Sânziana Negru, blogger: „Atmosfera de la aceste festivaluri se datorează clujenilor”
Vara e cu adevărat plină în Cluj, odată cu evenimentele și festivalurile organizate în oraș sau în zona orașului. În doar câteva ediții, Electric Castle și Untold au devenit adevărate destinații turistice pentru turiști din toată lumea, dar mai ales pentru fani ai muzicii din toată țară. În public o găsim și pe Sânziana Negru, care din aglomeratul București visează deja la distracția de vară de la Cluj. Sânziana are un background puternic în televiziune, iar de câțiva ani s-a dedicat complet blogging-ului, fiind un adevărat „cetățean al internetului”, acolo unde își desfășoară mare parte a activității. Ea spune că atmosfera specială care înconjoară orașul în timpul verii se datorează în principal clujenilor, dar că un minus destul de important este reprezentat de traficul clujean, care seamănă tot mai mult cu cel din Capitală.
Citește și:
Chiar dacă locuiește în prezent în București, Sânziana este ardeleancă, după mai mulți ani pe care i-a petrecut în Transilvania, în Târgu-Mureș și apoi în Cluj-Napoca, unde a făcut un an de facultate.
„Eu încep prin a spune că regret foarte tare că nu mai locuiesc în Cluj. Nu regret că m-am mutat la București, dar regret Clujul ca oraș, regret clujenii ca atitudine și energie. Mă bucur totuși enorm pentru tot ce se întâmplă în oraș și cu atât mai mult mă bucur că atât Electric Castle, cât și Untold sunt acolo. Nu mi-aș dori să se țină în București pentru că nu ar ieși atât de mișto, iar dovadă stă Sumerwell, care iese bine, dar nu este același lucru. O mare parte din atmosfera de la aceste festivaluri se datorează clujenilor. Sigur, e și pentru că vin oameni din zonă și acum vorbesc subiectiv, pentru că sunt ardeleancă și eu”, spune ea.
Sânziana a avut ocazia de a vedea Clujul și în „era” ce a precedat epoca verilor pline din Cluj și, spune ea, evenimentele de genul Untold sau Electric Castle se bucură de apreciere chiar și la nivel internațional, mulți încercând să copieze rețeta.
„Când eram eu în Cluj nu era nici Untold-ul, nici EC. Am devenit mai petrecăreață doar de două veri. Cred că oamenii din capitală au multe de învățat din punct de vedere organizatoric de la aceste evenimente din Cluj. Nu știu de ce, dar rețeta nu iese în Capitală și nici la mare, unde atmosfera de la Neversea, de exemplu, nu se compară cu distracția de la Untold. Cu siguranță ne putem mândri cu un eveniment ca Electric Castle și la nivel internațional. Aceeași energie mișto o găsești în Cluj și în martie, dar și când mergi la festivaluri. Evident, vara este mai mare forfota și orașul este mai plin de viață mai ales când vin mulți străini. Ei vin cu energia lor și cu entuziasmul lor, iar acest lucru este un plus.
Minusuri mici există, dar toate trec la capitolul „detalii minore” atunci când distracție este de calitate. Traficul este problema cea mai întâlnită în Cluj în perioada festivalurile, când străzile orașului sunt pur și simplu sufocate de avalanșa de mașini.
„Singurul lucru pe care îl regret este legat de faptul că traficul din Cluj seamănă acum cu cel din București, pe care deja îl urăsc. La Untold nu este problema atât de mare, pentru că ești în centru, dar mi se pare foarte bun transportul cu autocare de la Electric Castle, care funcționează până dimineața”, mai spune Sânziana.
Cu trafic sau nu, Clujul trăiește prin tineri și are succes în perioada de vară mai ales datorită faptului că este unul dintre cele mai mari centre universitare din România.
„Când vorbim despre Cluj, lumea se gândește la un oraș tânăr, cu mulți studenți și cred că aceste festivaluri au atât de mult succes și din acest motiv. Dacă le muți în Iași sau Timișoara, nu cred că iese la fel. Sunt și ele orașe studențești, dar poate nu sunt la fel de mari centre universitare cum este Clujul. În plus, Clujul a știut să se deschidă mai repede către acest gen de evenimente”, mai spune Sânziana Negru.