Regulamentul câinilor „mușcat” de contestatari. Emil Boc: „Recunosc, regulamentul nu este foarte modern. Facem altul”
Cu aproximativ două luni în urmă, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat o primă formă de regulament privind accesul, plimbarea și circulația câinilor cu stăpân pe domeniul public sau privat din municipiu”. Momentul a coincis cu reacții vehemente al deținătorilor de câini care au contestat vehement aproape fiecare punct al regulamentului a cărei variantă inițială o puteți citi aici. Pentru a-i domoli pe nemulțumiți, Primăria a organizat miercuri, 6 august, o dezbatere publică pe marginea acestui subiect la care au participat consilieri locali, reprezentanți ai unor ONG-uri și asociații dar și cetățeni ai orașului. Cum era de așteptat, printre argumentări solide și relevante ale participanților la discuție și-au făcut loc și consacratele animozități dintre cei care dețin și cei care nu dețin animale de companie, astfel că soluția după trei ore de discuții a putut fi una singură: se va face un nou regulament mai bun și mai modern.
La dezbaterea organizată și moderată de primarul Emil Boc au participat aproximativ 80 de cetățeni, membri și reprezentanți ai unor ONG-uri dar și consilieri locali din cadul Primăriei. Discuțiile au pornit de la ideea că regulamentul, în forma propusă de autoritățile locale, „este absurd, nejustificat de restrictiv și este oglindește lipsa de viziune a unor oameni care au o aversiune față de animalele de companie și deținătorii lor”.
Printre absurditățile reclamate de participanții la discuție s-a numărat prevederea conform căreia câinii nu pot fi plimbații în instituțiile de învățământ fapt care „ar falimenta Facultatea de Medicină Veterinară din Cadrul Universității de Studii Agricole și Medicină Veterinară”, așa cum unul dintre vorbitori a remarcat.
Principalele nemulțumiri s-au legat însă de lipsa spațiilor de joacă și plimbare a câinilor, prevederile legate de obligativitatea purtării cu botniță a patrupedelor dar și interzicerea accesului cu acestea în mijloacele de transport în comun.
Propuneri de modificare a regulamentului au venit din toate direcțiile, primarul Emil Boc ascultând fiecare vorbitor, chiar și atunci când tensiunea din sală a depășit limitele discuției civilizate. Astfel, s-a ajuns la propuneri care au stârnit râsete ironice, precum cea a unei clujence care a sugerat ca fiecare proprietar de câine să „plătească” societății deranjul creat prin prestarea unei zile de muncă în folosul comunității, în contextul în care „proprietarii ăștia de câini nu plantează nici măcar o floare”.
Chiar dacă a durat mai bine de trei ore, discuția nu s-a încheiat și cu aprobarea regulamentului. Ba mai mult, Emil Boc a cedat presiunilor din sală și a recunoscut faptul că „regulamentul nu este deloc unul modern sau avangardist, fiind adaptat în anumite puncte și creat după cel în vigoare, din 1996. Vrem un regulament care să fie cel mai modern din România”.
În lumina acestei „revelații”, edilul șef a orașului a propus încropirea unei noi noi echipe, care să aibă în componența ei și persoane care au luat cuvântul în cadrul dezbaterii, termenul fixat de Emil Boc pentru prezentarea noii variante fiind de aproximativ două luni.