Referendum 2018, prezență scăzută la vot

Actualizare 11:35:

Datele comunicate de Biroul Electoral Central pentru duminică la ora 10:00 pentru județul Cluj:

– 33.306 votanți pe listele de înscriși
– 6.563 votanți pe listele suplimentare
– 692 votanți cu urna mobilă.

În total, este vorba despre 40.561 clujeni care au mers la vot, adică 6,67% din totalul de 608.156 de alegători în tot județul.

La nivel național prezența este de 7,24%, cu 1.324.642 votanți, la nivel urban 760.071 votanți, iar la nivel rural 564.571 votanți.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Prima zi din cele două în care românii pot merge să voteze dacă doresc ca definiția căsătoriei din Constituția țării să fie schimbată s-a încheiat cu o prezență de doar 5,72% la nivel național, adică 1.046.583 de persoane. Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca 30% dintre persoanele cu drept de vot să se prezinte la urne, adică 5.483.548 persoane, raportat la numărul de înscriși pe listele de vot publicat de Biroul Electoral Central.

La nivelul județului Cluj, prima zi de referendum s-a încheiat cu o prezență de 5,62% și 34.205 care s-au prezentat la vot, persoane care erau pe listele de înscriși, dar și cei care au votat pe listele suplimentare sau au solicitat urna mobilă.

Un singur incident a avut loc în orașul Huedin, când, conform purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, „printr-un apel la 112 a fost semnalat faptul că o persoană bolnavă psihic a fost ajutată să voteze de un membru al biroului electoral al secției de votare, iar la ieșire s-ar fi întâlnit cu primarul localității care i-ar fi înmânat o sumă de bani.
Se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorului.”

Primarul a declarat apoi pentru Mediafax că îi dă bani în mod regulat acelei persoane și că banii pe care i-ar fi dat ieri nu au vreo legătură cu votul. „Ce miză aş fi avut să dau bani la acest vot? Eu sunt primar PNL, nu de la PSD, e o acuzaţie aiurea, nu am nicio treabă cu susţinerea referendumului. Am făcut un tur pe la toate secţiile de votare din Huedin, iar la ultima a venit o femeie, Irina, care este om al străzii, pe care o cunoşteam de ani buni şi care în fiecare dimineaţă mă aşteaptă la Primărie să îi dau 5 lei. Aceasta a votat în secţia respectivă şi m-a abordat, iar eu i-am spus să mă aştepte afară. Era un observator de la Pro Democraţia acolo şi la ieşire a venit femeia şi i-am dat 5 lei, cine ştie ce a înţeles acel observator, ce a crezut. Nu pot să înţeleg această sesizare”, a spus Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin.

Secțiile de votare s-au deschis din nou astăzi, la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu