Săptămâna Europeană pentru Reducerea Risipei, marcată la Cluj printr-o serie de dezbateri și o cină comunitară
Tone de gunoaie produse, resurse preţioase risipite, ecosisteme degradate, comunităţi bolnave, sunt doar câteva dintre urmările modelului actual de producţie şi consum. Ce opţiuni avem pentru a reduce risipa? E o întrebare pe care echipa Repair Cafe Cluj o adresează clujenilor şi îi invită la dialog în cadrul Săptămânii Europene pentru Reducerea Risipei (21-26 noiembrie).
Echipa Cercul Social căută alternative sustenabile la obiceiurile capitaliste de consum. „Ne dorim un Cluj fără risipă, un Cluj al oamenilor care trăiesc în armonie cu natura şi cu comunitatea locală. Invităm clujenii să se alăture demersului nostru. Hai să ne cunoaştem, să ne bucurăm împreună de acest frumos oraş, să creăm şi să punem la cale viitorul Clujului Fără Risipă”, transmit reprezentanții Cercului Social.
Programul evenimentelor
Luni (21.11)- 18.00-20.00- Clujul, un oraş fără risipă? Cum? Provocări şi oportunităţi la îndemâna cetăţeanului. Librăria Bookstory (Bd. Eroilor, Nr. 6-8)
Moderator: Dan Sânpetreanu, confondator Casa de Cultură Permanentă
În prezenţa:
– Cosmin Briciu- Consultant de mediu (Blue Spot Consulting)
– Adi Dohotaru- activist, cercetător şi co-editor al volumului „Pata” (Editura EFES, 2016)
– Sandor Korosfoy- preşedinte Asociaţia Ecologistă Floare de Colţ
– Nicoleta Pop- doctorand în domeniul gestiunii deşeurilor (“Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului”, UBB)
Marţi (22.11)- 18.00-20.00- Compostul şi circularitatea materialelor vegetale. Casa de Cultură Permanentă (str. Caisului, Nr. 22)
Miercuri (23.11)- 18.00-20.00- Atelier de realizat sacoşe din tricouri reutilizate. Cinema Dacia (str. Bucegi, Nr. 11B)
Cu iscusinţa Asociaţiilor Firul Ariadnei şi Părinte Infloreşti.
Joi (24.11)- 18.00- 20.00- Deşeurile din construcţii. Gunoaie sau resurse pretioase? Cinema Dacia (str. Bucegi, Nr. 11B)
In prezenţa:
– Cristina Modoi- lector in domeniul managementului deşeurilor (“Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului”, UBB)
– Cosmin Briciu- Consultant de mediu (Blue Spot Consulting)
Vineri (25.11)- 18.00-20.00- Risipa alimentară. Cum dezvoltăm un sistem de prevenire a risipei alimentare? La Librăria Bookstory. (Bd. Eroilor, Nr. 6-8)
In prezenţa: Fără Risipă (SRC, Aiud), Food Waste Combat (JCI Cluj) & O masă caldă
Sâmbătă (26.11)- Cină Comunitară cu Food Waste Combat, Cimbru, Societatea pentru Consum Responsabil, Slow Food Turda şi Stud COOP.
Cina comunitară, a doua ediție
Cum poți reduce risipa alimentară în bucătăria ta, în rutina zilnică dar și de sărbători, și ce soluții există pentru această problemă? E întrebarea la care vor căuta și vor găsi răspuns sâmbătă, 26 noiembrie, cei care participă la a doua ediție a Cinei Comunitare.
Demonstrația de gătit sustenabil își propune să atragă atenția asupra problemei risipei alimentare și are loc în cadrul proiectului Food Waste Combat by JCI Cluj.
Persoanele care vor să afle cum pot reduce risipa sunt invitate la Fabrica de Pensule, sâmbătă, 26 noiembrie 2016, de la ora 16:00. Acolo vor avea ocazia să își încânte papilele gustative cu mâncarea delicioasă pregătită de bucătari profesioniști alături de participanți. Ingrediente vor fi fructe și legume salvate de la aruncare, iar mâncarea e oferită în dar de organizatorii evenimentului. Membrii proiectului vor folosi fructe și legume inestetice sau care nu mai au șansa de a fi vândute în piețe, dar care sunt comestibile și perfect sănătoase.
„Prima ediție a Cinei Comunitare a fost un real succes, am avut alături de noi, în urmă cu o lună, zeci de tineri interesați de risipa alimentară care ne-au cerut să mai organizăm astfel de întâlniri în care să gătim împreună și să discutăm despre modalități de reducere a risipei, cu atât mai mult acum, când sărbătorile de iarnă se apropie, iar risipa alimentară va fi cu atât mai mare. Practic, vom ieși acum din nou la colectat fructe și legume pe care mai apoi le vom găti împreună. Din păcate cantitatea de alimente care se aruncă zilnic e extrem de mare, așadar nu vom avea dificultăți în a procura materia primă”, spun reprezentanții JCI Cluj, inițiatorii proiectului.
Masa pentru participanți este oferită în dar, la Fabrica de Pensule, pentru toți cei care se înscriu la eveniment.
[stextbox id=”custom”]
Food Waste Combat este un proiect JCI Cluj. Scopul proiectului este de a crește nivelul de conștientizare asupra problemei risipei alimentare și de a reduce cât mai mult această risipă.
Participarea la Cina Comunitară e gratuită, însă e nevoie de înscriere, căci locurile sunt limitate. Înscrieri se pot face online până miercuri, 23 noiembrie 2016, aici.
JCI Cluj este o organizație neguvernamentală formată din tineri antreprenori și specialiști în diverse domenii – medicină, educație, marketing, IT, inginerie – care își doresc să producă o schimbare pozitivă în jurul lor. Organizația se implică în proiecte de antreprenoriat și sociale printre care Food Waste Combat, SALT (Susținem Antreprenori și Lideri Tineri), Ride2Work, Serile JCI, Innovate Networking.
[/stextbox]