuns sume mari de bani în Insulele Virgine Britanice, cu ajutorul firmei de avocatură Mossack Fonseca, evitând astfel fiscul islandez.

Asemănări și deosebiri Panama – Paradise Papers

La fel ca şi în cazul Panama Papers, scurgerea Paradise Papers a venit prin doi reporteri de la publicaţia germană Süddeutsche Zeitung şi a ajuns apoi la C.I.J.I., grupul de jurnalişti care are sediul în Washington şi care a câştigat Premiul Pulitzer pentru materialele în care au scos la iveală milioane de documente ale filmei de avocatură din Panama.

Clienţii Appleby, predominant elitişti, contrastează cu cei ai firmei Mossack Fonseca – companie ale cărei dosare au devenit Panama Papers. Majoritatea materialelor Paradise Papers sunt prospecte, facturi şi declaraţii. Dar printre acestea sunt şi documente care arată cum evită companiile multinaţionale taxele şi cum îşi ascund averea magnaţii lumii. Documentele sunt datate în intervalul 1950 – 2016.

Appleby are birouri în paradisuri fiscale din toată lumea. Pe lângă sediul central din Bermude, activează în locuri precum Insulele Virgine Britanice şi insulele Cayman din Caraibe, insula Guernsey, insulele Mauritius şi insulele Seychelles din Oceanul Indian. De asemenea, activează în Hong Kong şi Shanghai.

Documentele nu vin doar de la firma Appleby, ci şi de la compania Asiaciti Trust din Singapore, şi de la business-uri înregistrate oficial în locuri precum Bermude, Insulele Cayman, Liban şi Malta.

Regina și Trudeau

Printre oamenii vizaţi de Paradise Papers se regăseşte şi Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Actele arată că milioane de lire din partea proprietăţii private a Reginei au fost investite într-un fond din Insulele Cayman, ca parte dintr-un portofoliu offshore.

Regina Elisabeta a II-a ar deţine compania care îi administrează bunurile, numită Ducatul de Lancaster, şi care a investit 7,5 milioane de dolari în fonduri de investiţii din Insulele Caiman. Acestea, la rândul lor, au investit într-un fond care controlează societatea Brighthouse care a fost în centrul unui mare scandal în Marea Britanie pentru că vindea produse în rate, cu dobândă de 99,9%, persoanelor cu venituri modeste.

Un purtător de cuvânt al reginei Elisabeta a II-a a declarat pentru The Guardian că fondul coroanei are o investiție în Insulele Cayman, dar că nu cunoaște implicarea în BrightHouse.

Numele premierului Canadei, Justin Trudeau, apare şi el citat în anchetă, prin unul dintre apropiaţii săi, miliardarul Stephen Bronfman, care a contribuit cu mai bine de 27 de milioane de dolari în campania electorală din 2015. Bronfman a investit, prin societatea Claridge, într-o structură financiară din Insulele Caiman, sustrăgându-se astfel de la plata a milioane de dolari taxe. Informaţia vine în contextul în care Trudeau a anunţat că una dintre priorităţile sale este lupta contra paradisurilor fiscale.

Vedete implicate

În ceea ce privește vedetele, numele sunt la fel de cunoscute. Potrivit The Guardian, liderul formaţiei irlandeze U2, Bono, s-a folosit de o firmă din Malta pentru a-şi plăti partea dintr-un centru comercial din nord-estul Lituaniei. Cântăreţul, pe numele său real Paul Hewson, era investitor al companiei malteze Nude Estates, care a cumpărat Aušra mall pentru 5,8 milioane de euro, la scurt timp după inaugurarea lui în 2007. În 2012, afacerea a fost transferată unei companii din insula Guernsey, care aparţine de Marea Britanie, numită Nude Estates 1.

Malta este un stat cu taxe scăzute. Pentru investitorii străini, taxa plătită pe profitul companiilor este redusă la 5%. În Guernsey, companiile nu plătesc nicio taxă pe profit.

Un purtător de cuvânt al artistului a declarat că Bono a fost ”un investitor minoritar, pasiv”.

Documentele au adus în discuție și numele cântăreței Shakira, care are domiciliul fiscal în Bahamas – dar se pare că ea chiar a locuit acolo, unde încă deține o proprietate. Dar  e cert faptul că aceasta a transferat în două paradisuri fiscale 31,6 milioane de euro din drepturi de autor. La fel au făcut și alți artiști.

Trump și prietenii

Anturajul lui Donald Trump este şi el legat de această investigaţie. În traseul de campanie din 2016, Trump a promis reforme la nivel de taxe pentru a tenta companiile mari din Statele Unite să se întoarcă onshore şi să „aducă înapoi trilioanele de dolari din business american care sunt acum parcate peste hotare”.

În jurul său, însă, roiesc indivizi cu averi imense, care își camuflează investițiile și își sporesc banii în paradisuri fiscale. Unul dintre aceştia este Gary Cohn, consilierul economic al lui Trump, care a fost preşedinte sau vicepreşedinte a 22 de entităţi separate din Bermude, pentru Goldman Sachs, în perioada 2002-2006. Alt nume din anturajul lui Trump este Rex Tillerson, Secretarul de Stat american. Acesta apare în acte drept directorul unei firme offshore folosită în business-uri de miliarde de dolari în sectorul petrolier.

Printre alţi actori vizaţi de investigaţie se regăsesc Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei, Randal Quarles, vicepreşedinte la Rezervele Federale, Jon Huntsman, noul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Kenneth Juster, ambasadorul lui Trump în India, Carl Icahn, un prieten apropiat de-al lui Trump, Tom Barrack, Jay Clayton, preşedinte SEC şi Ben Carson, secretar HUD.

Legături între americani și ruși

Secretarul american pentru Comerț, Wilbur Ross, apare şi el citat în anchetă ca având legături de afaceri cu apropiaţi ai preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin. Acesta ar fi avut participaţii într-o societate de transport maritim de gaz lichefiat, Navigator Holdings, care făcea afaceri cu oligarhi ruşi vizaţi de sancţiunile impuse de administraţia americană. Pe scurt, Ross, care are o avere de circa 700 de milioane de dolari, face afaceri, direct sau indirect, cu un oligarh rus aflat pe lista de sancțiuni internaționale: Ghenadie Timcenko, care deține, printre altele, și Gunvor, unul dintre giganții mondiali ai comerțului cu mărfuri.

Firma Navigator Holdings înregistrează anual câștiguri de ordinul milioanelor de dolari din transportul gazelor pentru clienții săi de top, printre care se numără și compania rusă Sibur.

Alături de Timcenko, și ginerele lui Vladimir Putin, Kiril Șamalov, numit la un moment dat cel mai tânăr miliardar al Rusiei, este unul dintre proprietarii companiei Sibur.

Șamalov este căsătorit cu fiica cea mică a lui Vladimir Putin, Katerina.

Și, dacă tot am ajuns la gineri, trebuie menționat că documentele arată, de asemenea, că două instituţii de stat din Rusia, care se află în strânse legături cu Vladimir Putin, au finanţat investiţii substanţiale în Twitter şi Facebook printr-un business asociat cu Jared Kushner. Cine este Jared Kushner? Fiind căsătorit cu Ivanka Trump, este ginerele președintelui SUA, Donald Trump.

Investiţiile au fost realizate printr-un magnat rus din domeniul hi-tech, Yuri Milner, care deţine de asemenea acţiuni într-o companie co-deţinută de Kushner şi de un consilier de la Casa Albă. Varianta oficială spune că toate aceste fapte sunt pure coincidențe, că Milner l-a întâlnit o singură dată pe Kushner și nu sunt asociați.

[stextbox id=’custom’]

Pe scurt

  • ”Paradise Papers” reprezintă o serie de anchete care dezvăluie afacerile financiare pe care le au în diverse paradisuri fiscale unele dintre cele mai mari corporații din lume și unii dintre cei mai bogați oameni. Aproape 100 de organizații internaționale din domeniul media au colaborat pentru a examina peste 13 milioane de documente care provin de la o firmă de avocatură, o companie pentru servicii offshore și din documente de înregistrare în paradisuri fiscale.
  • Folosirea acestor paradisuri fiscale reprezintă o modalitate prin care vedetele și marile companii încearcă să scape de plata unor taxe consistente. Asemenea practici nu sunt ilegale atâta timp cât veniturile respective sunt legale.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu