Revista Nature: Tot mai multe date probează siguranța vaccinurilor anti-COVID

Era clar şi până acum că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente, scrie revista Nature. Dar pe măsură ce tot mai mulţi oameni se vaccinează, cercetătorii au ocazia să strângă noi date privind amploarea și natura efectelor secundare provocate.

Cele două vaccinuri ARN-mesager (ARNm), produse de Moderna și Pfizer – BioNTech, par să provoace reacții similare. O parte semnificativă a celor vaccinaţi prezintă reacții uşoare, cum ar fi o durere în braț sau dureri de cap. Proporţia celor care au astfel de reacţii este mai mare decât în cazul vaccinului antigripal, probabil pentru că vaccinurile COVID-19  de tip ARNm generează un răspuns imun foarte puternic.

Un număr mic de persoane au experimentat reacții alergice severe la vaccinurile anti-COVID. Mai puțin de cinci persoane la un milion de doze administrate de Moderna sau Pfizer-BioNTech au suferit reacții anafilactice. Datele au fost colectate de revista Nature din rapoartele oficiale. În privinţa vaccinului Oxford – AstraZeneca, până acum au fost raportate 30 de cazuri de anafilaxie, la ceva mai mult de trei milioane de doze administrate.

Unii cercetători indică spre polietilen glicol (PEG) ca agent cauzator de şoc anafilactic după vaccinarea ARNm, dar este nevoie de mai multe cercetări, arată Nature.

Niciun deces nu a fost atribuit în mod direct unei vaccinări anti-COVID. Totuşi, precizează revista, este foarte greu să stabileşti o legătură directă cu vaccinul atunci când decesul survine la câteva zile sau săptămâni după vaccinare – în special în rândul beneficiarilor care sunt foarte bătrâni sau au condiții grave de sănătate.

Datele privind siguranţa altor vaccinuri utilizate pe scară largă, cum ar fi vaccinul chinezesc CoronaVac sau vaccinul rusesc Sputnik V, sunt mai greu de găsit, spun specialiştii citaţi de Nature.

Distribuie:

Postaţi un comentariu