„Regard sur la peinture contemporaine roumaine” sau ce face o primărie din Franța și o asociație culturală pentru arta românească
Primăria Luynes în acord cu Asociația Soleil de l’Est, asociație culturală internațională cu sediul în Saint-Cyr-sur-Loire, Franța, anunță publicului din România deschiderea unui eveniment artistic prin care se dorește promovarea artei și culturii românești în Occident.
Expoziția „Regard sur la peinture contemporaine roumaine” și Rezidența pentru artiști, la care participă artiști români, inclusiv din Cluj-Napoca este, în viziunea organizatorului Michel Gavaza „o publicitate pozitivă pentru cultura română, pentru ca francezii să o cunoască concret, pe viu”.
Între 3 și 24 iulie va fi deschisă expoziția „O privire asupra artei românești contemporane”, organizată de primăria din Luynes și Asociația Culturală Internațională „Soleil de l’Est” în sala de expoziții La Grange și mediateca Luynes din departamentul Indre și Loire.
Asociația Soleil de l’Est, creată în 1994, își propune să prezinte în Franța și, de asemenea, în alte țări ale Uniunii Europene, pictura contemporană din țările din Europa de Est și din.
Astăzi, după 23 de ani de existență, asociația și-a concentrat activitățile pe următoarele direcții:
- Organizarea de expoziții de pictură în Franța, precum și în Olanda, Belgia, Austria, Slovacia, Italia, Danemarca și România. Peste 150 de evenimente culturale organizate în țările menționate.
- Practicarea unor rezidențe de artiști, în favoarea pictorilor din Rusia, Polonia, România, Serbia, Kârgâzstan și a pictorilor originari din aceste țări stabiliți în Franța, Germania, Suedia și SUA
- Realizarea unor ediții de cărți de artă, cataloage și albume de artă cu pictori din portofoliul asociației.
Până în prezent, asociația a obținut 17 titluri.
Asociația Soleil de l’Est a fost creată în 1994, de o mână de entuziaști franco-români, cunoscători ai culturii țărilor din Europa de Est, cu scopul promovării, inițial în Franța, și prin continuarea în alte țări europene, picturii contemporane a acestor țări.
Creația picturală a artiștilor români înainte de 1990 – ca peste tot în țările din Europa de Est – a fost supusă constrângerilor impuse de curentul realismului critic sovietic.
Mulți pictori din țările din est, în special din România, aspirau să rămână în Franța pe urmele marilor maeștri ai impresionismului, fauvismului și altor orientări artistice mai contemporane.
Din 2001, asociația Soleil de l’Est a înființat o rezidență pentru artiști și pictorii din est, pentru a-i introduce în cultura franceză și în francofonie. În timpul sejururilor lor în Franța, artiștii români și-au imortalizat pe pânză impresiile și emoțiile pe care le-au trăit acolo.
Expoziția prezentată în Luynes aduce la cunoștința publicului o paletă reprezentativă a mai multor orientări artistice, dominantă în prezent în România.
Cele șaizeci de lucrări prezentate au fost create în Franța în timpul rezidențelor anterioare de artiști.
Creațiile a douăzeci de artiști români contemporani vor oferi astfel o vastă panoramă a creației picturale românești cu expresii artistice destul de diferite cu de exemplu: Cornel Drăgan-Târgoviște, fost inginer de construcții în prezent pictor figurativ, Ciprian Radovan, profesor universitar, curator, critic de artă și pictor, reprezentant al postmodernismului oniric, Viorel Chirea, pictor independent de origine română, stabilit în Germania, care lucrează la noul realism. Tânărul Dimitry Brodetski, originar din Republica Moldova, unde se vorbește românește, stabilit în România, figurativ oniric, exprimă frumusețea femeilor pe pânzele sale.
Artiști din Cluj la Luynes în perioada 30 iunie – 1 august 2021
La rândul său, municipalitatea Luynes va găzdui o reședință pentru artiști români în luna iulie 2021 în parteneriat cu asociația Soleil de l’Est pentru a promova acest schimb artistic internațional.
Rezidențele artistice din Luynes în perioada 30 iunie – 1 august 2021
La rândul său, municipalitatea Luynes va găzdui o reședință pentru artiști români în luna iulie 2021 în parteneriat cu asociația Soleil de l’Est pentru a promova acest schimb artistic internațional.
În prima sesiune,din luna iulie, artiștii participanți vor fi: Irina-Andreea Irimescu (absolventă Cluj-Napoca), Digne les Bains, Franța, Maria-Alina Staicu, Cluj-Napoca, România, Levente Albert, Sfântu Gheorghe, România și Daniel Craciun, Bucuresti, Romania.
În următoarea sesiune vor participa la acest program: Sasha Meretz, New-York SUA și Düsseldorf Germania, Constantin Tudor, Iași, România, Vasile Diviza, Brasov, Romania, Puiu Costachi Dumitras, București, România.
Expoziția „O privire asupra artei românești contemporane” din Luynes
Lucrările din expoziția de anul acesta aparțin artiștilor: Albert Levente; Barsan Cornel, BLEI Nicolae; Brodetski Dimitri, Chirea Viorel, Cinteanu Mariana, Ciobanu Cristina, Cioca Dan, Culic Gabriela ; Dan Aurel, Daranga Radu; Dragan-Targoviste Cornel, Foanene Andreea; Fruntes Cosmin, Gavril Mihail; Grigore Ion, Groza Carmen; Iorga Nicolae, Irimescu Irina, Köteles Robert, Mattis-T. Waldemar; Pelmus Stefan, Radovan Ciprian și Vasilescu Corneliu.