Ruptură totală în PNL. Emil Boc și Alin Tișe au ignorat prezența la Cluj a lui Ludovic Orban: ” Oameni inferiori politic vin să se laude cu munca noastră”

Foto arhivă: Dan Bodea

Președintele PNL, Ludovic Orban, a venit astăzi la Cluj în campanie electorală în perspectiva Congresului partidului ce va avea loc cel mai probabil la toamnă. La începutul anului, între liderii clujeni ai PNL, Emil Boc și Alin Tișe în special, și actuala conducere a partidului a izbucnit un adevărat scandal pe tema rezultatelor negocierilor care au dus la formarea actualului Guvern Cîțu, președintelui Ludovic Orban fiindu-i reproșat faptul că PNL a renunțat la multe ministere importante în favoarea  USR-PLUS sau a celor de la UDMR, dar și faptul că a fost de acord cu numirea unui reprezentant al UDMR în funcția de prefect al județului Cluj.

La vremea respectivă, atât primarul Emil Boc, dar mai ales președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-au manifestat ferm și în mod public frustrările legate de rezultatul negocierilor cu partenerii din coaliție, solicitând chiar demisia președintelui Orban. Mai mult, Alin Tișe anunța lansarea unei noi platforme în cadrul partidului, una menită a da și viitorul președinte al PNL la viitorul congres. Interesant este că dacă celor doi li s-a alăturat inițial și președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, acum acesta pare a fi schimbat tabăra, fiindu-i alături lui Ludovic Orban pe tot parcursul vizitei pe care acesta a efectuat-o astăzi în județul Cluj, ba mai mult a și lansat elogii la adresa acestuia pentru sprijinul dat Clujului în timpul mandatului său de premier.

Consecvenți opiniilor exprimate încă din iarnă, Emil Boc și Alin Tișe au ignorat practic prezența la Cluj a liderului PNL, și nu au participat nici măcar la conferința de presă susținută la sediul partidului. E clar că taberele din PNL Cluj există, una pro-Orban, cealaltă pro-Cîțu, și că se anunță o luptă pe viață și pe moarte pe funcții la alegerile județene ce vor preceda Congresul partidului.

Emil Boc: ”Ar fi caraghios să umblu prin județ, când am atâta treabă în oraș”

„Îl va însoți domnul președinte Buda, care este președintele organizației în partea din județ, ar fi și caraghios ca eu, primar de Cluj, să umblu prin județ, când am atâta treabă prin oraș de rezolvat, mai ales cu maratonul vaccinării care este astăzi în plină derulare. Dar, evident că voi avea o întâlnire cu președintele partidului la Cluj, am fost președinte de partid, mă voi întâlni cu domnul președinte Orban, dar la Cluj-Napoca, în județ nu am ce să caut eu!”, a declarat primarul Clujului dimineață, într-o intervenție la Ziua Live.

Alin Tișe: ”Politica se schimbă. Cine nu înțelege asta va fi vânturat de electorat”

”Domnul Buda este președintele organizației și participă în acestă calitate. În ceea ce mă privește, nu voi mai accepta ca munca mea din județ sa fie folosită ca exerciții de imagine ale unora care vin în vizită pe aici și apoi pleacă. Să-și facă imagine cu activitatea și cu realizările lor, dacă o au. E o chestiune de etica politica. Oameni incompetenți in județele lor, care nu au câștigat la vot direct nici o bătălie electorală, vin la Cluj să se laude cu munca altora, iar apoi ne tratează cu lipsă de respect: vezi numirea prefectului de cluj . Ne pretind rezultate electorale bune iar apoi prin decizii arbitrare ne îngreunează munca politică din județ și ne afectează negativ electoral.

Oameni inferiori politic vin la Cluj să se laude cu munca noastră și să o dea exemplu. Am trecut de faza aceasta. Nu mai impresionează pe nimeni acest comportament politic al unora. Activitatea mea politica administrativă este cartea mea de vizită. Politica se schimbă. Oamenii trebuie sa se schimbe. Unii din partid încremeniti in funcții nu înțeleg asta și vor fi vânturați de electorat. Reformarea PNL este obligatorie”, a transmis și Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj pentru știripesurse.ro.

Foto: Transilvania Reporter

Daniel Buda: ”Ludovic Orban a fost un partener corect”

”În primul rând, de data aceasta, doresc să-i mulțumesc public domnului președinte al PNL pentru susținerea constantă pe care a acordat-o în calitatea domniei sale de premier pentru dezvoltarea și modernizarea Clujului. Pe toată durata perioadei în care domnia sa a fost premier, a fost un partener corect în tot ceea ce a însemnat demararea unor proiecte importante pentru Cluj, și aici, bineînțeles, un rol deosebit l-a avut și domnul ministru al Internelor, Lucian Bode, pe vremea aceea ministru al Transporturilor.

Am ținut să fac această precizare de mulțumire, pentru că eu știu foarte bine cum au fost creionate foarte multe proiecte. A fost un lucru bun pentru noi că am avut parteneri de nădejde acolo la București care au înțeles nevoia Clujului de dezvoltare și modernizare. Vă mulțumesc încă odată, domnule președinte Ludovic Orban”, a spus președintele PNL Cluj, Daniel Buda, la începutul conferinței de presă susținute de Ludovic Orban la sediul partidului.

Ludovic Orban și Daniel Buda la Terapia Cluj / Foto Facebook

Ludovic Orban: ”Mă susțin 36 de filiale la șefia partidului”

”PNL este un partid normal, unul în care nu există unanimități, nu există cenzură, există libertate de exprimare. Sigur, uneori aș dori ca pozițiile publice să fie un pic mai moderate.

În privința negocierilor. Noi n-am purtat negocierile în condițiile în care puteam să negociem oricât, țara avea nevoie nevoie de guvern. Eram în niște negocieri care fuseseră deja blocate o săptămână.

Mandatul meu de negociere a fost foarte clar. Unu, una dintre formule era Florin Cîțu – premier, Ludovic Orban – președintele Camerei Deputaților, sau, invers, Ludovic Orban – premier, și Florin Cîțu – președintele Senatului. Această propunere a fost acceptată. Al doilea mandat al negocierilor era să se respecte ponderea politică a fiecărui formațiuni politice în pozițiile pe care să le ocupe în guvernare. Și acest punct al mandatului a fost respectat.

În ceea ce priveste structura ministerelor, să-mi fie iertat, dar într-o negociere nu poți să iei tot. Într-o negociere trebuie să mai și cedezi. Îmi pare foarte rău, de exemplu, că am pierdut ministerul Transporturilor. Lucian Bode a fost un ministru excepțional al Transporturilor, care poate că dacă își continua mandatul îi era mai ușor să continue, decât unui ministru nou venit să continue să împingă proiectele înainte, sau să înceapă noile proiecte care erau în diverse stadii de pregătire, dar asta este coaliția. Nu poți lua tot. Îmi pare rău de Marcel Boloș, care a fost un ministru remarcabil al Fondurilor Europene, cu niște realizări excepționale și care a generat extrem de multe schimbări în sistemul de absorbție al fondurilor europene, care a susținut creșterea absorbției acestor fonduri, evitarea dezangajărilor, pregătirea PNRR-ului, pregătirea acordului de parteneriat. Așa este, însă, într-un guvern de coaliție se presupune că toate formațiunile sunt reprezentate și că nu există să fie vreun ministru care să nu respecte programul de guvernare.

În ceea ce privește prefectul de Cluj, dați-mi voie să vă spun că și aici a existat respectarea ponderii. În general, a existat tendința UDMR de a solicita funcții în prefecturi pe zone unde există înțelegere cu partidele românești care sunt în coaliție. Clujul, în mod tradițional a avut o înțelegere foarte bună între PNL și UDMR. Sigur că aș putea să pun întrebarea cum ar fi reacționat colegii mei dacă ar fi fost prefect USR-Plus? Sigur că și eu mi-am dorit să avem un prefect al PNL, dar de la 37 de prefecți câți aveam în mandatul anterior, noi am coborât la numărul care este conform ponderii avute în coaliției, conform mandatului și deciziei primite. Cred că orice prefect este reprezentantul guvernului în teritoriu, este obligat să pună în practică programul de guvernare, să asigure, în mod evident, o acțiuneîn cadrul Constituției și legislației românești pentru punerea în practică, și, până la urmă, nici n-are importanță din partea cui este un prefect. Nu poți să respingi un prefect pentru că este din partea unei formațiuni ca UDMR. Timpul va demonstra că, până la urmă, importantă este funcționalitatea instituției prefectului, măsura în care acesta are capacitatea să pună în practică programul de guvernare, colaborarea cu autoritățile locale, cu serviciile deconcentrate.

Eu am comunicat permanent cu toți colegii, n-am negociat cu ei, noi suntem într-o formațiune politică serioasă, suntem oameni responsabili. PNL este un partid aflat acum la guvernarea națională, și un partid aflat la guvernarea locală și județeană. Emil Boc este unul dintre cei mai performanți primari din România, Clujul este un oraș cu o guvernare locală remarcabilă, deschizător de drumuri în foarte multe domenii de administrație, de la digitalizare până la mobilitate urbană etc. Există o cooperare între noi, dar sigur că vine momentul Congresului, unde fiecare își va putea exprima votul în funcțiue de ceea ce consideră că am făcut bun sau rău în activitatea politică.

Nimeni nu beneficiează în PNL de un sprijin unanim, în fiecare organizație există diferențe de opinii și există oameni care nu te sprijină. Pe de altă parte, eu mă prezint în fața partidului cu un bilanț pe care eu consider că mă recomandă. Practic, am luat conducerea partidului în 2017, când PNL a obținut un scor slab, demoralizat, aflat în opoziție, și, practic, am câștigat toate alegerile, mai puțin cele parlamentare, dar să nu uităm că timp de un an și o lună a trebuit să guvernăm în cea mai cruntă pandemie care a lovit omenirea de la primul război mondial încoace. A trebuit să luăm o serie de măsuri impopulare, dar, pe de altă parte, chiar dacă n-am fost pe primul loc la alegerile parlamentare, am negociat și am dus partidul la guvernare de pe poziția de principal partid de guvernământ. Sigur că în această guvernare va trebui să arătăm în mod clar și exact capacitatea noastră de a pune în practică programul de guvernare și de a atinge obiectivele cu care ne-am prezentat în campania electorală. Asta facem.

Nu există, deocamdată, o competiție în partid. Sunt singurul care mi-am anunțat candidatura la președinția partidului. În curând vom declanșa procedurile de alegeri în partid, dar vom demara totul de la firul ierbii, cum se spune. Vom avea alegeri, conferințe județene în toate filialele, apoi va avea loc congresul cu o reprezentare total proaspătă. Sunt 36 de filiale alaturi de mine acum care susțin candidatura mea la funcția de președinte al partidului. Sigur, filiala Cluj va decide, ca și toate celelalte filiale județene pe cine va susține la șefia partidului. Oamenii de aici au discernământ să voteze cu cine consideră de cuviință”, a declarat liderul PNL Ludovic Orban astăzi la Cluj.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu